Çözüm değil oyalama çıktı

Güncelleme Tarihi:

Çözüm değil oyalama çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2007 00:00

Ankara’ya gelen Irak Heyeti ile 8,5 saat süren toplantılardan bir sonuç elde edilemedi. Ankara’nın "PKK elebaşılarını yakalayıp teslim edin" talebine, Irak’lılar komik önerilerle yanıt verdi. Dışişleri Sözcüsü Bilman "Türkiye, PKK terör örgütü ile mücadelede Irak tarafından acil ve kararlı adımlar beklemektedir" açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE’nin, sınır ötesi operasyon olasılığını ortadan kaldırmak için Irak’tan gelen heyetle yaptığı görüşmelerden hiçbir sonuç çıkmadı. Türkiye’nin "PKK elebaşlarını yakalayıp verin" önerisini duymazdan gelen Irak heyeti, "Kayıp askerlerinizi Irak içinde bulunca size veririz" teklifiyle karşılık verince görüşmeler kesildi. Ankara’nın Irak’ı PKK ile mücadelede derhal hareket geçmesi için dün bütün gün sürdürdüğü ikna çabalarına, Irak heyeti "komik önerilerle" yanıt verdi. 8.5 saatlik yoğun diploması trafiğinden sonra yapılan açıklamalar, "herhangi bir sonuç" alınamadığını ortaya koydu. Irak heyeti bugün Ankara’dan ayrılacak. Heyette yer alan Güvenlik Bakanı Şirvan El Vaili ise erkenden Kahire’ye gidecek.

SOMUT ÖNERİ YOK Saat 10.00’da Dışişleri’nde başlayan ve birbiri ardına yapılan görüşmeler, 18.30’da Hilton Oteli’nde sona erdi. Toplantı sonrası Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Tarafımızdan daha önce ifade olunduğu üzere, bu heyetten beklentimiz, Irak’ın ülke çapında PKK terör örgütüyle mücadelede atacağı acil adımlar hakkında bizi bilgilendirmesi, bu bağlamda somut öneriler getirmesiydi. Irak tarafının konuya iyi niyetle yaklaştığı ve samimi bir çaba sergilediği görülmüştür. Bununla beraber, Irak heyetinin bugün bize daha ziyade, uygulanması uzun zaman alacak bazı fikirlerle geldiğini gördük. Oysa zaman faktörü çok önemlidir. Türkiye, PKK terör örgütü ile mücadelede Irak tarafından acil ve kararlı adımlar beklemektedir."

PKK YERİNE ASKERLERİNİZİ BULALIM Bilman’ın açıklaması, Irak’ın Türkiye’nin beklediği somut öneriler ile zaman darlığını dikkate almadığının göstergesi oldu. Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Askeri, Türkiye tarafından henüz yanıt alamadıklarını ileri sürdüğü önerileri şöyle sıraladı:

Sınırda varolan Irak karakollarının, koalisyon güçlerinin koordinasyonuyla güçlendirilmesi ve yeni karakollar inşa edilmesi,

Şimdiye dek yapılan siyasal görüşmelerin yanında askeri görüşmelerin de yapılması,

Türkiye-ABD-Irak arasındaki üçlü koordinatörlük mekanizmasının yeniden işlemesi ve daha işlevsel duruma getirilmesi."

Askeri, Türkiye’nin iadesini istediği 150 PKK’lı ilgili soruyu yanıtsız bırakırken, Hakkari Dağlıca’da kaybolan 8 Türk askerini kastederek, "Kayıp Türk askerlerini Irak topraklarında bulmamız durumunda Türkiye’ye vereceğiz" dedi.

PSİKOLOJİK BASKI Ankara’da Irak heyetiyle farklı yerlerde süren görüşmelerin trafiği de özetle şöyle oldu: Ankara görüşme programını önceden Irak heyetine vermeyerek, son dakika yöntemleriyle görüşme yerlerini kendisi belirledi. Irak heyeti, İçişleri yerine Dışişleri’ne çağrılınca kısa bir şaşkınlık geçirdi. Yoğun trafik, heyet başkanı Irak Savunma Bakanı Muhammed Cassim ile Güvenlik Bakanı Şirvan el Vaili’nin Dışişleri’nde Bakan Ali Babacan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay’la görüşmesiyle başladı. Irak’ın önerileri üzerine Babacan, Genelkurmay’a giderek Orgeneral Yaşar Büyükanıt’la başbaşa görüştü. Bakan Atalay da, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’i bilgilendirdi. Çiçek de bu bilgileri Başbakan Tayyip Erdoğan’a aktardı.

KÜRT İSTİHBARATÇI MİT’TE Kürt kökenli ve Barzani’ye yakın olduğu ileri sürülen Irak İstihbarat Başkan Yardımcısı Doski ile heyetin bir bölümü MİT’e geçerken, bir diğer bölümü ise geri döndü. Bu sırada ABD Büyükelçiliği Müsteşarı Nancy McEldowney ile ABD’li özel yetkili Marcie Rees gelerek Irak heyetiyle yarım saat görüştü. ABD heyetinin de bazı önerilere "Oh my God" diyerek tepki gösterdikleri öğrenildi. Taraflar öğleden Hilton Oteli’ne geçti. Bu görüşmelere Babacan ve Atalay yeniden dahil oldu.

Heyet operasyona onayı görüşemez

IRAK Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Ankara’ya gelen Irak heyete sınır ötesi operasyona onay konusunda görüşme izni verilmediğini söyledi. Zebari, New York Times gazetesi ile telefonda yaptığı söyleşide, Irak heyetinin Türkiye’ye "Irak hükümetince PKK’yı izole etmek ve faaliyetlerini engellemek amacıyla atılacak pratik adımlar ve önlemleri" önereceğini söyledi. Zebari, Newsweek dergisine verdiği demeçte ise PKK’nın Hakkári Dağlıca’da düzenlediği saldırının arkasında örgüte sızmış başka güçlerin de olabileceğini öne sürdü. Zebari "PKK’nın İran’la da bağlantıları var. Yıllar boyunca da Suriye’de üslendiler" dedi.

ABD bizimle hareket eder ya da etmez

TBMM Başkanı Köksal Toptan, yaşanan terör olayları ve sınır ötesi operasyon konusunda ABD’nin tutumunu sert dille eleştirdi. Toptan, dün NTV’nin sorularını şöyle yanıtladı: "ABD bir yol ayrımındadır. Ya bunca yıllık müttefikiyle hareket edecek ya etmeyecek. Etmezse ne olacak? Etmezse biz teröre teslim olacak bir ülke değiliz. Biz bu devleti kurarken de yanımızda kimse yoktu. Kimse yardım etmeyebilir, ama şartı ve bedeli ne olursa olsun, biz terörle mücadelemizi sürdürürüz ve bundan da sonuç alırız."

ABD’liler eşliğinde

IRAK Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Cassim başkanlığındaki Irak heyetine ABD’li subaylar da, arazi kamuflajlı askeri üniformalarıyla eşlik etti. Irak Savunma Bakanlığı sözcüsü Muhammed Askari, görüşmelerin olumlu olduğu mesajını verdi. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Nancy McEldowney de Polis Evi’nde görüşme öncesi toplantıya katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!