Elimde Ermeni dönmelerin listesi var ama açıklamam

Güncelleme Tarihi:

Elimde Ermeni dönmelerin listesi var ama açıklamam
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2007 00:00

"Kürt Aleviler Ermeni dönmesidir" sözlerini inkár eden Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu, "Elimde Ermeni dönmelerin listesi var" diyerek yeni bir tartışma daha başlattı. Gazetecilerin teyplerindeki kayıtlar Prof. Halaçoğlu’nun "söylemedim" dediği sözleri söylediğini gösteriyor.

TÜRK Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu, gösterilen tepkiler üzerine geri adam atarak, "Ben, ’kürt Aleviler dönmedir’ demedim" dedi. İstifa çağrılarına, "Birileri bağırabilir çağırabilir, birileri istifa isteyebilir, her şey olabilir. Bunların bir önemi yok" yanıtını veren Prof. Halaçoğlu, ırkçılık suçlamalarına karşı kendisini, "Arşivin nerede olduğunu, bu belgelerin ne işe yaradığını bilmeyen bazı profesörler, yargısız infaz yapıyorlar. Ben ne yaptığımı biliyorum. Yaptığım ırkçılık değil, bilimsel çalışmadır. Görevden alınmam gerçekleri değiştirmez" diye savundu. Sözlerinin eksik ve yanlış yansıtıldığını öne süren Prof. Halaçoğlu, düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

ALEVİLER TÜRKMEN

Hiçbir konuda belgesiz konuşmadım. Türkiye’de kafasını kuma sokanlar var, bir kısmı da profesör. Aleviler’in yüzde 99’u Türkmendir. Hoca Ahmet Yesevi tarikatından Hacı Bektaşi Veli’ye gelirler. Semah, şaman semasının aynısıdır. 14 yıldır çalıştığım personel müdürüm Alevidir. Bazı Aleviler aradı, anlattım teşekkür ettiler.

REKABET YANLIŞ

"Bugün Türkiye’de Türk-Kürt rekabeti yaratmak isteyenler var. Birileri bölüp parçalamak istiyor, ben de bütünlemek istiyorum. Müslüman olmuş Ermeni vatandaşlar var. Ben Ermeniler’i suçlamadım. Türk geleneğinde devlet insan için var. Ermeni Patriği benim dostum. Bir sürü Kürt arkadaşım var. Ben ırkçı değilim. Kim çarpıtıyorsa onlar utansınlar.

KÜRTLER ŞAFİİ

Kürtlerin yüzde 99’u Şafii mezhebinden gelir, Şafiiler de Sünni’dir. ’Tehcirden, baskıdan, sürgünden kurtulmak için, kendilerini Kürt Alevisi olarak gösteren Ermeniler oldu’ dedim. Tarihi belgelere dayanan bu gerçek neden Alevileri, Kürtleri, Ermenileri aşağılamak olsun? Gerçeklerden korkarsak, bilimsel araştırma yapamayız.

YALAN YAZDILAR

Bir gazete eksik ve yanlışlarla bir haber yapıyor. Buna göre beni suçluyorlar. Yarın beni istifaya çağıran bazı siyasetçiler, haklarında gazetelerde çıkan yalan-yanlış haberler karşısında istifa edecekler mi? Veya Türkiye’nin bölücülüğüne gayret eden bazı başkanlara aynı şekilde, ’Meclis’te istifa et’ diyecekler mi?

DÖNMELERİN LİSTESİ

Benim elimde Ermeni ismi, onun Türk ismi ve hangi mahallede oturduğuna dair liste var. Ama bunu hiçbir zaman açıklamayacağım, bu bir tehdit olarak da algılanmasın.

İŞTE BANT ÇÖZÜMÜ

"...Araştırmalarımızda şunu gördük ki pek çok bugün Kürt dediğimiz insanlar aslında Türkmen asıllı, yapısal olarak söylüyorum. Ama bununla beraber bir şey daha ifade ediyorum, bunlar fantezi değil söyleyeceğim şey. Bugün Kürt olarak bilinen hatta hatta şöyle söyleyeyim, Kürt Alevi olarak bilinen birçok insan da maalesef Ermeni dönmeleridir. Ve TİKKO’nun içinde yer alan, PKK’nın içerisinde yer alan insanlardan birçoğu bunlardan. Yani bizim zannettiğimiz gibi bir Kürt hareketi değil PKK ya da TİKKO hareketi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!