Dünyanın gözü bugün TBMM’de

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın gözü bugün TBMM’de
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2007 00:00

PKK’ya Kuzey Irak’ta dersini vermek için gerekli sınır ötesi harekát tezkeresi bugün Meclis’in tarihi oturumunda açık olarak görüşülüp oylanacak. Başbakan Erdoğan’ın, oylamanın açık yapılacağını açıklamasının altında ise 4 ana neden var. En önemli nedense, tezkereyi 500’ün üzerinde oyla geçirip dünyaya birlik mesajı vermek.

PKK’ya Kuzey Irak’ta dersini vermek için hazırlanan sınır ötesi harekat tezkeresi bugün meclisin tarihi oturumunda açık olarak görüşülüp oylanacak. Başbakan Tayyip Erdoğan, iki gündür kapalı yapılacağı söylenen oturumla ilgili fikrini değiştirerek tezkerenin açık görüşülmesi talimatını verdi. Başbakan Erdoğan’ın açık oturum kararında şu dört neden etkili oldu:

1) DÜNYAYA KARARLILIK MESAJI

CHP ve MHP’nin de desteğiyle tezkerenin Meclis’ten 500’ün üzerinde oyla geçirerek, Türkiye’nin sınır ötesi operasyon kararlılığını birliğini tüm dünyaya göstermek. Kasım başındaki ABD gezisini iptal etmeyeceğini söyleyen Erdoğan’ın Başkan Bush ile görüşmesinde de tezkere en önemli kozu olacak.

2) DTP’Yİ YALNIZ BIRAKMAK

Açık yapılacak görüşme ve oylama sonucunda tezkereye karşı olduğunu açıklayan DTP’yi yalnız bırakarak teşhir etmek. Tezkereye karşı sadece DTP’nin olumsuz oy kullanması bekleniyor.

3) TEREDDÜTLÜLERİ BASKI ALTINA ALMAK

Oturumu açma kararı, tezkereye ilişkin tereddüt belirten Güneydoğu kökenli AKP milletvekillerinin firesini önlemeyi de amaçlıyor. Kamuoyunun dikkatle izleyeceği açık oturumda bu milletvekillerinin baskı altına alınacağı hesaplanıyor.

4) GİZLİ BİLGİLERİ ORTAYA DÖKMEMEK

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DTP’liler de katılacağı için oturumun kapalı yapılmasının anlamı olmayacağını söyledi. AKP de kapalı oturumda verilecek gizli bilgilerin dışarı sızabileceğinden endişe ediyor. Açık oturumda operasyonla ilgili ayrıntı verilmeyecek.

ERDOĞAN FİRE İSTEMEDİ

Başbakan Erdoğan, partisinin dünkü Meclis grubunun basına kapalı bölümünde, tezkere konusunda tereddütlü Güneydoğu kökenli milletvekillerini, şu çarpıcı sözlerle uyardı: "Bu sınır ötesi operasyonun bölge halkına zarar vereceği gibi sizin kafanızda tereddüt, rahatsızlık yaratmaya yönelik propagandalar yapılıyor. Bu yanlış, maksatlı propagandalar kafanızı karıştırmasın. Tezkereyi çok önemsiyorum. Tek bir fire bile istemiyorum"

İTİRAZLAR DA VAR

TBMM’de bugün görüşülecek tezkere, TSK’nın "Irak’ın kuzey bölgesi ve mücavir alanlarına" gönderilmesi için hükümete 1 yıl süreyle izin verilmesini öngörüyor. Hükümetin görüşmeler gibi, oylamayı da açık yapmayı planladığı öğrenildi. Ancak birkaç milletvekili, TBMM kulisinde daha önceki Irak tezkereleri gibi görüşmelerin kapalı yapılması ve kendilerine ayrıntılı bilgi verilmesi görüşünü dile getirdi. AKP yönetimi, bu isteklere karşı "Milletin önünde görüşeceğiz, saklayacağımız bir şey yok. Daha önceki kapalı oturumlarda kritik bilgiler verilmedi, kapalı yapmanın anlamı yok" savunması yaptı. Bazı MHP’liler de buna, "Kapalı oturumda konuşulacakları duymaması gerekenler içerde" diye destek verdi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!