Kırmızı dosya ile karşılanacak

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı dosya ile karşılanacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2007 00:00

Haberin Devamı

Irak Başbakan’ı Maliki yarın Ankara’ya geliyor. Maliki’nin önüne Talabani’ye iletmesi için son kez bir uyarı dosyası verilecek. Bu dosyaya “Kırmızı Dosya” adı verildi. Dosyanın içinde şunlar var:

-PKK’yı terör örgütü olarak tanıyın.
-Irak’taki bütün terör örgütüne ait ofisleri kapatın.
-Terör örgütüne yapılan tüm lojistik destekleri kesin.
-Eğersiz müçadele edemiyorsanız. Türk Ordusu’nun yapacağı bir harekata ses çıkarmayın.

Kuzey Irak
kaynaklı terörü konuşmak için yarın Ankara’ya gelecek Irak Başbakanı Maliki’ye, bu ülkedeki PKK’lı teröristlerin yenilenmiş listesinin ve faaliyet gösterdikleri yerlerin koordinatlarının da yer aldığı yeni bir "kırmızı dosya" sunulacak. Irak’a uluslararası hukuktan doğan haklar hatırlatılıp, "PKK için bir an önce harekete geçin" denilecek.

IRAK Başbakanı Nuri El Maliki’nin yarın Türkiye’ye gelmesi kesinleşti. Maliki’ye bu ziyaretinde Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Irak’ın aynı zamanda PKK terörü ile mücadele koordinatörü olan Ulusal Güvenlik Başkanı Şirvan el Vaili ile enerji ve petrol bakanlarının da eşlik etmesi bekleniyor.

ZOR GÜNDEM

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine gelecek olan Maliki’nin temaslarında, Irak’ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörüne karşı Irak’ın alması gereken önlemler, ABD’nin yeni Irak Ordusu’na verdiği silahların PKK’nın eline geçmesi, PKK’nın Türkiye’deki terör eylemlerinde kullandığı patlayıcıların Irak’tan çıkarılmadan bulundukları yerde ele geçirilip imha edilmesi ile Kerkük sorunu önemli gündem maddelerini oluşturacak.

KERKÜK UYARISI

Ankara’nın, Iraklı PKK Mücadele Koordinatörü El Vaili’ye Irak’ın kuzeyindeki PKK’lı teröristlerin yenilenmiş listesini ve faaliyet gösterdikleri yerlerin koordinatlarının da yer aldığı yeni bir "kırmızı dosya" vermesi bekleniyor. Ankara, Maliki’ye PKK terörü ile mücadelede Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan haklarını hatırlatıp, "Bir an önce harekete geçin" diyecek.

Görüşmelerde ayrıca Kerkük referandumunun mevcut şartlarda yapılmasının Irak’taki kaosu daha da artıracağına dikkat çekilecek. Maliki’nin temaslarında Türkiye’nin Irak’a elektrik satışı ile iki ülke arasında petrol alım ve satımına ilişkin konular da ele alınacak.

Maliki ve beraberindeki heyetin Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edilmesi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le de görüşmesi öngörülüyor.

TÜRKMENE DE DAVET

Bu arada Irak’ın Ankara Büyükelçiliği Maliki’yi Türkiye’ye gelişinde karşılayacak heyet arasında yer alması için Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı’ya da davette bulunduğu öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!