Askerin töreninde Gül’e ince tavır

Güncelleme Tarihi:

Askerin töreninde Gül’e ince tavır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2007 00:00

Cumhurbaşkanı Gül, dün katıldığı ilk tören olan GATA mezuniyet törenine eşsiz geldi. Orgeneral Büyükanıt kapıda karşıladığı Gül’ü, kürsüye çıkarken selamlamadı. GATA Komutanı Korgeneral Necati Özbahadır ve diğer konuşmacılar da alışıldığı gibi "Sayın Cumhurbaşkanım" yerine "Sayın Cumhurbaşkanı" diye hitap ettiler.

İŞTE TÖRENDEN ÇAPRICI FOTOĞRAFLAR

CUMHURBAŞKANI
Abdullah Gül’ün, dün katıldığı ilk tören olan Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ndeki (GATA) mezuniyet töreninde geçen yıllara göre farklı sahneler yaşandı. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan askerin davetine uyarak törene eşsiz gelirken TBMM Başkanı Köksal Toptan ve komutanlar eşleriyle birlikte katıldılar.

EŞSİZ GELDİ Gül, mezuniyet töreni için GATA Spor Salonu’na gelişinde salon önünde bir manga asker eşliğinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından karşılandı. GATA’daki tören, Cumhurbaşkanı Gül ile TBMM’deki yemin törenine katılmayan Büyükanıt ve TSK komuta kademesi arasındaki ilk resmi temas oldu. Basının, karşılamadan da uğurlamadan da görüntü almasına izin verilmedi. Gül’ün eşi olmadığı için karşılama sırasında Büyükanıt’ın eşi Filiz Büyükanıt salonda oturdu.

TOKALAŞMAYI ATLADI Karşılamadan sonra Gül, salona Büyükanıt’la birlikte girdi. Dışarıdan giriş salon ortasından olunca Gül, sola yöneldi. Gül, protokol sıralarında sol kolda yerlerini almış bulunan Filiz Büyükanıt, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşi, Başbakan Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve eşi, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ve eşi, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ve eşi ile tek tek tokalaştı. Gül, girişin sağ kol ön sırada oturan KKK Orgeneral İlker Başbuğ ve eşi, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ve eşi, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ve eşi ile tokalaşmayı ise atladı.

SELAM YOK
Gül, salona girip protokoldeki Başbakan ve komutanlarla tokalaşırken, Büyükanıt ve bazı komutanlar Gül oturmadan koltuklarına yerleştiler. Büyükanıt, ödül için kürsüye çıkarken ve yerine geçerken Cumhurbaşkanı Gül’ü selamlamadı. Orgeneral Başbuğ da Büyükanıt gibi davranırken, bazı diğer komutanlar ise Gül’ü selamladılar.

’CUMHURBAŞKANIM’ YOK Gül’ün salona gelişi, "Sayın Cumhurbaşkanı tören salonuna teşrif ediyorlar" diye anons edildi. Anonsla birlikte salondaki herkes ayağa kalktı. GATA Öğrenci Grup Komutanı Kurmay Albay Yücel Karauz "27. Dönem tabip teğmenler görüşlerinize hazırdır" diyerek, Gül’e takdim etti. Gül, "Merhaba arkadaşlar" diyerek selamladı. Törende konuşan GATA Komutanı Korgeneral Necati Özbahadır ve diğer konuşmacıların alışıldığı gibi "Sayın Cumhurbaşkanım" yerine "Sayın Cumhurbaşkanı" diye hitap etmesi dikkat çekti.

CILIZ ALKIŞLAR Dönem birincisinin ödülünü veren Gül ve üçüncünün ödülünü veren Erdoğan, salondakilerden nispeten cılız alkış alırken; dönem dördüncüsünün ödülünü veren Büyükanıt coşkulu bir şekilde alkışlandı.

CUMHURİYETE SADAKAT GATA Komutanı Özbahadır öğrencilere seslenirken, "TSK hiçbir grup, hizip ya da çıkara hizmet etmez. Bütün varlığı Yüce Türk milleti içindir. TSK’nın hizmet aşkı, Atatürk ilke ve inkılaplarıyla birleşmiş, ayrım yapmadan vatan ve millet sevgisi duyan Cumhuriyetin temel kanunlarına sadık olanlarla birliktedir. Hizmet anlayışınız bu olmalıdır. Bu şerefi en iyi şekilde koruyacağınıza inancımız tamdır" dedi.

Kılıçlar çekildi

Diplomalarını alan genç teğmenler, protokol önünde dizildi. Kınından çıkardıkları kılıçları ileri uzatarak hep bir ağızdan, "Biz biriz. Tek nefes, tek yüreğiz. Biz Türkiyeyiz. Kılıcımız keskin, kanımız helal olsun. Varlığımız Türk varlığına armağan olsun" dediler. GATA’da ilk kez böyle bir uygulama yapıldı.

Alkışlamadı selam vermedi

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, kürsüye çıkarken ve yerine geçerken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü selamlamadı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ da Büyükanıt gibi davrandı. Dönem 1’incisinin ödülünü veren Cumhurbaşkanı Gül ve 3’üncünün ödülünü veren Başbakan Erdoğan, cılız alkış aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!