16 yıllık vefakár dosta veda

Güncelleme Tarihi:

16 yıllık vefakár dosta veda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2007 00:00

İşadamı Umut Oran 16 yılının her anını birlikte geçirdiği köpeği Oskar’ın ölümü üzerine gazeteye vefat ve teşekkür ilanı verdi. Oran’ın protokol yemeklerine giderken bile yanından ayırmadığı Oskar’ı, önce kanser oldu sonra da gözlerini kaybetti. Ve 6 yılın sonunda hayatını kaybetti.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim Meclisi Başkanı Umut Oran, fabrikasının önüne büstünü, odasına da tablosunu yaptırdığı 16 yıllık köpeği Oskar’ı son yolculuğuna, "Vefalı dosta veda ve teşekkür" başlığıyla gazeteye verdiği ilanla uğurladı. 44 yaşındaki işadamı Umut Oran, protokol yemekleri ve toplantılar dahil gittiği her yere götürdüğü Japon kökenli Akita İnu cinsi Oskar için Bolu’daki evinin hemen önüne de mezar yaptırdı.

HER AN BİRLİKTE

Umut Oran, Oskar’ı uçak seyahatleri ve otobüsle yapılan bazı geziler dışında gittiği her yere götürdü. Sabah 07.00’da işe giderken yanına aldığı köpeğiyle bazen toplantılara bazen de protokol yemeklerine katılan Oran, Oskar’ı hiç dizinin dibinden ayırmadı. Oskar’ın bazen 5 saat süren toplantılarda bile hiç huysuzlanmadan sabırla beklediğini kaydeden Umut Oran, "Sadece benimle iletişim kurardı. Onun varlığını kimse hissetmiyordu bile" dedi.Umut Oran, 1996 yılında beraberindeki Oskar’la Bolu’ya fabrika kurmak için gittiğinde bazı otel, restoran ve benzeri yerler Oskar’ı içeri almak istememiş. Bir süre sonra Oskar’la gittiği her yerden çıkarken yardımcısının eline kağıtlar tutuşturulduğunu fark eden Oran, bunların ne olduğunu sorduğunda, işe girmek isteyenlerin isimlerinin yazıldığını öğrenmiş. Oran, fabrikayı hizmete açarken Oskar’ı içeri alanlara torpil yapıp, ilk olarak bu kağıtlara yazılanları işe almış. Umut Oran, bir heykeltraşın yaptığı köpeğinin büstünü fabrikanın girişine, bir ressamın yaptığı köpeğinin tablosunu da çalışma odasına asmış. Oskar’ın oğlu ’Cont’ ile kızı ’Contes’le birlikte yaklaşık 15 köpeğin yaşadığı ’Oskar Konukevi’nde kimsesiz köpeklere bakılıyor.

KANSERİ YENDİ, KÖR OLDU

Umut Oran ve Oskar’ın birlikte mutlu devam eden hayatları 2000’li yıllarda Oskar’ın kanser olmasıyla karardı. Oran elindeki tüm imkanları kullanarak can dostu köpeğini tedavi ettirdi. Tedavi sonrası Oskar kanseri yendi, ama tedavinin yan etkileri sonucu gözlerini kaybetti. Gelişmiş ülkelerde köpeklerin kör insanlara kılavuzluk ettiğini belirten Oran, "Ben de Oskar’a 6 yıl kılavuzluk yaptım. Kör olmasına rağmen bize hiç yük olmadı. Bütün ihtiyaçlarını kendi karşıladı" diyor. Son bir yılda ciddi hastalıklar geçiren Oskar’ın kanseri 6 ay önce tekrar nüksetti. Kısa süre önce de öldü. Umut Oran, gönülden bağlı olduğu köpeği Oskar’ı Bolu’daki evinin bahçesine gömdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!