72 saatte 2'nci Casa

Güncelleme Tarihi:

72 saatte 2nci Casa
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2001 00:00


Metehan DEMİR
Haberin Devamı

Test uçuşu yapılan CASA tipi uçak, Ankara Mürted Akıncı Üssü'nden havalandıktan hemen sonra düştü. Önceki gün düşen uçakta şehit olan 34 Mehmetçiğin cenazeleri kaldırılmadan yaşanan ikinci felakette, 3 İspanyol öldü, 1 Türk şehit oldu.

Türkiye, daha birincisinde şehit olanların cenazesini kaldırmadan, dün yeni bir CASA felaketini yaşadı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi'nde (TAI) Deniz Karakol Uçağı olarak üretilen ve iki İspanyol pilotu tarafından kumanda edilen CASA uçağı, test uçuşu için havalanışından hemen sonra düştü.

Uçakta bulunan İspanyol pilotlar Jose Luis Gasco, Daniel Aro ve teknik personel Eugenio Munoz ile TAI teknisyeni emekli Astsubay Emin Kıran şehit oldu. Son kazaların ardından Hava Kuvvetleri harekat ve özel görevler hariç CASA'lı tüm eğitim uçuşlarını durdurdu.

30 METRE YÜKSELEBİLDİ

Uçak, herkesin gözü önünde Mürted'deki Akıncı Havaüssü'nden kalkışını yaptıktan sonra 30 metre yüksekte, birden kontrol dışına çıkıp sol kanat üstünden yere vurdu. Uçakta infilak etmezken, en çok hasar, pilot kabininde olunca uçuş ekibinden kurtulan olmadı.

Ölen İspanyolların iki hafta önce Ankara'ya geldiği ve sadece test uçuşları için geçici süre Türkiye'de bulunduğu bildirildi.

ZEMİNE ÇAKILDI

Kanat üzerine düşen ve pist bitiminde ters vaziyette yatan uçağın gövdesi pist üzerinde kalırken, burnu pist bitiminde parçalanmış bir halde toprak zemine çakıldı.

CASA uçağı 250 metre kadar daha yükselmiş olsaydı üste bulunan lojmanların üzerine çakılacaktı. Uçağın pist bitiminde lojmanlara varmadan düşmesi büyük bir felaketin yaşanmasını da önledi.

9 CASA’lık paketin ilk uçağı

Casa, daha geçen hafta Kayseri'de boyanmıştı. Uçak, dün ilk test uçuşunu gerçekleştirecekti. Dün düşen uçak, Deniz Kuvvetleri'nin taktik ve stratejik ihtiyaçlarını karşılamak üzere imzalanan anlaşma çerçevesinde 6'sı denizaltı muhabere, 3'ü sahil gözetleme olmak üzere 9 CASA'lık paketin ilk uçağıydı. Geliştirilmiş cihazlarla donatılacak bu uçak, gelecek ay törenle Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilecekti. TAI yetkilileri ise araştırmanın yapılacağını belirterek, ‘‘Uçaklarımız birinci dereceden güvenilir bir üretimden geçiyor’’ iddiasında bulundu.

Dün düşen CASA uçağının ayrıca gelecek hafta içinde Hava Kuvvetleri pilotları tarafından ikinci aşama test uçuşunun gerçekleştirileceği ifade edildi.

PAKİSTAN'A SATILACAKTI

TAI'deki CASA kazası, şirketin uluslararası alandaki satış olanaklarını da zora soktu. TAI gelecek hafta içinde Pakistan'a 4 adet CASA satışı için Hava Kuvvetleri'nin bir CASA'sını gönderip burada tanıtım yapacaktı.

Pistin sonuna düştü

Deniz Karakol Uçağı olarak üretilen ve test uçuşu için Akıncı Üssü'nden 30 metre kadar havalanan CASA uçağı, pist sonunda ters dönüp yere çakıldı. Uçağın kıç bölümü pist üzerinde kalırken, en büyük hasarın meydana geldiği pilot kabini ise pist sonunda toprağa saplandı. Kalkışından 30 metre sonra düşün CASA, 250 daha yükselmiş olsaydı büyük bir felakete neden olacaktı. Uçağın düştüğü pistin 250 metre ilerisinde askeri lojmanlar yer alıyordu.

Deniz CASA'ları için kırmızı alarm

ABD standartlarına göre Casa'nın maksimum kalkış ağırlığı 14,4 ton. Deniz Kuvvetleri'nde bunun 15.8 ton öngörüldüğünü belirten uzmanlar ise ‘‘Deniz üzeri uzun görev alacak bu CASA'larda yakıt ve personel ağırlığı eklenince korkunç bir rakam çıkıyor. Limit ağırlık uçakta kumanda ve sistemleri devreden çıkarabilir. Casa'larda kumanda diğer uçaklardaki hidrolik değil mekanik. Bu da acil durumlarda pilotun kol kuvvetiyle uçağa hakimiyetini zorlaştırıyor’’ dedi.

Acı haberi kızına annesi verdi

Acı haber Kıran Ailesi'nin evine çabuk ulaştı. Emekliye ayrıldıktan sonra, uçuşa ilk çıkan uçakları defalarca deneyen uçuş mühendisi, emekli Astsubay Emin Kıran'ın evine yas çöktü. Alman kökenli eşi Christine, ne yapacağını şaşırdı. Komşuları koşup geldi yardımına. Kızı Canan sabah okuluna gitmişti. Kara haberi, o sırada okulda bulunan 14 yaşındaki Canan'a kim ulaştıracaktı. Anne Christine kendini toparlandı, ‘‘Kızıma babasının ölüm haberini ben vereceğim’’ dedi. Ardından, TAİ'den gelen, ekip hem Christine'e hem de Canan'a sakinleştirici iğne yaptı. Emin Kıran artık yoktu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!