Meclis'in uslu çocuğu olmayacağız

Güncelleme Tarihi:

Meclisin uslu çocuğu olmayacağız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2007 16:13

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Adana 1'inci olağanüstü genel kuruluna katılan DTP Genel Başkanvekili Selma Irmak, Meclis'e girmelerini, Kürt kimliğini temsil açısından Türk demokrasisine bir hediye olarak nitelendirdi. Irmak, “Bize uslu çocuk olun diyorlar, ama kesinlikle Meclis'in uslu çocuğu olmayacağız. Duvara açtığımız gediğin daha sonra da oluk olmasını sağlayacağız. Bizi kimse yok saymaya çalışmasın” dedi.

Şirin Müzikholde yapılan ve tek liste halinde gidilen genel kurula, 523 delege katıldı. İstiklal Marşı'nın okunmadığı genel kurulun açılışında, şehitler için yapılan saygı duruşunda ise zafer işaretleri yapıldı.
İlk konuşmayı yapan DTP Genel Başkanvekili Selma Irmak, Meclis'e girmelerini, Kürt kimliğini temsil açısından Türk demokrasisine bir hediye olarak nitelerdirdi. Irmak, şöyle konuştu:

“Bize ‘Uslu çocuk olun’ diyorlar, ama kesinlikle Meclis'in uslu çocuğu olmayacağız. Biz, Meclis'in onurlu çocukları olacağız. Bu halkın istekleri doğrultusunda siyaset yapacağız. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğiz. Duvara açtığımız gediğin daha sonra da oluk olmasını sağlayacağız. Bıçak sırtı bir görevimiz var. Bizi kimse yok saymaya çalışmasın.”

Daha sonra konuşan DTP Mardin Milletvekili Emine Ayna da ekim ayında başlayacak yeni yasama döneminde görüşülecek ilk konunun anayasa değişikliği paketi olacağını hatırlatarak, “Üniformalı bir anayasa istemiyoruz. Biz sivil bir anayasadan yanayız. Özellikle anayasının 4'üncü maddesi değiştirilmesi gerekli. Herkes inancını, düşüncesini özgürce söylebilmeli. Bu anayasayı insanlar yapıyor. Süreç değişiyor ama anayasa değiştirilemiyor. Buna karşı duracağız” dedi. Ayna, “Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde partimize gelip, destek isteyen Abdullah Gül görüşme yaptıktan sonraki basın toplantısında 3 kez ‘Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olacağım’ dedi. Oysa, biz kendisinden ‘Türkiye'de yaşayan bütün halkın Cumhurbaşkanı olacağım’ demesini bekledik” diye konuştu. Ayna, Leyla Zana'nın Kürtçe yemin ederek kendilerine bir yol açtığını da ileri sürdü. Sınır ötesi operasyon kararları alınan bir Meclis çatısı altında olmayı içlerine sindirip, sindiremeyecekleri yönünde açıklamada bulunan Ayna, “Biz, operasyonların yapılmasını önceden önlemeye çalışacağız” dedi.

DTP İl Başkan adayı Zeki Karataş ise kürsüde yarısı Kürtçe, yarısı Türkçe konuşma yaparken, salona bir gelin ve damat geldi. 19 Mayıs Mahallesi'nde düğüne katılmadan önce salona gelen Yüreğir Belediyesi Meslek Edindirme Merkezi'nde usta öğreticilik yapan 28 yaşındaki Tebrize ve Seyhan Sincan, partilileri selamlayıp, salondan ayrıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!