Tesettürlü kızların isyanı

Güncelleme Tarihi:

Tesettürlü kızların isyanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2007 00:00

Ceylan, "Evlenemeyen Kızlar ve Evlenmeyen Erkekler" adlı kitapta tesettürlü kızların isyanını ele aldı.

İSLAMİ kanadın yazarlarından İsmail Fatih Ceylan, çok sayıda gençle görüşerek yazdığı "Evlenemeyen Kızlar ve Evlenmeyen Erkekler" adlı kitabında tesettürlü kızların ilginç bir isyanlarını dile getirdi. "Herkesin sevgilisi var, eş yok" diyen Ceylan, kitabında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan bir grup tesettürlü genç kızın, "Biz namuslu olduğumuz için evde kaldık. Şimdiki erkekler, namus kavramını önemsemeyen kızlardan hoşlanıyor. Bekaretimizi mezara mı saklayacağız" isyanına yer verdi. Son 10 yılda sayılarının giderek arttığını söylediği tesettürlü kızların eş bulmakta zorlandıklarını öne süren Ceylan, buna dindar erkeklerin "kapalı" yerine "açık" kızlarla evlenmelerini gerekçe gösterdi. Ceylan’a göre, dindar camianın dindar erkeklerle evlenmek isteyen kızları, "Dindar erkekler açıkları tercih ediyorlar. Sebebi, açıkları alıp hidayete erdirmek" diyor. İşte, Ceylan’ın ktabından çarpıcı bölümler:

BİZ KİMLE EVLENECEĞİZ

Başörtülü kızlar, evlenme konusunda, genel problemlerin dışında diğerlerinden çok farklı sıkıntıları da yaşıyor. Bunlardan biri, bazı dindar erkeklerin, başörtülü kadınları değil de, açık kızları tercih etmesi. Nice dindar genç var ki, takvası yerinde, namazını beş vakit kılıyor, orucunu tutuyor, başkalarının kurtuluşu için çaba sarf ediyor ama açık bir bayanla evlenmek için uğraşıyor. Başörtülü kızlar işte buna çok kızıyor: "Dindar erkekler de açık kızlarla evlenirse biz kiminle evleneceğiz" diye dert yanıyor.

EŞİ DİNDAR KENDİ "AÇIK"

Bir arkadaşımın eşinin tanıştırdığı bayan, şık giyinen, makyaj yapan birisiydi ama beş vakit namazını kılıyordu. Bir görüşmemizde, niçin kapanmadığını açıkladı: "Bana çok zor geliyor. Benim kapanmam, başı örtülü kızın başını açması gibi bir şeymiş gibi hissediyorum. Fakat ibadet yaparken böyle bir endişe taşımıyorum. Namaz konusunda sıkıntım yok. Bunun dışında gençliğimi, güzelliğimi de gizlemek istemiyorum doğrusu. Nihayetinde ben bir genç kızım ve evlenmek benim de hakkım. Kapanırsam evlilik şansımı azaltırım. Dindar bir erkekle evlenirsem, kendimi başkalarına beğendirmek gibi bir zorunluluğum olmadığı için eşim isterse kapanırım."

Bar bar kız peşindeki dindarlar

YAZAR İsmail Fatih Ceylan, kitabı hakkında şunları söylüyor: "Bu konuda hayli öfkeli kızlar tanıdım. Bu görüşmelerden birini yaptığım ve ara ara görüştüğüm Damla’nın evlenmediğini ve 30 yaşında olduğunu duyunca çok şaşırmıştım. Ona, ’Evlenemeyen kızlar, evlenemeyen erkekler’ kitabını yazdığımı söylediğimde, ’Demek bizi yazıyorsun’ dedi. ’Sen de mi evlenemeyen kızlardansın?’ dedim, anlattı: ’Evet, ama çevremde benim gibi pek çok kız var. Sırf kapalı oldukları için evlenemiyorlar. Mesela bir arkadaşımın ağabeyi, son derece takva, kız kardeşini sokağa bile çıkarmıyor, kendisi teheccüt namazlarını kılıyor ama bar bar gezen açık bir kızın peşinde koşuyor. Onunla evlenip sevaba gireceğini söylüyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!