Uçan dev İstanbul’da

Güncelleme Tarihi:

Uçan dev İstanbul’da
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2007 00:00

Dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A-380, dün Çin’in başkenti Pekin’den geldiği Atatürk Havalimanı’na indi. 850 yolcu taşıyabilen dev uçak, İstanbul’a 40 mürettebatıyla yolcusuz geldi. Kaptan pilot Jean-Michael Roy, kokpit camından Türk Bayrağı dalgalandırınca alkış yağmuruna tutuldu.

İşte Cebeci'nin gözünden uçan dev A380...
Haberin Devamı

Gökyüzünün en büyük uçağı/Foto-galeri

A380'in Türkiye'ye inişinden fotoğraflar...

KAPTAN Pilot Jean-Michael Roy yönetimindeki dünyanın en büyük yolcu uçağı A-380, saat 13.21’de pisti pas geçerek İstanbul’u selamladı. Balinaya benzetilen ve 850 yolcu taşıyabilen A-380 İstanbul’a 40 mürettebatıyla yolcusuz geldi. Dev uçak, saat 13.40’ta 3 bin metre uzunluğundaki 18-36 sağ pisti kullanarak deniz yönünden başarılı bir iniş yaptı, 1400 metrede durdu. İtfaiye araçlarının oluşturduğu su köprüsünün altında kısa süre bekleyen uçak, daha sonra 208 nolu körüğe yanaştı. Kaptan pilot Roy, kokpit camından Türk bayrağı dalgalandırınca alkış yağmuruna tutuldu.

TRAFİK FELÇ OLDU

A-380’in inişi sırasında havalimanı çevresindeki tüm yollar tıkandı, hasarlı trafik kazaları meydana geldi. Uçağı görmek için ailece gelenler yollara çift sıra park edip, buldukları yüksek yerlere çıktılar. Çevredeki binaların çatıları da insan doluydu. Havalimanının parmaklıklarına çıkmak isteyenleri, askerler uyarırken, bir inşaattaki işçiler de çalışmalarına ara vererek, iş makinelerinin üzerinden dev uçağı izledi.

TÜRKİYE ÖNEMLİ

Atatürk Havalimanı’ndan sorumlu Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş, TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Sani Şener, DHMİ Atatürk Havalimanı Baş Müdürü Celal Özuğur ve Airbus Yöneticisi Andreas Kramer, uçuş ekibini çiçeklerle karşıladı. Havalimanı apronunda çalışan onlarca görevli ve ziyaretçi, uçağın fotoğraflarını çekti. Kaptan pilot Jean-Michael Roy, "Biz bu uçağa yeşil büyük dev diyoruz. Büyük olmasına rağmen pilotlar açısından kolay bir uçak. Dünyada büyük başarılar elde edecek. Türkiye bizim için önemli ülke" dedi.

KUŞLAR KORKUTTU

İki katlı dev uçak inmeden önce havalimanının üstünde uçan kuş sürüsü, uçağın inişi sırasında "Bir kazaya sebebiyet verebilir" düşüncesiyle bazı görevlileri endişelendirdi. DHMİ yetkilileri, iniş sırasında pistin etrafında ve taksi yollarında gerekli güvenlik önlemleri aldı, pist sulandı.

Uçak bu sabah saat 10.00’da havalanarak 1.5 saat İstanbul ve Ankara üzerinde tanıtım uçuşu yapacak. Uçuşa yerli ve yabancı 50 gazeteci ile havayolu şirketlerinin yöneticilerinden oluşan 200 kişi katılacak. Akredite olanlar gösteri uçuşunun ardından uçağın içini havalimanında gezebilecek. A-380 saat 17.00’de Türkiye’den Fransa’ya doğru havalanacak.

BOYU 72 METRE, FİYATI 295 MİLYON DOLAR

Uçağın içindeki kabloların uzunluğu tam 510 kilometre.

A-380 4 milyon parçadan oluşuyor. Bu parçalar aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 30 ülkeden 1500 imalatçı tarafından üretildi. Tüm parçalar Fransa’nın Toulouse kentinde bir araya geldi. Ankara merkezli TAI, A-380 uçağının "D-Nose Panel" olarak adlandırılan burun panellerini imal ediyor.

222 adet pencere var.

Dev uçağın üst katında kabinin uzunluğu tam 53 metre.

Kargosu 5 bin 150 metreküp.

Yakıt depolarını 21 büyük yakıt tankeri doldurabiliyor.

22 kabin memuru görevli.

Satış fiyatı 295 milyon dolar.

Dört motoru var, her biri 2 metre 95 santimetre çapında ve saniyede 1.5 ton hava çekiyor.

Kanat açıklığı 79.8 metre, boyu ise 72.7 metre.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!