Çantasında PKK’yı yok etme planı var

Güncelleme Tarihi:

Çantasında PKK’yı yok etme planı var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2007 00:00

Bugün Ankara’ya gelecek olan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ankara’ya ’eli boş’ inmeyecek.

KUZEY Irak’taki PKK varlığına karşı somut sonuçlar alınmasında kararlı olduÄŸunu belirten ABD Yönetimi, BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan’ın, Beyaz Saray görüşmesinden ’tatmin olmuÅŸ ÅŸekilde’ ayrılmasını istiyor. Hürriyet’e konuÅŸan Amerikan DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Matt Bryza, DışiÅŸleri Bakanı Condoleezza Rice’ın bugün Ankara’da yapacağı temaslar sırasında, PKK’nın yok edilmesine yönelik ’somut adımları ele alacağını’ söyledi.  Â

AMAÇLAR BELLİ Bu adımların neler olacağına giremeyeceğini kaydeden Bryza şöyle konuştu: "Bizim bazı şeyleri yapacağımız yolunda uzun süreden beri taahhütlerimiz var. Bunları ilke olarak belirttik. Şimdi ise ciddi ve kararlıyız. Şimdi, somut adımları ve sonuçları görünür hale getirmenin zamanıdır. Ankara ve Başbakan Erdoğan’ın neler istediğini biliyoruz. Amaçlar bellidir. Biz de bu amaçlara doğru çalışıyoruz. Başbakan Erdoğan’ın Başkan Bush ile Beyaz Saray’daki görüşmesinden tatmin olmuş bir şekilde ayrılmasını istiyoruz. Taahhütlerimizin bilincindeyiz. Bunları yerine getirmek için çalışıyoruz."

Ä°STÄ°HBARAT PAYLAÅžIYORUZ
/images/100/0x0/55eb4669f018fbb8f8b6a6a7


Matt Bryza, PKK konusunda Türkiye ile bilgi ve istihbarat paylaşıldığını, ancak bunun ’actionable intelligence (eyleme geçirilebilir istihbarat: alıcı taraf derhal harekete geçip eylem yaparak sonuca ulaşabiliyor)’ diye tanımlanan türden istihbarat olup olmadığına giremeyeceğini söyledi. Bryza, bir Türk-Amerikan istihbarat merkezi kurulacağı yolunda çıkan haberleri de doğrulamadı. Konuyla yakından ilgili Amerikalı uzmanlar, ABD’nin 1991’den bu yana Türkiye’ye bu tür istihbarat vermediğinin ve bu durumun şimdi de değişmediğinin altını özellikle çiziyorlar.

BARZANİ KIŞKIRTMASIN Bu arada Matt Bryza, Bağdat ve Kürt Bölgesi Yönetimi’ne son günlerde sürekli olarak verdikleri mesajlarda, "Bu durum kabul edilemez. Şimdi eylem zamanı. Böyle devam etmesinin potansiyel zararları çok ama çok ağır olur" dediklerini belirtti ve "Bu mesajlar çok açık" dedi. Bağdat ve Iraklı Kürt liderlerden aldıkları yanıtların "rahatlatıcı" olduğunu, ancak bu sözlerin "hayata yansımasını beklediklerini" ifade eden Bryza, "Mesud Barzani, kışkırtıcı açıklamalarına da bir son vermesi gerekiyor" dedi. Bryza, yapılacak görüşmeler ve atılacak adımların PKK’ya karşı somut ve elle tutulur sonuçlar üretmesini istediklerini, böylece Kuzey Irak’a bir Türk müdahalesine gerek kalmayacağını, bir müdahaleyi de istemediklerini ifade etti. Erdoğan-Bush görüşmesi, gelecek Pazartesi günü Beyaz Saray’da yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!