Rektörlerden türban zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Rektörlerden türban zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2007 00:00

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığında bugün olağanüstü toplanacak rektörler, yeni Anayasa taslağındaki üniversitelere türbanla giriş serbestisini görüşecek. Rektörler, Anayasa’nın değişmez maddelerini savunacaklarını söylediler.

AKP’nin yeni Anayasa taslağında, üniversitelerde türban serbestisi girişimi, rektörleri harekete geçirdi. Bugün, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığında bir araya gelecek rektörler, taslakla ilgili görüşlerini bir bildiri ile kamuoyuna duyuracaklar. Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, toplantı öncesi Hürriyet’e özel açıklamalarda bulundu. Hazırlanan anayasa taslağının çağdaş Türk kadınına karşı yapılan sivil bir darbe olduğunu söyledi. Demokratik çoğunluğa sığınılarak, cumhuriyetin temel ilkelerine karşı bir darbe ile karşı karşıya olunduğunu savunan Akaydın, "Türban üniversiteye girerse başı açık kızların üzerinde ciddi baskılar olacak" dedi.

MARDİN, BUMİN VE ÖZKÖK’E DİKKAT Akaydın, kadınlar ve türban konusunda eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin ve Sosyolog Prof. Dr. Şerif Mardin’in Hürriyet’teki açıklamaları ile Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün dünkü yazısını bütün vatandaşların daha dikkatli incelemesini istedi. Hazırlanan anayasa taslağının özünde, cumhuriyetin temel ilkelerine karşıtlık, İranlaşma ve Malezyalaşma endişesinin varolduğunu ifade eden Akaydın, şunları söyledi:

ASIL AMAÇ TÜRBAN "Anayasa değişikliğinin bu kadar aceleci bir tavırla gündeme gelmesini endişe ile karşılıyorum. Bunların asıl amacı üniversitelerde türbanın serbest bırakılması. Atatürkçülüğe, devrim yasalarına, kadın özgürlüklerine karşı oldukları ve başörtüsü değişikliğini savundukları için bu anayasayı değiştirdiklerini düşünüyorum. Türbanı siyasi simge olarak kullanıyorlar. Türban konusunda dayatma içindeler. Üniversitelerin direnmesi üzerine anayasada sadece türbanı değiştiremeyeceklerini anlayınca diğer maddelerde de sivilleşme adı altında değişiklik yapıyorlar. Sivil anayasa adını hiç anlamıyorum. Bundan öncekileri de hep sivil akademisyenler hazırladı."

Diğer rektörler de Hürriyet’e şu değerlendirmelerde bulundular:

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut: Türkiye’nin laik, demokratik yapısı ve bölünmez bütünlüğüne karşı oluşan her türlü tehlikeye karşı tavrımızı koyacağız. Toplumun bütün kesimlerine eşit mesafede duran bir karardan yanayız. Herşeyin demokratik çerçevede ilerlemesini istiyoruz.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras: Anayasaya kılık kıyafetle ilgili bir düzenleme getirilmesi bence gereksiz. Bu konu zaten çözüldü. Düzenlemede, hizmet alanın, verenin şu kıyafetlerle gelmesi gerekiyor gibi bir uygulama yapılması uygun değil.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç: Sadece türban odaklı bir toplantı olmayacak. Bizim isteğimiz toplumun tüm kesiminin katıldığı, ortamı germeyecek bir anayasa olması. Bunu savunacağız. Anayasanın değişmez maddelerini savunacağız.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!