Ankara’da yoğun kayıp silah trafiği

Güncelleme Tarihi:

Ankara’da yoğun kayıp silah trafiği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2007 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD’de PKK’nın eline geçen silahlar konusunda Washington yönetimine sitemde bulunurken, Irak’ta kaybolan ve terör örgütünün eline geçtiği anlaşılan Amerikan silahları nedeniyle dün başkentte yoğun bir trafik yaşandı.

Kayıp silahlarla ilgili soruşturmayı yürüten Pentagon’un Başmüfettişi emekli Korgeneral Claude Kicklighter ve ABD Dışişleri Bakanlığı Başmüfettişi Howard J. Krongard dün Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nde görüşmeler yaptı.

ÖNCE DIŞİŞLERİ İki Amerikalı yetkili önce Dışişleri Bakanlığı’nda Müsteşar Ertuğrul Apakan ile biraraya geldi. Edinilen bilgiye göre, bu görüşmede Apakan, teslim olan veya ölü geçirilen PKK militanlarının üzerinde yakalanan Amerikan silahlarının seri numaralarını içeren bir dosyayı Amerikalı yetkilililere verdi. Askeri yetkililer de, ABD’li müfettişlere, bölgedeki istihbarat kaynaklarından toplanan bilgiler doğrultusunda, silah trafiğinin en önemli noktasını oluşturan teslimatın Irak’ın kuzeyinde nerelerde yapıldığını anlattılar. Temaslarda ayrıca Irak’taki Amerikan güvenlik teşkilatı Blackwater hakkındaki iddialar da gündeme geldi. ABD’li yetkililer Blackwater’dan Irak tarafının da şikayetçi olduğunu, birçok suçsuz Iraklı’nın bu teşkilata ait silahlar tarafından öldürüldüğü iddialarının bulunduğunu belirttiler.

IRAK’A DÖNECEKLER Amerikalı müfettişlerin Ankara ziyaretinin, Pentagon’un konuyla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında gerçekleştiği ve başkentte toplanan bilgilerin konuyla ilgili hazırlanacak iddianamede de yer alacağı ifade edildi. İki Amerikalı müfettişin, Ankara’dan Irak’a geri dönecekleri belirtildi.

Türkiye’nin yaz başında ABD’ye verdiği dosyalar sonrasında Pentagon, kayıp silahlarla ilgili soruşturma başlamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!