Atatürk’ün kurumları Anayasa’dan çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Atatürk’ün kurumları Anayasa’dan çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2007 00:00

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof.Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun sözlerinin tepki çektiği bir ortamda, AKP’nin hazırlattığı yeni taslakta, içlerinde TTK’nın da yer aldığı kurumlar Anayasa’dan çıkarılıyor.

Başta Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde toplanan Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi ve Atatürk Kültür Merkezi, Anayasal kurum olmaktan çıkarılıyor. Bu kurumlara Anayasal bir görev olarak yüklenen Atatürkçü düşünceyi, Atatürk ilke ve inkılaplarını, Türk dilini, kültürünü ve tarihini bilimsel yoldan araştırmak tanıtmak ve yaymak faaliyetleri de Anayasa hükmü olmaktan çıkarılarak, kanunla düzenlenecek. Mevcut Anayasa’nın 134. maddesinde bu kurumların, "Atatürk’ün manevi himayesinde, cumhurbaşkanının gözetim ve desteğinde Başbakanlığa bağlı olarak çalıştıkları" belirtiliyor.

KIYILAR ÖZELLEŞECEK Yıllardır tartışılan kıyıların ve küresel ısınma ile birlikte akarsuların özelleştirilmesi konusunda da taslakta alternatifli düzenlemeler yer alıyor. Alternatiflerden birine göre kıyıların kamunun hüküm ve tasarrufu altında olduğu hükmü korunuyor. Ancak, deniz, göl, akarsu kıyıları ile çevreleyen sahil şeritlerinden işletilmesi konusunda öncelikle ’kamu yararı gözetilir’ hükmü çıkarılıyor. ’Kamu yararı’ şartının, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın akarsular için planladığı ’yap-işlet’ modelli projelere engel oluşturacağı belirtiliyordu. Bu alternatif kabul edilirse; kıyı ve akarsu özelleştirilmelerinin yolu açılacak.

YAŞ KARARINA YARGI YOLU Başta Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararları olmak üzere Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararları ile Cumhurbaşkanı’nın tek başına yaptığı işlemlere de yargı yolu açılacak. Anayasa’dan bu kararlara karşı yargı yolunun kapalı olduğu hükümler çıkarılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!