Artık askerler konuşsun

Güncelleme Tarihi:

Artık askerler konuşsun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2007 00:00

Cumhurbaşkanı Gül, Bakü yolunda Erdoğan-Bush görüşmesini değerlendirdi, ABD’nin hem müttefik hem Irak’taki hakim güç olarak sorumlulukları olduğunun altını çizdi. PKK terörüne karşı iki tarafın generallerine görev verilmesi konusunda ise Gül, net konuştu: "Askerden askere ilişkilerin başlaması gerektiğini kararlaştırmıştık."

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı George W. Bush ile görüşmesini yorumlarken, "Bu konuda kararı biz vermiştik. Diplomattan diplomata değil, askerden askere ilişkilerin başlaması gerektiğini biz kararlaştırmıştık" dedi. Gül başka bir soruyu yanıtlarken, iki hafta kadar önce Başkan Bush’u arayarak kapsamlı bir görüşme yaptığını ancak kamuoyuna duyurmak istemediğini söyledi.

Dün sabah THY’nin Kayseri uçağıyla 140 işadamıyla birlikte Bakü’ye hareket eden Gül yolda soruları yanıtladı. ABD’nin tavrını ’tatminkar’ bulup bulmadığı konusuna girmeyen Cumhurbaşkanı, şunları söyledi: "Konuşulan konu, kültürel, ticari işbirliği değil ki. Bu konular olsa, içerideki rengi aynen dışarı verirsiniz. Konuşulan konuların ne kadar hassas konular olduğunu, terör örgütlerinin de herkesin de çok yakın takip ettiğini biliyorsunuz. Bu bakımdan içeride konuşulanlarla dışarıdaki konuşmalar bu tip gündemlerde aynen yansıtılmaz, aynen çakışmaz."

Haberin Devamı

Gül, "Başbakan, Bush görüşmesinden sonra sizi arayarak bilgi verdi mi?" sorusunu, "Haberleşme kanallarımız var. Dolayısıyla ne olduğunu biliyoruz" diye yanıtladı. Gül’e yöneltilen diğer sorular ve yanıtları şöyle:

KAFASI NET GİTTİ

 Başbakan Amerikan Başkanı’na Meclis’ten alınan yetkinin kullanılacağını söyledi.

- Sayın Başbakan gitmeden önce Türkiye’nin ne yapacağı, nasıl bir yol takip edeceği iyice konuşulmuş ve belirlenmişti. Sayın Başbakan gitmeden Türkiye’nin pozisyonu çok net bir şekilde belirlenmişti. Şöyle bir gerçek var; savaştan sonra Irak’ı resmi olarak işgal eden Amerika Birleşik Devletleri’dir. Irak’ın sorumluluğu bir nokta da onların da üzerindedir. Ayrıca bu ülke Türkiye’nin müttefiki. Ayrıca bu ülke Türkiye’nin müttefiki olan bir ülke. Terörle mücadelede sadece onların işbirliği yapması yetmez, sorumlulukları da var. ABD Türkiye ile işbirliği yapmazsa inandırıcılığını kaybeder, zaten ediyor da, farkına vardılar. Irak’ın başka yerlerindeki terör örgütleri ülkenin istikrarını ne kadar bozuyorsa, kuzeydeki terör örgütü de istikrarı aynı şekilde bozuyor. ’Kuzeyin istikrarı bozulmasın’ gibi söylemler yanlış.

Haberin Devamı

KENDİMİZİ KANDIRMAYALIM

 Kararlılık sürecek diyorsunuz...

- Terör örgütü ile sonuna kadar hem içeride hem dışarıda mücadele sürecek. Bunun altını özenle çiziyorum. Sadece dışarıyı gösterip kendi kendimizi kandırmanın anlamı yok. Sonuna kadar bütün opsiyonlar masadaydı. Hiçbir dönemde görülmediği şekilde tüm devlet kurumlarının (Hükümet, Silahlı Kuvvetler, bakanlıklar, diğer güvenlik güçlerinin) bu konuda ne yapılacağı konusunda mutabakatı vardır. Bu büyük bir güçtür. Bunun silahlı mücadele boyutu vardır, sosyal, ekonomik, kültürel boyutları vardır. Bugün memnuniyetle görüyorum ki herkes bunu çok daha iyi anlamıştır. Bazı önemli mevkilerde bulunan, önemli sorumluluklar üstlenmiş kişiler de konuşuyorlar. (Fikret Bila’nın Emekli Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’la söyleşisine isim vermeden değiniyor.) Bunun ben sağlıklı olduğu kanaatindeyim. Gerçekçi bir şekilde konuya bakılıyor.

ABD için yorum yok

Haberin Devamı

Amerikadan gelen mesajın genel olarak tatminkár olduğunu düşünüyor musunuz?

- Ben öyle bir şey söylemem.

Neden?

- Yani onunla ilgili bir şey söylemek istemiyorum. Bu açıklamanın çok sıhhatli olduğu kanaatinde değilim. Yorum yapmak durumunda değilim. Ben bu konudaki hazırlığı, bu konudaki kararlılığı, devlet kurumları arasındaki ortak mutabakatı bildiğim için, oradaki konuşmaları bir yana koyuyorum.

Iraklılar aradan çıkarılarak generaller arasında bir mekanizma kurulması süreçte önemli bir gelişmeyi mi gösteriyor?

- Bu konuda kararı biz vermiştik. Diplomattan diplomata konuşma değil, askerden askere ilişkilerin başlaması gerektiğini biz kararlaştırmıştık.

Haberin Devamı

ABD, Türkiye’yi oyalıyor. Kar mevsimi geliyor. ABD işbirliği yapmazsa ne olacak?

- Karın hangi saatte yağacağını söyleyemeyiz de... Hangi mevsimde yağacağı. Türkiye de biliyor bunları. Bunlar hem burada hem de orada konuşuldu. O bakımdan elle tutulur, somut adımlar atılması gereken bir dönemdeyiz. Ve bunların hepsini göstereceğiz.

Ama Türkiye oyalanıyor mu diye bir endişe var.

- Unutmayın ki bir taraftan Türkiye’nin Irak’ı işgal edeceği, bir taraftan teröristlerin isyancı olarak gösterildiği bir ortamda dünya kamuoyunu yanımıza almamız önemlidir. Bu bakımdan konuşmak, işin diplomasi tarafını götürmek çok önemlidir.

Telefon diplomasiniz sürüyor mu?

Haberin Devamı

- Bunu devamlı yapıyoruz. Bush beni aramamıştı, ben Bush’u aramıştım. Açıklama yapmayın dedim. Birçok liderlerle İranlılar olsun diğer komşular olsun, Irak, diğer Arap ülkeleri; bunların hepsiyle de konuşuyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!