Yılın düğünü 4 saat sürdü

Güncelleme Tarihi:

Yılın düğünü 4 saat sürdü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2007 00:00

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün kızları Kübra, dün yaklaşık 3 bin davetlinin katıldığı törenle hayatını Mehmet Sarımermer ile birleştirdi. Cumhurbaşkanı Gül’ün, "Bugün bir baba olarak konuşuyorum" diyerek duygularını özetlediği düğünde, iki ailenin de uyarısına rağmen gelen takıların bir bölümü ise şehit ailelerine dağıtılacak.

Haberin Devamı

DÜĞÜNDEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

ADİLE SULTAN YALISI'NDAKİ YEMEK 107 BİN YTL

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün kızı Kübra ile Mehmet Sarımermer’in nikáh törenine gelen hediyelerin bir bölümü şehit ailelerine aktarılacak. Dünkü törende, ’Hediye yerine özel ormana bağışta bulunun’ uyarısına rağmen, özellikle aile yakınları hediye ve takı yasağına uymadı. Gül ve Sarımermer aileleri tebrik töreninden sonra bu hediye ve takıları şehit ailelerine dağıtma kararı aldı. Yaklaşık dört saat süren tören, tek bir ’Sayın Cumhurbaşkanı’ anonsu duyulmadan tamamlandı. Gece mavisi sahne dekoruyla ve Kıraç’ın özel bestesi eşliğinde kıyılan nikáhta genç çiftin şahitleri Başbakan ve Meclis’in eski ve yeni başkanlarıydı. Törende kızı Kübra kadar heyecanlı gözüken Gül, "Bugün sizlerle Cumhurbaşkanı değil baba olarak konuşuyorum" dedi. Hürriyet’ten Enis Berberoğlu, Zeynel Lüle ve Oktay Ensari’nin katıldığı nikáh töreninden izlenimler şöyle:

ÜÇ AYRI PROTOKOL

Gösteri Merkezi’ne gelen konukların araçlarının altında ve bagajında bomba araması yapıldı. Davetiye kontrolünün yanısıra, isimler dizüstü bilgisayar kayıtları ile doğrulandı. Konuklar salona ’Aile’ ve ’VİP/ Protokol’ olarak ayrılan iki ayrı kapıdan alındı.

Dışişleri ve Köşk protokol görevlileri salona girişte her davetli ile ilgilendi. Sahneye göre sol tarafa aile üyeleri, sağ tarafa genç çiftin arkadaşları oturtuldu. Bakanlar ve diğer protokolün yerleştiği orta bölmenin ilk sırasına Cumhurbaşkanı, Başbakan, aile ve şahitler alındı.

İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi’nin çadır salonu 4 bin kişilik kapasiteye sahip. Eşli bin 900 davetiyenin yollandığı nikáhta salonun yaklaşık üçte ikilik bölümünün dolu olduğu görüldü. Salonda 3 bin kadar davetlinin bulunduğu hesaplandı.

İKİ BAKAN GELMEDİ

Bakanlar Kurulu nikáhta sadece iki fire verdi. Murat Başesgioğlu Yunanistan’da olduğu için katılmadı, Ertuğrul Günay, Gül Ailesi’ne mazeret bildirdi. Bakanlar protokolün ilk iki sırasına oturdu. Ahsen Unakıtan ve Anna Şimşek, Emine Erdoğan’la öpüşerek bayramlaştı.

Düğüne katılan bürokratlarda Dışişleri mensupları ağırlıktaydı. Müsteşar Ertuğrul Apakan, Müsteşar Yardımcıları Feridun Sinirlioğlu, Selim Kuneralp, Sözcü Levent Bilman, Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çekikkol, Büyükelçiler Namık Tan ve Hüseyin Avni Güler Karslıoğlu Gül’ü mutlu gününde yalnız bırakmadı. Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç bakanlarla birlikte oturdu.

PATRONLAR DA KATILDI

İş dünyasından, Gül ailesinin hemşerisi TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat nikah törenine katıldı. Yine Gül’ün hemşerisi TÜSİAD eski Başkanı Tuncay Özilhan ile TÜSİAD Başkan Yardımcısı Ferit Şahenk ve Hüseyin Bayraktar da törende hazır bulundu. Kayseri’den Beğendik, İpek ve İstikbal Mobilya ve Dedeman Otelleri’nin patronları ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz protokolde yerlerini aldı.

Salonda ilgi toplayan isimler arasında Abdullah Gül’ün Fazilet Partisi döneminde Genel Başkanlık için yarıştığı Saadet Partisi lideri Recai Kutan, 22 Temmuz seçiminde aday olmayan eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de vardı.

