ABD, ortak yapalım diyor

Güncelleme Tarihi:

ABD, ortak yapalım diyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2007 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere gezisine çıkarken ANA uçağında gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı ABD ile ortak operasyon yapabiliriz" diyen Başbakan, zamanlama konusunda şu güvenceyi verdi: "Operasyonun askeri gerekçeleri oluşmadan bu adımı atmayız. Halk, sokak ve muhalefet partileri istiyor diye duygusal davranmayız."

İNGİLTERE gezisi öncesinde AB Komisyonu Başkanı Jose Barusso ile telefon görüşmesi yapan ve "haklısınız ama itidal gerekiyor" çağrısı alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Londra’da İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile buluşacak. Erdoğan’ın tezkere konusunda AB’yi ikna için Brown’dan destek istemesi bekleniyor. Erdoğan’a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

Dağlıca’da PKK sınır ötesinden gelmiş...

- Sınıra yakın yerlerdeki kamplardan yüz üzerinde giriş söz konusu...

İNGİLTERE DE KAZIYAMADI

Tezkereden hemen sonra yapılan bu saldırı Türkiye’yi Irak’a çekmek için mi?

- Tezkere meselesi şöyle... Seçim öncesi tezkere ile ilgili talepler vardı. Müzakere ettik, öneriler doğrultusunda seçim sonrasına ertelenmesini doğru bulduk. Ama toplumsal psikoloji oluştu. Ülke sınır ötesi operasyona kilitlendi. Medya, muhalefetin gayretleri bu havayı oluşturdu. Terör örgütü bu durumdan nemalanıyor.

Medyaya da önerileriniz oldu.

- Biz terörle mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Kökü kazınsın deniyor. İngiltere, İspanya, İtalya yüz yıldır kazıyabilmiş mi? Hala devam ediyor. ABD korunaklı binalarını teröre karşı koruyabildi mi? Irak ve Afganistan’da ne kadar başarılı olduğu ortada. Medyanın tutumu önemli. Terör örgütü ne ister, reklamı propagandası yapılsın ister. Bölücü örgütün ROJ TV’si vardı, şimdi ona ihtiyacı yok, diğer medya ihtiyacını görüyor. Terör örgütünün eski haber filmleri tekrar tekrar yayınlanıyor. Uzman geçinen adamlar ekran ekran dolaşıyor. Irak ’ta yanlış hatırlamıyorsam düşen helikopter sayısı yüzü geçti. Ama ABD medyasında ölen askerler ve aileleri gösterilmiyor. Tahrik edici yayın yapılamıyor.

RICE’I TELAŞLI GÖRDÜM

ABD neden birkaç gün süre istedi?

- ABD Dışişleri Bakanı Rice aradı, kaygılı olduğunu gördüm. Müşterek harekata girmek isteğini gördüm. PKK’ya karşı Kuzey Irak’ta ABD ile ortak operasyon yapabiliriz. Bize birkaç gün müsaade edin, tekrar döneceğiz dedi. Ortak çalışma için birkaç günlük süre istedi. Afganistan’da nasıl müşterek çalışmalar yapıyorsak burada aynısını bekliyoruz. Cumhurbaşkanı Abdullah Bey de bugün-yarın ABD Başkanı Bush ile bu konuya görüşecek. Bush’la ben de konuşacağım. Bu konunun açık net bir yere bağlanması gerekiyor.

ÖDERİZ DE ÖDETİRİZ DE

Tezkere çıktı neden kullanılmıyor eleştirisi var...

- Harekat konusunda kararlığımız sürüyor. Kimsenin tereddüdü olmasın. Sonuna kadar gideceğiz. Siyasi, askeri ve diplomatik boyutları var. Operasyonun askeri gerekçeleri oluşmadan bu adımı atmayız. Halk, sokak ve muhalefet partileri istiyor diye duygusal davranmayız. Bu işin bir bedeli var. Her ne olursa olsun bedeli ödemeye de gerekli yerlere ödetmeye de hazırız. Tezkere çıktı niye kullanmıyorsunuz deniyor. Her şeyin zamanı, zemini vardır.

ABD Başkanı ile görüşeceksiniz

- ABD seyahatinde Bush’la açıkça konuşacağım. Kendisinden bizzat duymak istiyorum. Ulusalcılar icazet almaya gidiyor diyor. Biz kimseden icazet, izin almayız. Kendi kararımızı kendimiz verecek, kendi göbeğimizi kendimiz kesecek liyakatteyiz.

Profesyonel ordu terörle mücadelede daha mı başarılı olur?

- Terörle mücadelede yeni bir uygulama içine giriyoruz. Komutanlarımızla da konuşuyoruz, uzman olmayan er ve erbaşlarla başarılı netice alamayız diye kendilerine de söyledim. 4 ay eğitim alıyor, yavrularımız oralara gönderiliyor. Komutanlarımız ’dünya standardında eğitim’ verildiğini söylüyor. Olabilir. Ben de o kanaatteyim. Ama araziyi hiçbiri tanımıyor, oysa teröristler avucunun içi gibi biliyor. Profesyonel özel harekat kadrosunun oluşmasında hemfikiriz. Kadro hazırlanması zaman alıyor.

Muhalefete koordinasyon çağrısı

Deniz Baykal’a ağır eleştiriler yönelttiniz.

- Ama onun ne dediğini duydunuz mu... Cumhurbaşkanı sizi davet ediyor, müşterek ne yapabiliriz diye arayış içindeyiz, siz çıkıyorsunuz cumhurbaşkanına, hükümete, silahlı kuvvetlere bindiriyorsunuz. Tezkere görüşmelerinde birlik beraberlik daveti yaptık. Yardımcım Cemil Çiçek muhalefetle koordınasyon oluşturabiliriz dedi. Bakanlar Kurulu’nda muhalefet partileriyle müşterek olarak ne yapabiliriz diye konuştuk. Ama Baykal zehir zemberek açıklamalar yapıyor, milli mutabakat nasıl oluşacak. Gerekirse muhalefetle oturur konuşuruz, aklımıza gelmeyen düşünceleri olursa istifade ederiz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!