Gabar'da terörist avı

Güncelleme Tarihi:

Gabarda terörist avı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2007 11:17

Şırnak Gabar Dağı'nda pusu kurup 13 güvenlik görevlisini şehit eden PKK'lı teröristlere yönelik bölgede son dönemdeki en büyük operasyon başlatıldı.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı özel birlikler, bölgeyi çok iyi bilen ve Kato Dağı'nda 9 teröristin öldürüldüğü operasyona katılan korucuların verdiği bilgileri de değerlendirerek, yaklaşık 80 kişi oldukları belirlenen teröristleri etkisiz hale getirmek için günün 24 saati karış karış operasyon yapıyor. Teröristlerin kaçış noktaları havadan helikopterlerle bombalanırken, Genelkurmay Başkanlığı üst düzey komutanları Doğu ve Güneydoğu’daki birliklere gönderdi. Sınırdaki Türk topçusu, hain saldırının ardından Kuzey Irak’taki PKK kamplarını topçu ateşine tuttu.

Ülkeyi yasa boğan pazar günkü 13 askerin şehit olduğu PKK saldırısıyla ilgili detay bilgiler de alınmaya başlandı. Buna göre Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK’lı teröristlere yönelik başlattığı operasyon kapsamında Gabar Dağı'nda ‘Şimşek-2207-2 Operasyonu' için önceki gün İkizce Taburu'ndan ayrılan 5 tim, operasyonun ardından taburlarına dönüşe geçti. İlk 4 tim, teröristlerin pusu kurduğu bölgeden geçiş yaparken, 18 askerden oluşan son tim teröristlerin önce el bombalı ardından da uzun namlulu silahlarla saldırısına uğradı. Saldırıda 1'i astsubay 13 asker şehit olurken, 3 asker yaralandı, 2 asker de saldırıdan yara almadan kurtuldu.

Haberin Devamı

AMERİKAN M- 16'SI, RUS BOMBASI

Bölgedeki güvenlik birimlerince hazırlanan son saldırıyla ilgili ‘eylem evrakı’nda olayda saldırı tipi Rus yapımı el bombası, Kalaşnikof tüfekler ile ABD yapımı M-16 uzun namlulu silah, Biksi ağır makinalı tüfek kullanıldığı, belirtildi.

Şırnak bölgesinde 250- 300 kadar PKK'lı teröristin elebaşlığını geçen yıldan bu yana ‘Dr. Ali’ kod adlı terörist Yusuf Turhallı'nın yaptığı belirlendi. PKK'nın ‘Botan' adını verdiği bölgenin sorumlusu ‘Dr. Ali’ kod adlı terörist Yusuf Turhallı'nın son saldırının emrini veren kişi olduğu belirlendi.

BÜYÜK OPERASYON

Hain saldırının ardından bölgeye sevk edilen Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı özel birlikler ile bölgede görev yapan özel eğitimli komando timleri araziyi çok iyi bilen 20 kişilik korucu timiyle birlikte büyük bir operasyon başlattı.

Haberin Devamı

Teröristlerin kaçış güzergâhları havadan Kobra tipi helikopterlerle bombalanırken, Sikorsky tipi helikopterlerle stratejik noktalara özel eğitimli komandolar indirilip, teröristlerin kaçması engelleniyor.

Operasyonlar, 13 askerin şehit olduğu, Küpeli bölgesinin yanı sıra Şırnak, Siirt ve Hakkâri'yi kapsayan Gabar, Cudi, Namaz, Kato Dağı'nda yoğunlaştırıldı.

Özel eğitimli komandolar günün 24 saati bölgeyi karış karış tararken, yaklaşık 80 kişi oldukları belirlenen teröristlerle ‘sıcak temasın' an meselesi olduğu belirtildi.

KUZEY IRAK’TAKİ PKK'LILARA ATEŞ

Türkiye sınırları içinde operasyon sürürken, Türk topçusu Hakkâri'nin Irak'a sınır olan Çukurca İlçesi'nin karşısında bulunan Kuzey Irak’taki Kaniması, Nazdur ve Sinath kesimindeki dağlık alanlar önceki geceden itibaren yoğun top ateşine tuttu.

Haberin Devamı

Topçu ateşine tutulan bölgelerde PKK'lı teröristlerin gruplar halinde gezdikleri ve küçük geçici barınma yerlerinin olduğu belirtildi. Kuzey Irak'taki yerel kaynaklar bölgeye yaklaşık 200 top mermisinin düştüğünü bildirdi. Dün gece Kuzey Irak'ın Zaho kentinin karşısındaki Silopi İlçesi'nin sınır kesimine sevk edilen tanklar sınır boyuna konuşlandırıldı.