Saat 12.30 için planlanan nikah töreni, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla saat 13.10’da başladı. Kıraç’ın nikah için özel olarak bestelediği müziğin duyulmasıyla sahne perdesi kalktı. Gece mavisi tonlarının kullanıldığı dekorda, ikinci bir perde düştü. Gelin ve damat alkışlar arasında kol kola salona doğru yürümeye başladı.

İKİSİ DE AYAĞA BASMADI

Gelin ve damat ilerlerken Skyboard tekniğiyle sahnede ışık şelalesi yaratıldı. Tavandan sarkıtılan ve LED tekniği kullanılan ışıklandırma ünitesi 8 metrelik masayı aydınlattı. Damat gelinin sandalyesini çekerek oturmasına yardım etti. Özel bir gelin başı taşıyan Kübra Gül ile smokinli damadın yerlerini almasının ardından nikahı kıyacak İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş şahitleri sahneye davet etti.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Eski Başkanı Bülent Arınç genç çiftin solunda yerlerini aldı. Hayli heyecanlı gözüken Kübra, Topbaş’ın, "Mehmet Sarımermer’i kocan olarak kabul etmeye hazır mısın?" sorusuna kısaca "Evet" yanıtını verirken, damat aynı soruyu "Evet, hazırım" diye yanıtladı. Nikahta ayağa basma geleneği uygulanmadı.

Nikahtan sonra Topbaş aileleri ve şahitlerin eşlerini de sahneye çağırdı. Oturacak sandalye olmadığı için Cumhurbaşkanı Gül dünürü Abdullah Sarımermer ile ayakta kaldı. Durumu fark eden Başbakan Erdoğan ayağa kalkmak istedi, ama evlilik defterinin imzalanmasına kadar beklemek zorunda kaldı. Ardından şahitler genç çifti kutlayan konuşmalar yaptı. Evlilik defterini Kübra’ya veren Köksal Toptan, "Mehmet’e iyi baksın" diye şaka yaptı.

TAKI ÖNLENEMEDİ

Nikah töreninde son olarak söz alan Abdullah Gül, "Ben sizlerle Cumhurbaşkanı olarak değil baba olarak konuşuyorum" diye başladı. Gül şöyle devam etti: "Çoğunuz bu duyguyu çok önce yaşamış olabilirsiniz. Ama bu bizim evlendirdiğimiz ilk evladımız". Gül ailesinden ilk evlenen torunun Kübra olduğu biliniyor.

Nikahtan sonra yeni evliler ve aileleri davetlilerin tebriklerini kabul etti. Gül ve Sarımermer Aileleri davetlilerden hediye ve takı getirmemelerini ve Kayseri’de genç çiftin adını taşıyan özel hatıra ormanına bağışta bulunmalarını istedi. Davetliler için bu ormana isimleriyle ağaç dikilecek. Ancak bazı aile yakınlarının bu uyarıya rağmen tebrik töreni sırasında hediyelerini özel bir çantaya bıraktıkları gözlendi.

Nikah töreninden sonra bir buçuk saat kadar süren bu uğurlamaya Abdullah Sarımermer rahatsızlığı nedeniyle katılamadı. Sarımermer, "Doktorlarım izin vermediği için sizlerle teker teker tebrikleşemiyorum, kusuruma bakmayın" dedi. Tebrikler sırasında hediye ve takı kabul edilmedi. Kayseri’den ek seferle gelen davetlilerin çoğu yine gece uçağıyla döndü.

Davetlilere pasta ve içecek ikramı

DÜĞÜN için önceki akşam 4 saate yakın prova yapan Kübra Gül, dün saat 09.00’da annesi Hayrünnisa Gül’le salona geldi. Kübra Gül, kendisine ayrılan özel odada, Deri Show’da dikilen gelinliğini giydi ve makyajı yapıldı. Gelinliğin tasarımında Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın giysilerinden de esinlenildi. Cumhurbaşkanı Gül, saat 12.00’de, 06 BB 9513 Cumhurbaşkanlığı forsu olmayan sivil plakalı araçla salona geldi.

ŞAHİTLERE CAM MASA Gelin ve damat gümüş rengi kumaşla kaplı merdivenlerden inerek, nikáh masasına geldi. Bu sırada Kıraç’ın bestelediği, girişi Fenerbahçe Marşı, bir bölümü Binbir Gece dizisinin müziğini andıran özel parça çaldı. Düğünün renkleri davetiyedeki gibi beyaz ve gümüştü. Gelin ve damat beyaz bir masada, şahitler ise cam masalarda oturdular. Gelin ve damadın oturduğu masanın üstü ve çevresi tül ve ışıklarla süslendi.

