ABD U-2’leri gönderdi

Güncelleme Tarihi:

ABD U-2’leri gönderdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2007 00:00

ABD, PKK’ya karşı Türkiye’ye destek işareti verdi. Pentagon’un PKK’yı izlemek amacıyla U-2 casus uçaklarını görevlendirdiği açıklandı.

Haberin Devamı

AMERİKAN yönetimi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 5 Kasım’daki ziyareti öncesi PKK terörüne karşı hem askeri hem de istihbari olarak harekete geçti. ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili Associated Press ajansına isim vermeden yaptığı açıklamada, ABD hava kuvvetlerine bağlı U-2 casus uçaklarının, terör örgütü PKK’nın faaliyetleri hakkında bilgi toplamak için görev yapmak üzere Türkiye-Irak sınırı bölgesine gönderildiğini söyledi. Ayrıntı vermekten kaçınan yetkili ABD ordusunun birkaçyüz peşmergeden oluşan bir peşmerge taburunun haftasonu sınıra doğru hareketlendiğini tespit ettiğini de aktardı. Pentagon sözcüsü Geoff Morrell ise, dün verdiği brifingde, ülkesinin  terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye’ye "bol bol" istihbarat verdiğini söyledi. Sözcü, "Türkler veya başkalarının askeri tepkide bulunabilmesi için  ihtiyaç duyduğu temel şey, ’üzerinde harekete geçilebilir istihbarat’tır ve Türklerin bu yüksek standarttaki ’üzerinde harekete geçilebilir  istihbarat’ı edinebilmeleri için çaba gösteriyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Askeri uzmanlar, "üzerinde harekete geçilebilir istihbarat" deyimini, "edinildikten sonra askeri operasyon düzenlenmesine olanak veren değerli bilgi" olarak tanımlıyor. Morrell, terör örgütü PKK’nın 10 üyesinin ABD’nin ençok arananlar listesinde olduğunu ve bulundukları yerde tutuklanmalarına dair talimatlar bulunduğunu da söyledi.

Ankara aylardır ABD’nin PKK ile mücadelede yeterli destek vermemesinden duyduğu rahatsızlığı dile getiriyordu.

Sınır gözlenecek

ABD’nin gönderildiğini açıkladığı U-2’ler, yüksek irtifadan yer hedeflerini en ince ayrıntıya kadar takip edebiliyor. Pentagon’un dünyanın en gelişmiş izleme uçaklarını göndermesinin, İran’a karşı savaş iddialarının çoğaldığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!