Prof. Halaçoğlu’nun tezleri dış basında

Güncelleme Tarihi:

Prof. Halaçoğlu’nun tezleri dış basında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2007 00:00

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu’nun Kürtlerin Türkmen, Kürt Alevilerin ise Ermeni kökenli olduğu yönündeki tezleri dış basında da yankı uyandırdı. İsviçre basını, Prof. Halaçoğlu’nun yaptığı açıklamaların Türkiye’de polemiklere sebep olduğunu belirtirken, Alman Junge Welt, Prof. Halaçoğlu’nun Kürt etnik kimliğini inkár etmekle suçladı.

KAYSERİ’de düzenlenen "Türk Tarihi ve Kültüründe Avşarlar" konulu sempozyumda konuşan TTK Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu’nun, "Kürtler gerçekte Türk olan Türkmen soyundan, Kürt Alevileri ise Ermeni kökenlidir" yönündeki sözlerine yabancı basın da geniş yer verdi. İsviçre’nin ciddi gazetelerinden "Tagesanzeiger" haberi okuyucularına şöyle duyurdu:

"Tartışmalı, milliyetçi Prof. Halacoğlu, ’Kürtler Türk kökenli Türkmenlerdir, Alevi Kürtleri de Ermeni kökenlidir’ tezleriyle Türkiye’de yoğun polemik yarattı. Milliyetçi tarihçi Prof. Halaçoğlu’na karşı İsviçre Winterthur savcılığı 2004 yılında yaptığı konuşmasından dolayı soykırımı inkár suçundan dava açmıştı. Ancak Prof. Halaçoğlu İsviçre’ye gelmediği için sorgusu yapılamadı ve dava durduruldu."

Prof. Halaçoğlu’nun tezleri Avusturya, Alman ve Liechtenstein basınında da ilgi gördü. Avusturya’nın ciddi gazetelerinden "Der Standart," Prof. Halaçoğlu’nu "soykırım inkárcısı, tanınmış, tartışmalı tarihçi" olarak niteledi. Gazete, Prof Halaçoğlu’nun tezlerinin Türkiye’de çok yoğun tartışma yarattığını da vurguladı. Alman "Junge Welt" gazetesi de haberi, "TTK Kürtlerin etnik kimliğini inkár ediyor" diye verdi ve bu tezin Türkiye’de Türklerle Kürtlerin arasını gereceği yorumunu yaptı.

Liechtenstein’ın en büyük gazetesi "Volksblatt" ise Türkiye’nin tanınmış tarihçisinin tezlerinin Türkiye’de ethnik köken tartışmasına yol açtığını yazdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!