YEDEK GELİN ARABASI Törende, her hangi bir aksilik olasılığına karşı bir yedek gelin arabası hazır tutuldu. Çiftin Mercedes marka gelin arabasının yan aynaları, gelinin elindeki çiçeğin eşi çiçeklerle bezendi.

6 BİN POLİS
Günlerdir düğün alanında prova yapan İstanbul polisi, dün aralarında 14 keskin nişancı ve bomba uzmanlarının da bulunduğu 6 bin kişiyle güvenlik sağladı. Gösteri alanı MOBESE kameralarıyla gözlendi. Görüntüler, seyyar yayın aracı ile MOBESE merkezinde saniye saniye takip edildi.

PASTA VE İÇECEK İKRAMI Davetlilere, Pelit Pastanesi’nde yapılan pasta ve kanepeler ve ile içecek ikram edildi. Salonun havalandırmasından tören süresince yasemin kokusu verildi. Muzaffer Aydemir isimli bir kişi protesto yapınca gözaltına alındı. Başbakan Erdoğan, törende bir saat kaldıktan sonra 13.45’te ayrıldı.

Düğün sahibi kapıda kaldı

Davetliler 3 kontrol noktasından geçerek salona alındı. Atatürk Havalimanı kavşağındaki ilk kontrol noktasından sadece davetiye gösteren araçlar içeri alındı. Araçlar bomba dedektörleri ile kontrol edildi. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, güvenlik önlemlerini denetledi.

Davetiyelerini getirmeyen damadın kardeşi ve annesi, salondan gelen talimatla içeri alındı.

Takılar, gelinliği de diken Deri Show’un hazırladığı torbalarla toplandı. Torbalar, doldukça saklanmak üzere t özel bir odaya götürüldü.

İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi’nde gelin ile damadın yanı sıra Hayrünnisa Gül ve Emine Erdoğan için deri koltuk takımlarıyla döşenen dinlenme odaları hazırlandı.

Nikáh şekeri yerine Kayseri’de bir ormana dikilen ağaçların sertifikası verilirken, davetliler ormanla ilgili barkovizyon gösterisi izledi.

Aksaray-Havalimanı metrosu, düğün boyunca Yenibosna’ya kadar çalıştı. Yenibosna’dan havalimanına aktarma seferi yapacak metrolarda ise güvenlik amacıyla polisler görev yaptılar. Metro, CNR durağında da durdurulmadı.

Düğünü izleyen 100’ü aşkın gazeteci İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi’nden yaklaşık 1 kilometre ileride havalimanı kavşağında tutuldu. Çimenlerin üzerinde bekleyen gazetecilere organizasyonla ilgili yer gösterilmedi, çevik kuvvet kendisinin de sığındığı üç çam ağacından yarısını ıslanmamaları için gazetecilere verdi.

Kayseri’den geldiğini söyleyen Orhan Güçlü isimli bir kişi "tebrik etmek istiyorum" diye içeri girmek istese de alınmadı.

İl Sağlık Müdürlüğü, Kongre Merkezi’nin bahçesine seyyar hastane kurdu.

Akşam yakın akrabalara Adile Sultan Sarayı’ndaki verilen yemekte sebzeli bonfile servis edildi. Yemekte masa ve sandalye süslemelerini, İbrahim Kutluay-Demet Şener, Özlem Yıldız gibi tanınmış isimlerin düğünlerine imza atan Mywedding by Celebration şirketi yaptı.

Nikah sonrasında davetlilere Pelit Pastanesi’nin hazırladığı kanapelerle, limonata ve meyve suyu ikram edildi.

Her davetliye, ağaç sertifikasının yanı sıra içinde iki çikolata bulunan küçük kutular hediye edildi.

Kandilli- Adile Sultan Yalısı’ndaki düğün yemeğinde; Hayrünnisa Gül gri kıyafetleri tercih ederken, Emine Erdoğan siyah-beyaz bir takım giydi.

Mönüde, düğün çorbası, tandır böreği, zeytinyağlı iç bakla bezeli enginar, buharda pişmiş mevsim sebzeleri, bademli pilav, hünkar beğendi ve lavaş ekmek eşliğinde bonfile vardı.

Adile Sultan Yalısı’na 16 bin 750 YTL kira, 200 kişilik yemeğe 22 bin 600 YTL ve otopark için 2 bin YTL ödendi.

Yılın düğünü 4 saat sürdü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!