75. yıla PKK gölgesi

Güncelleme Tarihi:

75. yıla PKK gölgesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Köşeye sıkışan PKK, Cumhuriyet'in 75. yıldönümü kutlamalarına gölge düşürmeye çalıştı. THY Adana-Ankara seferini yapan TK 487 sayılı Boing-737 tipi ‘Ayvalık’ isimli yolcu uçağı kaçırıldı. Tabancalı ve el bombalı hava korsanı PKK'lı olduğunu söyledi. THY'nin Adana-Ankara seferini yapan TC-JDF kuyruk tescilli Boeing 737-400 tipi Ayvalık isimli yolcu uçağı, biri bebek 34 yolcusuyla Adana'dan 19.53'te havalandıktan sonra saat 20.50'de kuleye kaçırıldığı sinyalini verdi. Uçağın kaçırıldığı anlamına gelen bu alarm pilotlarla yapılan şifreli görüşme sonrasında teyit edildi. Kuleyle bir kez konuşan pilot korsanın elinde bir el bombası bulunduğunu bildirdi. Hava korsanının uçağı Lozan'a götürmek istedi. Uçağın pilotları ‘‘Sofya'ya inelim yakıt almamız gerek’’ diyerek uçağı Ankara'ya yönelttiler.

SOFYA SANDI, ANKARA'YA İNDİ

Uçak bir buçuk saat Ankara üzerinde tur atarken Esenboğa Havalimanı'nında yoğun bir hazırlık başladı. Önce iniş kalkışlara kapatılan havaalanının ışıkları söndürüldü. Uçaktan bakıldığında hangi havalimanı olduğunun anlaşılmaması için Esenboğa yazısı karartıldı. Apronda bekleyen tüm THY logosu taşıyan uçakların ışıkları da söndürüldü. Uçak 22.10'da Esenboğa 'ya tekerlek koydu. Pilotun Ankara üzerinde dönerek korsana Sofya'ya gittiği izlenimini verdiği ayrıca havaalanında özel timlerin önlem almasına olanak sağladığı belirtildi. Uçağın Kaptan Pilotu Hayri Kırıtoğlu ve ikinci pilot Özgür Ünekkar'ın görev yaptığı uçakta ayrıca kabin amiri İnci Denizakşit, hostesler Ahu Özen, Şebnem Gürpay ve Zeycan Çevik bu süre içinde yolcuların paniğe kapılmaması için çaba sarfettiler.

DEMİREL OPERA'DA ÖĞRENDİ

Cumhurbaşkanı Demirel ile Başbakan Yılmaz, Adana-Ankara uçağının kaçırılma haberini, Opera'da düzenlenen bale gösterisinde ara verildiği sırada öğrendiler. Başbakan Yılmaz, opera çıkışında korsanın yolcuları serbest bırakması kaşılığı uçağı yakıt verilerek Sofya'ya gitmesine izin verileceğini açıkladı.

Uçağın Esenboğa Havalimanı'na inmesi üzerine bir kriz masası oluşturuldu. Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı özel tim ekipleri, uçaktaki rehineleri kurtarmak üzere harekete geçti. İniş kalkışa kapatılan Esenboğa Havalimanı'na çok sayıda ambulans ve itfaiye aracı da hazır bekletildi. Uçaktaki yolculardan İskenderun'da kurulu Tosyalı Holding'in sahibi Fuat Tosyalı cep telefonundan kaçırma olayaını şöyle anlattı: ‘‘Eski öğretmen olduğunu görevinden ve eşinden ayrıldığını söyledi. Hostes ve kaptanlar kokpitteydi. Korsanın bir elinde bomba bir elinde de silah vardı. Silahın gerçek olduğunu bize gösterdi. Devrimci olduğunu, sol görüşe mensup olduğunu belirtti. Doğudaki olayları protesto için kaçırdığını söyledi.’’

Uçağın kaçırıldığı Adana Havaalanı'nın tadilatta olduğunu bildiren bir yetkili, ‘‘Son zamanlarda Havaalanı tadilatta olduğu için güvenlik açısından sıkıntı yaşanıyordu. Belki korsan, tadilattan kaynaklanan güvenlik boşluğundan yararlanarak bombayı uçağa sokmuş olabilir’’ yorumunu yaptı.

Yolcu yakınlarının gergin bekleyişi

Esenboğa Havaalanı, Ayvalık uçağının inmesinden sonra gergin bir bekleyişin içine girdi. Aynı saatlerde, Esenboğa'ya Ulaştırma Bakanı Ahmet Arif Denizolgun, DHMİ Genel Müdürü Tamer Küçükünsal, Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican geldi. Emniyet ‘rehine kurtarma timi’ ve Jandarma timleri uçağın çevresini kuşattı. Güvenlik halkasını, İtafiye ve Sağlık ekipleri tamamladı. Yolcu yakınları ise ayrı bir salona alındı.

Biri bebek 34 yolcu

UÇAKTA, biri bebek 34 yolcunun yanısıra 6 mürettebat bulunuyor. Uçaktaki yolcuların isimleri şöyle: Cemal Ağustos, Yakup Arslan, Bayram Bukan, Zehra Çelik, Egemen Çelik (8 yaşında) Seren Çelik (4.5 aylık), Sevim Arıkan, Dursun Beşikçi, Oğuz Demirkılıç, Mahmut Eksili, Ferat Erol, Ali Erol, A. Gökkaya, G.Gökkaya, Nevzat Gurdil, Murat Demirören, Alibinat Kalmaz, Barış Karaca, Sevginer Kılıçlı, Esin Koç, Barış Karababa, M.Peker, Gülten Sahici, Arfiye Şen, Aysel Şennoyan, Galip Şimşek, Erkan Yastıman, Tahsin Yıldırım, Osman Yüksel, Mustafa Yüksel, Rahim Yurdakul, Filiz Yuvarlak, Ayşe Zenciroğlu, Fuat Tosyalı.

Uçakta bu ikinci eylem

FRANSA'da oturma izni olmayan ve PKK'lı olduğu iddia edilen 34 yaşındaki Hacı Güneş'in 18 Ekim'de Türkiye'ye gönderilmek üzere sınırdışı edilmesi sırasında yaklaşık 50 kişilik bir grup bariyerleri aşıp Strasbourg Havalımanı'nı bastı. İçinde 67 yolcu bulunan THY'nın Boeing 737 tipi Ayvalık uçağına tırmanan ve kendilerini kapılara bağlayan eylemciler uçağı 3 saat alıkoymuşlardı. Gözyaşartıcı bomba da kullanan göstericiler Fransız Özel Timi'nin müdahalesiyle etkisiz hale getirildikten sonra Ayvalık uçağı İstanbul'a hareket edebilmişti. Daha sonra İstanbul'a getirilen Hacı Güneş çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!