Ağustosböceği ve karınca

Güncelleme Tarihi:

Ağustosböceği ve karınca
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2007 00:00

Biri, belki de dünyanın tek susuz başkenti olan Ankara’nın Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek. Diğeri, susuzluktan kavrulan Türkiye’de sıkıntının ’s’sini yaşamayan Eskişehir’in Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen. Gökçek, susuzluğun pençesindeki Ankara’ya acil çözüm bulmak için kıvranırken, Büyükerşen, 3 yıl önce gördüğü tehlike yüzünden yaptırdığı barajın keyfini yaşıyor.

TÜRKİYE günlerdir Başkenti’nin susuz kalmasını konuşuyor. Konuşuyor çünkü su yok, kriz var. Ama kimse Eskişehir’i konuşmuyor, çünkü orada kriz yok, su var. Belediye riski görüp 3 yıl önce barajını kurmuş şimdi 3.5 milyon metreküp suyu tepe tepe kullanıyor Eskişehir. Ağustos böceği ile karıncanın hikayesine benzeyen iki kentin ve iki başkanın öyküsü ise şöyle:

2 ADIM ÖNÜNÜ GÖREMEDİ

Ankara susuz kaldığında, 13.5 yıldır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Melih Gökçek’in dünyanın en büyük su firmalarından Thames Water’in 5 yıl önce yaptığı "Ankara susuz kalacak" uyarısını kulak arkası ettiği anlaşıldı.
/images/100/0x0/55eb5d94f018fbb8f8bc6bfb
Ardından başkente içme suyu sağlayacak Gerede Barajı için "Su önceliğimiz değil" diyen Gökçek’in, bu proje için sağlanan Japon kredisinin görüşüleceği Hazine Müsteşarlığı’nda düzenlenen toplantıyı da boykot ettiği belirlendi. 12 Mart 2004 Cuma günü Saat 10.30’da Hazine Müsteşarlığı’da Japon Hükümet Temsilcisi, T.C. Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi, DSİ temsilcileri ve Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, proje için gerekli yaklaşık 250 milyon dolar tutarındaki "Uygun Koşullu Kredi" anlaşması için hazır bulundular. Ancak, Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü’nün de temsil edilmesi gerekiyordu. Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, toplantıya ASKİ temsilcisini göndermedi.

ÖDENEK OLMADAN YAPTIRDI

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise yatırım programında olmamasına ve bütçesinde ödenek bulunmamasına rağmen kendi imkanlarıyla gölet yaptırarak Eskişehir’i su sıkıntısından kurtardı. Bilim adamlarının kuraklık uyarılarını dikkate alarak 2005 yılında merkeze bağlı Mamuca Köyü yakınlarındaki vadide baraj göletini 4.5 ayda tamamladıklarını anlatan Büyükerşen, bu inşaatta Büyükşehir Belediyesi’ne ait makine parkının kullanıldığını, belediye mühendisleri, teknik eleman ve işçilerin çalıştığını kaydetti. Büyükerşen, mevsimin kurak geçmesine rağmen yaptırdıkları Mamuca Göleti’nde halen 3.5 milyon metreküp su bulunduğunu ve 2.5 km. uzunluğunda ferş alanı olduğunu söyledi.

’Annenize gidin Ankara rahatlasın’ sözü dış basında

Reuters haber ajansı, Gökçek’in Ankara’da su kesintilerini hafifletmek amacıyla insanlardan tatillerini uzatmalarını önermesini alaycı bir üslupla verdi. Ajans, Melih Gökçek’in şu sözlerine dikkat çekti: "Belediye personelini iki aylık izine göndermeyi planlıyorum. Bir 50 bin, 60 bin kişi Ankara’dan ayrılsa biraz rahatlarız. Annelerini babalarını ziyaret etseler fena mı olur." Reuters, Gökçek’in susuzluktan dolayı küresel ısınmayı suçladığını ve şunları söylediğini de yazdı: "Kuraklık aniden dünyaya vurdu. Allah’ın böyle bir felakete izin vereceğini asla beklemedik... Allah isterse hemen yağmur yağabilir."

Tehlikeyi 3 yıl önceden gördü Eskişehir’i kurtardı

Yılmaz Büyükerşen, bu barajın yapımının AKP’li Büyükşehir Belediye meclis üyelerince, "Eskişehir’in altı üstü su. Niye baraj yapıyorsun" diye eleştirildiğini söyledi. Büyükerşen gölette şimdi su sporlarının bile yapıldığını belirterek şöyle dedi: "2005 yılından beri, yine küresel ısınmaya karşı, beş yeni su havzası ilan ettik ve tescil aldık. Ayrıca 2001 yılında Avrupa Yatırım Bankası’ndan kredi alan Büyükşehir Belediyesi, kentin su şebekesindeki kaçaklarını önlemek amacıyla, su borularını yenileyecek, elektronik kontrollü ’SKADA’ sistemini ihaleye çıkardı. Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Müdürlüğü, şimdi de 2008 yılı bütçesinde yer almak üzere, yeni bir gölet projesi ve içme suyu rezervlerine yönelik kaptaj projeleri ile yeni su havzalarını mevcut şebekeye bağlanması hazırlığını bitirmek üzere."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!