Anında istihbarat anında vur anlaşması

Güncelleme Tarihi:

Anında istihbarat anında vur anlaşması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2007 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray'da Bush'la yaptığı görüşmenin sonunda Ankara'ya şu yorum düştü:

Haberin Devamı

İŞTE ERDOĞAN'I BEKLEYEN SÜRPRİZİN FOTOĞRAFLARI

Bush, Türkiye'ye, "Kuzey Irak'a girmeyin ancak terörle mücadele önemli olan istihbarattır. İstihbaratı paylaşalım yani teröristler sizin sınırınıza yaklaşmadan biz istihbarat verelim anında vurulsun" dedi

Bu bilginin yorumu ise şöyle:

"Başbakan sınır ötesi harekata her an hazır olduklarını söyledi ve her an vurabileceklerini söyledi. Bush bu durumu anladığını ancak harekata gerek kalmadan istihabarat paylaşımı ile lokal operasyonlarla bu işi çözebileceklerini söyledi."

Önümüzdeki birkaç gün içinde PKK kamplarına yönelik lokal operasyonlar gelişebilir. Bu operasyonlar sırasında Türk askeri sınır ötesi bir operasyon yapmaz ancak Kuzey Irak'taki Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mensup unsurlar lokal operasyonlara katılabilirler

Haberin Devamı

KRİTİK GÖRÜŞME

Başbakan Erdoğan, Bush'tan PKK'nın Kuzey Irak'taki kamplarının dağıtılmasını, elebaşlarının yakalanmasını, örgüte lojistik desteğin kesilmesini ve anlık istihbaratın paylaşılmasını istedi.
Bush, Türkiye'ye istihbarat için söz verdi ve Genelkurmay'daki ikinci komutanların arasında bir mekanizma kurulmasını istedi.
Bu doğrultuda ABD Genelkurmay Başkanı İkinci Başkanı Cartwright,  Türk Genelkurmay İkinci Başkanı Saygun ve Irak Koalisyon Güçleri Komutanı Petraeus bundan sonra beraber çalışacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Irak’ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörünü önlemek ve örgütün Irak’taki tüm faaliyetlerini sona erdirmek için ABD Başkanı George W. Bush ile kritik bir görüşme yaptı.
Erdoğan, Bush’la Oval Ofis’te TSİ 20.15’te buluştu. Görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.

İki lider görüşmenin ardından basının karşısına çıktı. ABD Başkanı Bush, PKK'nın Amerika, Türkiye ve Irak'ın ortak düşmanı olduğunu söyledi.
İşte Bush'un açıklamaları:
"Daha iyi istihbarat paylaşımını görüştük. Katilleri yakalamak için daha iyi bilgiye ihtiyacımız var. Bu anlamda üçlü bir mekanizmadan bahsettik. Ordularımızın en üstteki ikinci yetkililerinin irtibat kurabilmelerini konuştuk.
Sayın Başbakana çok net bir şekilde şunu ifade ettim. Bu sorunun çözülmesi için kararlı olduğumuzu söyledim."

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan ise şu açıklamayı yaptı:
"Stratejik ortaklar olarak dünyada terörizme karşı ortak bir mücadelemiz var. Bunun sonucu olarak Kuzey Irak'ta konuşlanmış terör örgütü için ne yapabiliriz bunu görüştük.
17 Ekim'de parlamentomuz hemen hemen tamamına yakınının desteği ile iktidarımıza sınır ötesi operasyon görevlendirmesi yaptı.
Bu tamamıyla PKK'ya karşı bir sınır ötesi operasyonu, asla sivilleri kapsayamaz.
İstihbarat paylaşımına öncelik veriyoruz.
Terörist liderleri ve kamplarının ortadan kaldırılması için temenni ediyorum ki bu çalışmalar en kısa zamanda sonuçlanacaktır.
Çünkü Irak'ın ve Kuzey Irak'ın istikrarı bizim için önemlidir. Çünkü zaten bölge bir huzursuzluk bölgesi. Stratejik ortaklar olarak istikrar için kısa sürede çözüm bulmamız gerekir."

SORU: Olası bir sınır ötesi operasyon için ne diyorsunuz?
Bush: Varsayımlara dayalı soruları yanıtlamak istemem. Ama şundan emin olmamız gerekiyor. İyi istihbarat olmalı ki sorunu çözelim. Şunu iyi bilelim ki bu tür eylemler engellenmeli. Onun için istihbarat paylaşımı iyi olmalı. İlk adım istihbaratların paylaşımı. Teknolojik imkanlar kullanılmalı.

