Hacı Bektaş Veli'yi anma etkinlikleri başladı

Güncelleme Tarihi:

Hacı Bektaş Veliyi anma etkinlikleri başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2007 11:31

TBMM Başkanı Köksal Toptan, “Hacı Bektaş Veli başta olmak üzere, bu aziz toprakları milletimize yurt yapan Yunus Emre'den Mevlana'ya, Hacı Bayram Veli'den Hoca Ahmet Yesevi'ye kadar tüm erenler, bize hep sevgiyi ve hoşgörüyü öğütlemişlerdir” dedi.Toptan, Uluslararası Hacı Bektaş Veli'yi Anma ve Kültür Sanat Etkinlikleri nedeniyle Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu'na kutlama mesajı gönderdi.

Haberin Devamı

ANMA ETKİNLİKLERİNDEN FOTOĞRAFLAR

Mesajında, Hacı Bektaş Veli'nin yüzyıllar öncesinde ortaya koyduğu sevginin, barış ve hoşgörüye dayanan felsefesiyle sadece Türkiye'nin değil tüm insanlığın ortak değeri olduğunu belirten Toptan, asırlardır kültürlerin ve inançların buluştuğu medeniyet havzası olan Anadolu'nun bağrından çıkan Hacı Bektaş Veli'nin, ortaya koyduğu felsefesiyle tüm insanlığı aydınlattığını kaydetti.

TBMM Başkanı Toptan, şunları kaydetti:

“(İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır, düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu) veciz sözüyle, insanlığı bilgiye davet eden hoşgörü ve barış elçisi bu bilge insan, ülkemizin sahip olduğu farklılıkları bir kültür zenginliğine dönüştürmüştür.

Hacı Bektaş Veli, bir inanç insanı olmanın yanı sıra, Anadolu'da birliğin sağlanmasına çok önemli katkılarda bulunmuş kültür elçisidir.
Hacı Bektaş Veli başta olmak üzere bu aziz toprakları milletimize yurt yapan Yunus Emre'den Mevlana'ya, Hacı Bayram Veli'den Hoca Ahmet Yesevi'ye kadar tüm erenler, bize hep sevgiyi ve hoşgörüyü öğütlemişlerdir.

Haberin Devamı

Bu bilge insanların görüş ve düşünceleri çatışmanın değil kaynaşmanın, ayrışmanın değil, birlik ve beraberliğin kaynağı olmuştur. Yaşadıkları dönemi aşarak günümüze kadar gelen bu gönül insanlarının anlayışı hala canlılığını korumakta ve insanlığın yolunu aydınlatmaktadır.
Bu duygu ve düşüncelerle gönül, fikir ve inanç önderi Hacı Bektaş Veli'yi rahmet ve minnetle anıyor, etkinliklerinizin başarılı geçmesini diliyorum.”

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Ahmed Yesevi, Mevlana, Yunus Emre ve Hacı Bektaş Veli gibi büyük düşün insanlarının, her dönemde geçerliliğini koruyan öğretileriyle, Anadolu aydınlanmasını başlattıklarını belirterek, “Gurur kaynağımız olan bu inanç önderleri aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, çağdaş kimliğinin oluşmasına ve yaşatılmasına katkıda bulunmuştur” dedi.

SEZER: İNANÇ ÖNDERLERİ ANADOLU'YU AYDINLATIYOR

Sezer, Hacı Bektaş Veli'yi Anma Etkinlikleri dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Sezer, sevgi, barış ve hoşgörü gibi insanı temel alan değerleri yücelten, oluşturuldukları dönemi aşarak günümüze ulaşan düşünce sistemlerinin, bugün de geniş kitleler için yol gösterici olmayı sürdürdüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

Sezer, insana yalnızca insan olduğu için değer veren, temel hak ve özgürlüklere saygılı bu düşünce sistemlerinin, çağdaş, demokratik yaşam biçimlerinin özünü oluşturduğunu, toplumları her zaman ileri götürdüğünü vurguladı.

Ahmed Yesevi, Mevlana, Yunus Emre ve Hacı Bektaş Veli gibi büyük düşünen  insanlarının, her dönemde geçerliliğini koruyan öğretileriyle, Anadolu aydınlanmasını başlattıklarını kaydeden Sezer, şöyle devam etti:

“Gurur kaynağımız olan bu inanç önderleri aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, çağdaş kimliğinin oluşmasına ve yaşatılmasına katkıda bulunmuştur.

Türk dili ve kültürünün korunmasına değerli hizmetleri olan Hacı Bektaş Veli, Anadolu'da ortak kültürel dokunun, toplumsal kimlik ve birliğin sağlanmasına öncülük etmiştir.

Haberin Devamı

Karşılıklı sevgi ve saygı ile yardımlaşmanın toplumsal yaşamdaki yadsınmaz önemine dikkat çeken Hacı Bektaş Veli, parçası olmaktan mutluluk duyacağımız gönenç içinde bir dünyanın yolunu göstermektedir.

Hacı Bektaş Veli'nin bilgi ve bilimin ışığında doğruluk, dürüstlük ve çalışkanlığı vurgulayan öğütlerini aklımızdan çıkarmamalı, gelecek kuşaklara da aktarma sorumluluğu taşımalıyız.

Yarınlarımızın barışçı, sağlam temeller üzerinde biçimlendirilmesi için Hacı Bektaş Veli ve diğer düşün insanlarımızın engin dünya görüşlerinin yol göstericiliğinde çatışma yerine uzlaşma kültürünü benimsemeliyiz.

Sevgi, hoşgörü, iyi niyet, olumlu düşünce ve akılcı yaklaşımların bizleri daha güzel bir geleceğe ulaştıracağını bir kez daha anımsatıyor, geleneksel niteliğiyle her yıl yaşadığı topraklarda gerçekleştirilen anma törenlerinin, Hacı Bektaş Veli'nin düşüncesinin yaşatılmasında etkili olduğuna inanıyorum.”

Haberin Devamı

ERDOĞAN: YAKTIKLARI IŞIK AYDINLANMAYA DEVAM EDECEK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hacı Bektaş-ı Veli gibi büyük erenlerin gönüllerde ve zihinlerde yaktıkları ışığın millet ile bütün insanlığı aydınlatmaya devam edeceğini bildirdi.

Erdoğan, 44. Ulusal 18. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma törenleri nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Başbakan Erdoğan'ın, mesajı şöyle:

“Büyük erenlerden Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre ve Mevlana gibi Anadolu'nun manevi mimarları arasında yer almıştır.

Onlar, sevgi, barış, hoşgörü ve kardeşlik gibi değerlerimizin Anadolu'da kök salmasına öncülük etmişlerdir.

Büyük medeniyetimizin ve zengin kültürümüzün temellerinde, milli birlik ve beraberliğimizin de mayası olan bu değerler vardır.

Haberin Devamı

Hacı Bektaş-ı Veli gibi büyük erenlerin gönüllerimizde ve zihinlerimizde yaktıkları ışık milletimizle birlikte bütün insanlığı aydınlatmaya devam edecektir.

Düzenlenen Hacı Bektaş-ı Veli'yi Anma Kültür ve Sanat Etkinliklerinin sevgi, barış, hoşgörü ve kardeşlik ideallerine önemli katkıları olacağına inanıyor, bütün Anadolu erenlerini rahmet ve şükranla anıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!