Peşmerge sınırda, Kuzey Irak'ta endişe

Güncelleme Tarihi:

Peşmerge sınırda, Kuzey Irakta endişe
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2007 14:55

TERÖR örgütü PKK’nın etkisiz hale getirilmesi amacıyla alınan tezkerenin Meclis’ten geçmesinin kaygılandırdığı Kuzey Irak, teröristlerin Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde 12 askeri şehit etmesiyle birlikte hareketlendi. Türkiye’nin artık bir sınır ötesi operasyon yapacağına kesin gözüyle bakılan Kuzey Irak’ta özel eğitimli Peşmergeler, Türkiye sınırındaki stratejik noktalarda konuşlandırılıyor. Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nin tam karşısındaki Serzere bölgesinde karayoluna konuşlanmış Peşmergeler kendilerini görüntüleyen DHA muhabirine engel olarak çektiği fotoğrafları sildirdi.

SINIR ÖTE TARAFINDAN BUGÜN ÇEKİLEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN...

Sınır ötesi bir operasyona olanak sağlayan tezkerenin TBMM’den geçmesiyle birlikte sınır ötesi harekattan kaygılanılan Kuzey Irak’ta, PKK’nın Hakkari’nin Çukurca ilçesinde 12 Askeri şehit ettiği haberiyle tam bir endişe hakim oldu. Sınır ötesi operasyonla ilgili 10 gün öncesine kadar “Türkiye buraya giremez, çünkü karşısında ABD’yi bulur” diye konuşan Iraklılar, PKK’lı teröristlerin Hakkari’deki terör eyleminden sonra artık Türkiye’nin ABD’ye rağmen bir sınır ötesi harekat yapabileceğine inanıyor.

PKK’nın kendileriyle bir ilgilerinin olmadığını söyleyen Kuzey Irak’ın Türkiye sınırında bulunan Batufa, Begova, Kaniması ve Bamerni kasabalarındaki Kürtler, Türkiye’nin olası bir operasyondan sonuç alamayacağını ileri sürdü. Türk askerlerinin şehit edilmesine çok üzüldüklerini kaydeden kuzey Iraklı Kürtler, sorunun kesinlikle askeri yöntemlerle değil diyalogla çözülmesini istiyor. DHA muhabirine operasyonla ilgili görüşlerini aktaran sınır kesimindeki köylüler, Türkiye’nin PKK’ın Türk topraklarında düzenlediği her eylemden sonra sınır kesimini bombalamasından yakınıyor. Türkiye’nin sabaha kadar sınır kesimini sürekli bombaladığını kaydeden köylüler, korkudan artık geceleri uyuyamadıklarını dile getiriyor.

SINIRDA PEŞMERGE HAREKETLİLİĞİ
Terör örgütü PKK’nın Hakkari’deki son eyleminden sonra adeta teyakkuza geçilen Kuzey Irak’ta sınır kesimindeki stratejik noktalara savaş deneyimleri bulunan yaşları 35-45 arasında değişen Peşmergeler konuşlandırılıyor. Sınır kesiminin yanısıra sınırın hemen dibinde yer alan Zaho, Batufa ve Derkar kasabalarında da siyah çelik yelekler giymiş Iraklı askerlerin yanısıra peşmergelerin gruplar halinde gezmesi göze çarpıyor. Sınır kesimine kamyonlarla taşınan Peşmergeler ile kent merkezlerinde gruplar halinde dolaşanlar, vatandaşların kaygılı bakışlarını daha da artırıyor.

DHA MUHABİRİNE ENGEL OLDULAR
Kuzey Irak’ın Türkiye sınırında yer alan Hakkari’nin Çukurca İlçesi karşısındaki Serzere bölgesindeki karayollarında konuşlanmış olan Peşmergeler, yaklaşık 15 gündür sınırdaki gelişmeleri takip eden ve kendilerini görüntülemek isteyen DHA muhabirine engel oldular. Araçlarla geldikleri Türkiye sınırına yakın Serzere bölgesindeki caddenin üzerinde sağa sola yayılmış olan Peşmergeler, DHA muhabirinin IKDP’den aldığı izin belgesine rağmen çektiği fotoğrafları tek tek kontrol ederek, “Bizim görüntü vermemiz veya başkasının bizi çekmesi yasak” diyerek kendilerinin bulunduğunu fotoğrafları sildirdiler.

Bu arada Kuzey Irak’ta yayın yapan Kürdistan televizyonunda hemen her gece Saddam Hüseyin döneminde yapılan katliamlar ve Kuzey Irak’ın çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterilerinden detaylar verilerek, Kürdistan ve kahramanlak marşları okunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!