İlk engeli aştı, Köşk’e adımını attı

Güncelleme Tarihi:

İlk engeli aştı, Köşk’e adımını attı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2007 00:00

Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk tur oylamasında Abdullah Gül’e 341 oy çıktı. Bir AKP’linin oyu geçirsiz sayıldı, bağımsızlar Muhsin Yazıcıoğlu ve Seyit Eyüpoğlu Gül’e oy verdi. MHP’nin adayı Sabahattin Çakmakoğlu 70, DSP’nin adayı Tayfun İçli ise 13 oy aldı.

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül, dün yapılan ilk tur oylamada, oturuma katılan milletvekili sayısının 367’yi geçmesi üzerine, Cumhurbaşkanlığı yolundaki ilk engeli aştı. Gül, ilk turda 341 oy aldı. Cuma günkü 2. turda da benzer sonuç çıkması ve Gül’ün 28 Ağustos’taki 3. turda Cumhurbaşkanı seçilmesi bekleniyor.

FİRE YOK TBMM Genel Kurulu’nda dün 448 milletvekilinin katıldığı oturumda, Gül 341, MHP’nin adayı Sabahattin Çakmakoğlu 70, DSP’nin adayı Tayfun İçli 13 oy aldı. 20 kişilik DTP Grubu ve 3 bağımsız, Mesut Yılmaz, Ufuk Uras ve Hamit Geylani ise boş oy kullandı. Gül’e partisinin dışında 2 bağımsız, Muhsin Yazıcıoğlu ve Seyit Eyüpoğlu’ndan da destek geldi. Ancak AKP’li bir milletvekili 3 adayı da işaretleyince, oyu geçersiz sayıldı. Böylece, her aday, partisinden firesiz destek almış oldu.

BAŞKANDAN İLGİNÇ SÖZLER Genel Kurul, Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın tarihi çağrısıyla başladı. Farklı partilerin adaylarının yarışacağını duyuran Toptan, "Ancak seçilecek olan cumhurbaşkanı, hiç kuşku yok ki, siyasi veya ideolojik düşüncesi ne olursa olsun herkesin cumhurbaşkanı olacaktır. Turları bu düşüncelerle başlatıyorum" dedi.

367’NİN ÇOK ÜSTÜNDE Toptan, 367 tartışmalarının gölgesinde yapılan önceki seçimde "Toplantı yeter sayısı vardır" diyerek, yoklama yaptırmayan eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın aksine, elektronik yoklama yaptırdı. Ardından, "Anayasa’nın öngördüğü 367 milletvekilinin çok üzerinde milletvekilinin mevcut olduğu anlaşılmıştır" diyerek oturumu açtı.

CHP KATILMADI İstifa eden Erdoğan Yetenç ile 98 milletvekili bulunan CHP’de milletvekilleri kulise geldiler, ancak Genel Kurul salonuna girmediler. Genel Başkan Deniz Baykal ise görüşmeleri odasından izledi.

FAZLA OY ALDIK Başbakan Erdoğan, oylama sonrası gazetecilerin sorusu üzerine gülerek "Beklediğimizden çok oy geldi. Biliyorsunuz 340 milletvekilimiz var" dedi.

DEVİR TESLİM 3. turda seçilmesi beklenen Gül’ün aynı gün yemin etmesi bekleniyor. Yemin töreni davetiyeleri dün tarihsiz basıldı ve dağıtıldı. Yemin töreninin ardından 29 Ağustos’ta Köşk’te devir teslim yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!