SALDIRI TALİMATINI VEREN TERÖRİST

Güvenlik birimleri Gabar Dağı'nda 80 kadar PKK'lı terörist olduğu, örgütün ‘Botan' adını verdiği Siirt- Şırnak bölgesindeki kayıpları nedeniyle pazar günkü saldırı talimatını Yusuf Turhallı'nın verdiği, saldırının ise ‘Hakkı' kod adlı İskan Akyüz'e bağlı grup tarafından yapıldığını belirledi. Terörist Yusuf Turhallı hakkında ömür boyu hapis istemiyle yakalama kararı bulunurken, Emniyet Genel Müdürlüğü kayıtlarında da kırmızı bültenle arandığı hatırlatıldı.

Haberin Devamı

Gabar Dağı'nda 13 güvenlik görevlisinin şehit edildiği saldırıya katılan terörist İskan Akyüz'ün Gabar Dağı sorumlusu olduğu ve 2 yıl önce Batman merkezinde bir polis ekip otomobilinin taranarak 5 polisin şehit edildiği eylemin talimatını verdiği anlaşıldı.

GIYABİ TUTUKLU OLARAK YARGILANIYOR

Mahkeme kayıtlarına göre, 1999 yılına kadar Diyarbakır'ın Kulp- Lice- Genç üçgenindeki alanda sorumluluğunu yapan ve bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanmasından sonra 80 kişilik grupla Kuzey Irak'a çekilen terörist Yusuf Turhallı, güvenlik güçleriyle çok sayıda silahlı çatışmalara katılmak ve çok sayıda silahlı eylemin talimatını vermekle suçlanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre uluslararası düzeyde kırmızı bültenle aranan Yusuf Turhallı’nın katıldığı eylemlerle ilgili evrak ve hakkındaki iddianame örneği bir süre önce Adalet Bakanlığı Uluslararası Ceza ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne gönderilmişti. Turhallı, halen Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde gıyabi tutuklu olarak ömür boyu hapis istemiyle yargılanıyor.

Haberin Devamı

APO'NUN SURİYE'DEN ÇIKARILMASI İLE BAĞLANTILI

Gabar Dağı'nda 13 güvenlik görevlisinin şehit edilmesi ardından Kandil Dağı'nda bulunan ve örgütün birimlerinin başında olan Suriyeli ‘Dr. Bahoz Erdal' kod adlı terörist Hüseyin Feyman'ın olayı telsizle diğer teröristlere bildirdiği belitildi.

Güvenlik güçlerinin deşifre ettiği telsiz konuşmalarında terörist Feyman'ın teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998 tarihinde Türkiye'nin baskısı ile Suriye’den çıkarılmasının yıldönümünde bütün gruplara aynı şekilde eylem yapmaları talimatı verdiği belirlendi. Terörist Feyman, Gabar Dağı'ndaki saldırıya benzer eylemlerin artarak devam etmesini istediği kaydedildi.

KOMUTANLAR BÖLGEDE

Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak ve Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 24 saat içerisinde 15 güvenlik görevlisinin şehit olduğu saldırılar ardından üst düzey komutanları Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki birlikleri denetlemeye ve yapılar operasyonlar kapsamında brifing almaya gönderdi. Bu kapsamında Erzincan’da bulunan 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, dün helikopterle Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı'na gelerek bölgedeki bölge komutanı Tümgeneral İbrahim Yaşar ve üst düzey komutanlarla toplantı yaparak operasyonlar hakkında brifing aldı.

TUNCELİ'DE BÜYÜK OPERASYON

Terör örgütü PKK’yı yönelik Tunceli ve Böngöl’de hava destekli geniş kapsamlı operasyon başlatıldı. Teröristlerin gizlendikleri Aliboğazı, Ahpanos Vadisi, Kutu Deresi, Kinzir Ormanları, Bali Deresi, Kızılmescit ve Karaoğlan bölgelerine havadan ve karadan özel eğitimli komandolar indirilerek, teröristlerin kaçış noktaları tutuldu.

Bingöl’ün Genç, Yayladere, Yedisu, Kiğı ilçeleri ile Karacehnem Ormanları bölgesine de yine komandolarla başlatılan operasyonlar sürdürülüyor. Tunceli ve Bingöl kesiminde yaklaşık 400- 450 teröristin bulunduğu belirtilirken, operasyonların Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı'nın sevk ve yönetiminde devam ettiği ifade edildi. Güvenlik güçleri, teröristlerin kışın barınma olanaklarını ortadan kaldırmak için geçiş noktalarını da havadan helikopterlerle bombalıyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!