Çankaya diyaloğu

Güncelleme Tarihi:

Çankaya diyaloğu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2007 00:00

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e, seçildiği gün ve yeminin hemen ardından görevi devretmeye hazır olduğunu bildirdi. Ancak Gül, görevi bir gün sonra devralmak istedi.

Sezer, görevi devretmesine ilişkin Gül ile yaptığı görüşmeyi dün veda ziyaretinde bulunduğu Türkiye Barolar Birliği’nde (TBB) anlattı. Buna göre Sezer, yeni cumhurbaşkanı seçilmesi beklenen Gül’e, görevini aynı gün devretmek istediğini iletti. Gül ise Sezer’e, aceleye gerek olmadığını belirterek, görevi seçildiğinin ertesi gün devralmak niyetinde olduğunu ifade etti. Sezer de Gül’ün bu isteğine, "Biz bütün hazırlıkları yaptık, ben devretmeye hazırım. Ama, siz nasıl isterseniz" dedi. Gül’ün tavrı, herhangi bir tören olmaksızın görevi alelacele devralmak istemediği şeklinde yorumlandı.

ALKIŞLANDI

Sezer, dün TBB’nin ardından sırasıyla Askeri Yargıtay’ı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ni, Danıştay’ı, Yargıtay’ı ve son olarak da Cumhurbaşkanı olmadan önce başkanlı ğını yaptığı Anayasa Mahkemesi’ni ziyaret etti. Ziyaretlerde karşılıklı teşekkür ve iltifatlar yaşandı. Sezer, Danıştay’dan ayrılırken gazetecilerin, "Devir teslim ne zaman?" sorusuna, "Bilmiyorum, seçime göre" demekle yetindi. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç da, Sezer ayrıldıktan sonra gazetecilere, "Cumhurbaşkanımız, ’Allahaısmarladık’ demek için geldi. Eski günlerden konuştuk. Çayımızı içti ve gitti" dedi. Kılıç soru üzerine, cumhurbaşkanı seçimi ve Anayasa Mahkemesi’nin 367’ye ilişkin kararı ile ilgili konuşulmadığını belirtti. Sezer, ziyaretleri sırasında büyük ilgi gösterilerek alkışlarla karşılandı ve uğurlandı. Sezer, yarın da Başbakan Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Köksal Toptan’ı ziyaret edecek. Sezer, son veda ziyaretini Anıtkabir’de Ata’nın huzuruna çıkarak yapacak.

Veda turları

Cumhurbaşkanı Sezer, dün de veda ziyaretlerine devam etti. Bu çerçevede, Askeri Yargıtay Başkanı Tuğgeneral Ahmet Alkış ile Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Tuğgeneral Turgut Arıbal’ı da ziyaret eden Sezer’in makam aracına sivil plaka takıldı ve eskort alınmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!