ANLIK İSTİHBARAT İSTİYORUZ

Başbakan Erdoğan daha sonra Ulusal Basın Kulübü'ne geçerek bir konuşma yaptı.
İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Haberin Devamı

Irak'ın kuzeyinde konuşlanarak ülkemizin toprak  bütünlüğünü, kamu düzenini, güvenliğini ve huzurunu tehdit eden bölücü  terör örgütüne karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızı  kullanma noktasına gelmiş bulunuyoruz. Bu bir uluslararası hukukun  vermiş olduğu yetkidir ve bu yetkiyi kullanacağız.
Türkiye meşru adımları ABD ile birlikte atmaya hazırdır.
Bu bölgeden kaynaklanan gerek Türkiye gerek farklı bölgelere sirayet etmesine ki bu patlayıcı temini uyuşturucu trafiğine katkısı da vardır.
Teröristleri işinize geldiği zaman isyancılar, asiler ve direnişçiler olarak tanımlamak bizi üzüyor. ABD basının tamamında bu yöneliş var. El Kaide'ye gelince terörist PKK'ya gelince direnişçi olmaz. O zaman teröristin tanımı yapılsın. Ben bu düşüncelerimi Başkan Bush ile de paylaştım. Prensipte aynı noktada olduğumuz gördüm.
PKK'nın hedefi sadece Türkiye değildir. Avrupa ve ABD gençlerini zehirleyen
uyuşturucu ve insan kaçakçılığında payları var. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın anlayışı olmasın. Bilinmelidir ki o yılan bir gün sizi mutlaka sokar. Biz damdan düşünler olarak sizi uyarıyoruz.

Haberin Devamı

SORU: Bush'n olası operasyonla ilgili size söylediklerinden menun musunuz?

Erdoğan: Bu konuyla ilgili olarak sayın Bush'la yaptığımız görüşmede yaptığı şu tespit çok önemli. PKK'yı bir terör örgütü olarak kabul etmesi çok önemli. Bir diğeri istihbarat paylaşımı. Gerek görüntülü gerekli sesli istihbarat paylaşımı

bizim için çok önemli. Ama anlık istihbarat paylaşımı bizim için önemli.
Görüşlerimizin örtüştüğünü görerek memnun ayrılıyorum. Her şeyi açıklamamı da

beklemeyin.

SORU: Iraklı Kürtlere PKK'ya karşı mücadelede güvenir misiniz?

Erdoğan: ABD ve Irak ile yapacağımız bir dayanışma görüşüldü. Bu dayanışmayı hepsi teyit etti. Şu anda zaten güvenmek zorundayım.

Haberin Devamı

SORU: ABD ve Irak'ın 100 bin askerinizi sınırdan çekmeniz konusunda sizi ikna etmeleri için ne beklersiniz?

Erdoğan: Askerlerimizi sınırlarımız içinde nereye konuşlandıracağımıza kimse karar veremez.
Bizim hedefimiz Kuzey Irak değil. Güneydoğu ve Doğu'nun Kuzey Irak'ta akrabalık bağları var. Benim partim bu bölgelerde birinci partidir. Partimin 75 Kürt kökenli milletvekili vardır. Ülkenin üst düzey yönetiminde Kürtler var. Terör örgütü sadece istismar yapıyor.

SORU: 1990'larda Türkiye ile IKDP-IKYP PKK'ya karşı birlikte savaşmıştı. Şimde ne oldu ne değişti

Erdoğan: Doğrusu bunu ben de anlamadım. Zamanında Saddam'dan kaçan 500 bin kişiyi biz konuk ettik. O zaman bir partinin il başkanıydım ve o insanlara ilaç, yiyecek ve giyecek taşımıştım. Şimdi görünen tablo beni çok üzüyor. bölgedekiler terör örgütüne karşı yaklaşımını gözden geçirmeli.

SORU: Türk kökenli Kürtlere karşı bir rahatsızlık var. DTP'nin bürolarına saldırı var

Erdoğan: Kürt kökenlilere karşı bir tavır yok. Halkımızın terör örgütüne karşı bir öfke var.

SORU: PKK ile girişilecek bir çatışma Türkiye'nin Güneydoğusu'ndaki ekonomiye nasıl etki yapabilir.

Erdoğan: Yapacağımız şey savaş değil, bir operasyondur. Bu bölgelerimizde bir sıkıntıya yol açacağını sanmıyorum Operasyon kararını aldık. Şeklini silahlı kuvvetlerimiz bilir.

SORU: PKK bunu neden şimdi yapıyor

Erdoğan: Bunun cevabını Ulusal Basın Kulübü olarak kendiniz araştırmalısınız. Benden alacağınız cevap duygusal olur.

YAN KAPIDAN GİRDİ

Erdoğan'ı Beyaz Saray'a gelişinde bir sürpriz bekliyordu. Beyaz Saray'ın girişinde protesto gösterisi yapıldığı için konukların her zaman Oval Ofis'e gelirken kullandığı kapıyı değil yan kapıyı kullandı.
Bu yüzden Erdoğan yan kapıda makam aracından indi ve merdivenlerden çıkarak Oval Ofis'e girdi.
Erdoğan'ın hemen arkasından Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun izledi. Saygun elinde büyük bir evrak çantası olduğu görüldü. Bush'la yapılan toplantıda bu çantadaki bilgiler ABD tarafının önüne konuldu ve somut adım atmaları istendi.

Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ile diplomat ve bürokratlar eşlik etti. Başkan Bush, Erdoğan ve beraberindeki heyeti oval ofisin kapısında karşıladı. Başkan Bush, Erdoğan’a eşlik eden heyetle birlikte içeri girdi. Bush’un yanında Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte ve ABD Ankara Büyükelçisi Ross Wilson bulunuyordu. Heyetler içeri girdikten bir süre sonra dışarı çıktı. Orgeneral Saygun’un da heyetle birlikte dışarı çıktığı öğrenildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!