Bienalde Kemalizm krizi! Marmara Güzel Sanatlar'dan kınama!

Güncelleme Tarihi:

Bienalde Kemalizm krizi Marmara Güzel Sanatlardan kınama
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2007 09:25

"Küresel Savaş Çağında İyimserlik" başlığı altında düzenlenen Uluslararası 10. İstanbul Bienali'da Kemalizm krizi yaşandı.

Haberin Devamı

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, bienalin küratörü Hou Hanru'nun kitapçıktaki açılış metninde Kurtuluş Savaşı'nı "tepeden inme bir dayatma" ve Atatürk'ü ise "anti hümanist" tanımlamasını kınadı.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Nazan Erkmen tarafından 131 öğretim görevlisi adına yayınlanan kınama mesajında şöyle denildi:

"Son derece hassas zamanlar yaşayan ve toplumsal, etnik kışkırtmalarla karşı karşıya bırakılan Türkiye'de, desteklediğimiz bir etkinlik olarak yapılan 10. Uluslararası İstanbul Bienali'nin küratörünün bu konuda daha duyarlı olmasını ve Atatürk'ün 'Sanatkâr cemiyette uzun cehid ve gayretlerden sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır' sözündeki gibi, bu duyarlılığı taşıyanların 'sanatçı' denmeye layık olabileceğini hatırlatıyoruz."

Hanru'nun kitapçıkta yazdığı ve krize yol açan bölüm şöyle:

Haberin Devamı

"Kemalist proje tarafından savunulan modernleşme modelinin yine de sisteme dahil bazı çözülemez çelişkiler ve ikilemlerle dolu 'tepeden inme bir dayatma' olması; reformların, devrimci birer araç olarak gerekli olmalarına rağmen yarı askeri bir şekilde dayatılması demokrasi ilkesine aykırıydı; milliyetçi ideoloji evrensel hümanizmin benimsenmesine aksi yönde işledi ve toplumsal bir elit önderliğindeki ekonomik ilerleme toplumsal bölünme üretti. Popülist siyasi ve dini güçler, taleplerini toplumun tabanında yeniden oluşturmayı ve yönlendirmeyi ve bu talepleri kendi çıkarları yönüne çevirmeyi başardılar."

Bienali düzenleyen İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!