Oval Ofis’te o da var

Güncelleme Tarihi:

Oval Ofis’te o da var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2007 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 5 Kasım’da Washington’da ABD Başkanı George W. Bush’la yapacağı görüşmeye katılacak olan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, tam bir yıl önce yaşadığı üst arama skandalı nedeniyle kapısından döndüğü Beyaz Saray’a, Oval Ofis’e giren ilk Türk komutan olarak dönecek.

Oval Ofis’te o da var
Saygun’un Beyaz Saray’da başkanın çalışma ofisi olan Oval Ofis’teki görüşmeye kabul edilmesi, ABD yönetiminin ziyarete verdiği önemin göstergesi olarak değerlendirildi.

DEFALARCA ÖZÜR DİLENDİ Orgeneral Ergin Saygun’un Beyaz Saray’ın kapısından döndüğü ve bu yüzden Amerikalıların Saygun’un kaldığı otele kadar gidip özür dilemelerine neden olan olay, 16 Kasım 2006’da yaşandı. Saygun, davetli olarak bulunduğu Washington’da, Beyaz Saray kompleksi içindeki The Eisenhower Executive Office Building’te, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Jack Crouch ile görüşmeye gittiği sırada, kapıdaki x-ray cihazı, üniformasındaki düğmeler nedeniyle öttü. Bunun üzerine görevliler, Saygun’un üstünü aramak istedi. Orgeneral Saygun da, bu çirkin tavır üzerine derhal Beyaz Saray’dan ayrılıp oteline döndü. Olaydan sonra ABD’li yetkililer Saygun’dan defalarca özür dilemiş ancak Saygun, Beyaz Saray’a yeniden gitmeyi reddederek Crouch ile kaldığı otelin lobisinde görüşmüştü.

İLK 4 YILDIZLI TÜRK Saygun, 1 yıl geçtikten sonra Beyaz Saray’a bu sefer Oval Ofis’ten girecek. Washington’da büyükelçilik yapmış olan CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ ve emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Oval Ofis’e şimdiye kadar girmiş bir Türk komutan hatırlamadıklarını söylediler. Loğoğlu, "Elbette Beyaz Saray kompleksi içindeki diğer bölümlerde görüşme yapan komutanlar oldu. Ancak Başbakan’la birlikte ABD Başkanı’ın yanına giren ve Oval Ofis’teki görüşmelere katılan bir komutan olmadı. Oval Ofis dar bir yer olduğu için oradaki görüşmeler en fazla 1 artı 6 düzeninde olur" dedi.

HAREKAT KONUŞULABİLİR CHP İstanbul Milletvekili Onur Öymen de, Saygun’un görüşmeye katılacak olmasının Beyaz Saray’da PKK terörüne karşı askeri seçeneğin konuşulacağının göstergesi olduğunu söyledi. Diplomatik kaynaklar, "Askeri konular son derece teknik içeriklidir. Bundan dolayı böyle bir konu gündeme geldiğinde Başbakan, Ergin Paşa’ya danışıp gereken bilgiyi alacaktır" dediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!