'Laiklik sulanırsa AB'yi unutun'

Güncelleme Tarihi:

Laiklik sulanırsa AByi unutun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2007 08:44

Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Başkanı Linden, son günlerdeki "Türkiye malezya olur mu?" ve laiklik tartışmalarıyla ilgili olarak net konuştu: Laiklik sulanır, Türkiye, İslam devletine kayarsa, AB üyeliği hayal olur. Türban takmaya zorlanan olursa, AİHM'e yapılacak ilk başvuruda üyeliği tartışmaya açılır..

Haberin Devamı

AK Parti'nin, Hıristiyan Demokratların Birliği olan EPP'ye girmesini sağlayan Hollandalı siyasetçi, Sabah gazetesinden Nur Batur'a son günlerde çok tartışılan türban ve laiklik konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Linden, 22 Temmuz seçim sonuçları ve laiklik tartışmalarıyla ilgili olarak, "Bence bu demokrasi tecrübesidir. 4 yıldır bu hükümetle Konsey'de bu kadar iyi tecrübelerimiz olmasaydı belki endişelenirdim. Ama şimdi gerek görmüyorum. Tabii ki AK Parti'nin Türkiye'nin sorunlarına kendilerine göre bir bakış açısı var. Ama eğer tarihe dönmeye kalkarlarsa hiçbir zaman Avrupa kurumlarına yaklaşamazlar. Bazı Türklerin kafalarındaki ve yüreklerindeki korkuyu anlıyorum." dedi.

Türban tartışmalarıyla ilgili olarak da "Bence devlet okulları tarafsız olmalı. Dini eğitime dayanmamalı. Bu okullarda türban laiklik eğitimi zedeler. Eğer Türkiye, geçmişteki gibi dini devlet işlerinde uygulamaya başlarsa, Türkiye diğer Avrupa ülkelerinden çok daha ileri bir noktaya gelir... Aslında, Türkiye'de, hiçbir Avrupa ülkesinde olmayan din işlerinden sorumlu bakanınız var. Gelecekte de olabilir. Ama unutmayın ki, bu hükümet ve Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olması için büyük çaba gösteriyor. Eğer geçmişe dönerlerse, hiçbir şansları kalmaz.. Avrupa kurumlarına yaklaşmak istiyorsanız devlet ve din işlerinin ayrı kalmasını kabul etmek zorundasınız. Din özgürlüğünü de!" şeklinde görüş belirtti.

Haberin Devamı


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM) türban yasağının yasal olduğu yönündeki kararının haytırlatılması üzerine de Linden, "Mahkeme insan hakları sözleşmesinin uygulanmasında tek otoritedir. Her ülke her zaman anayasasını değiştirebilir ama biz değişikliğin Konsey sözleşmesine ve üye ülkenin yükümlülüklerine uyup uymadığına bakarız... Eğer ciddi bir kaygı ortaya çıkarsa, hükümetin ya da Konsey Meclisi'nin talebiyle Venedik Komisyonu durumu inceleyebilir. Rusya'da benzer bir durum oldu... Rusya Venedik Komisyonu'nun duruma müdahale etmesini kabul etti ve düzeltti..." dedi.

"Bir gün ben "Türban takmaya zorlanıyorum" diye AİHM'ye başvurabilir miyim?" soruyu ise "Eğer ayrımcılığa uğradığınıza ilişkin bir düşünceniz ve kanıtınız varsa tabii başvurabilirsiniz. Ama önce Türk mahkemelerinde dava açacaksınız. Sonuç alamazsanız Strasbourg'a gelin.Tek sorun var. Mahkemenin önünde 80 bin dava dosyası bulunuyor." diye yanıtladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!