AKP'yi durduran hukukçu

Güncelleme Tarihi:

AKPyi durduran hukukçu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2007 09:29

Kanal D’de dün gece Abbas Güçlü’nün yönettiği Genç Bakış programında müthiş bir hukuk tartışması yaşandı.

Haberin Devamı

Ankara Hukuk Fakültesi’nde öğrencilerin de katıldığı panelde AKP Genel Başkan Yardımcısı Mir Dengir Fırat, Mümtaz Soysal ve Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok vardı.

Çok medeni şekilde süren tartışmada Mir Dengir Fırat, AKP’nin yeni anayasa taslağının hazırlanış şeklini uzun uzun savundu. Sabah saatlerine kadar süren programın sonuna doğru hukuk fakültesinin genç dekanı Prof.Dr. Metin Feyzioğlu, söz aldı ve şöyle dedi:

“Sayın Fırat, hazırladığınız taslağın içine “genel adap” diye bir kavram koymuşsunuz. Genel adaba aykırı olan ne demek? Şu andaki anayasada böyle bir kavram yok. Bu kavrama dayanarak insanların giyim kuşamından nasıl yaşayacağına kadar bir çok sosyal olaya müdahale edilebilir. Bu nasıl bir kısıtlamadır? Ayrıca çok önemli bir yargı kurumu olan Danıştay’ın üyelerinin atanma şekli de yürütmeye bırakılmış. Danıştay yeri geldiğinde Bakanlıkları denetler. Şimdi denetleyeceği kişi tarafından tayin edilen kişi bu görevi nasıl yapar? Bir partinin ilçe başkanı o ilçedeki yargıcın üzerine çıkmış olur.

Haberin Devamı

Sayın Fırat bir anayasa yapmak için yalnızca Meclis çoğunluğu yeterli değildir. Toplumun bütün kesimlerini katmalıydınız.”

Bu sözler üzerine Mir Dengir Fırat söz aldı ve şöyle dedi:

“Sizi anlıyorum. Biz bir anayasa taslağı hazırlattık. Ama sizin de düşünceleriniz varsa bir anayasa taslağı hazırlamanızı rica ederiz. Buna bir katkımız olacaksa eğer biz de katılırız. Benzeri bir talep TOBB ve diğer sivil toplum kuruluşlarından da geldi. Hemen yarından itibaren bu konuyu gündeme getireceğim.”

Soysal’ın ve Özok’un da konuşmalarına çok medeni şekilde cevaplar veren Fırat’ın bu sözleri “AKP nihayet kamuoyunun tepkilerini dikkate alıyor” yorumuna neden oldu.

Son zamanların bu konuyla ilgili yapılmış en iyi tartışma programı sabahın çok erken saatlerine doğru bitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!