İşte dev anketin sonucu

Güncelleme Tarihi:

İşte dev anketin sonucu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2007 00:33

"Abdullah Gül aday olsun mu olmasın mı?" diye sorduk. 1 milyon 214 bin oy kullanıldı. İşte cevabı.

Haberin Devamı

Abdullah Gül, kendi internet sitesinde yaptırdığı anketini sitesinden kaldırdı. İddialara göre anketinde "hayır" diyenlerin oranı yüzde 55, "evet" diyenlerin oranı yüzde 45 çıktı.

Soru ise şuydu: "Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olmasını destekliyor musunuz?"

Günlerdir AKP yönetimi adaylarını resmi olarak açıklamadı. Gül ise düzenlediği basın toplantısında "adayım" demeden adaylığını imâ etti.

Bu konuda Türkiye ikiye bölündü. Bir kesim Gül'ün aday olması gerektiğini düşünürken, bir başka kesim gerilim yaratmaması için aday olmaması gerektiği görüşünde.

Hurriyet.com.tr de Abdullah Gül'ün adaylığını sorgulamadan, okurların bu konuda ne düşündüğünü öğrenmek üzere sordu: "Abdullah Gül aday olsun mu, olmasın mı?"

Haber yayına hazırlandığı sırada ankete oy verenleri sayısı 1 milyon 214 bin 332 olarak görünüyordu. Ankete katılanların yüzde 86.1'i (1 milyon 45 bin 139 oy) "hayır, olmasın" yönünde görüş belirtirken, yüzde 13.9'u (169 bin 193) "evet, olsun" yönünde oy kullandı.

İşte dev anketin sonucu:












Bu anketi yaparken amacımız. Gül'ün Cumhurbaşkanlığı'na uygun olup-olmadığınının sorgulanması değildir.

Haberin Devamı

Anketin amacı şudur: Stratejik olarak sizce Gül'ün aday olması doğru mudur?

Farklı görüşler ise şöyle:

Birinci Görüş:
-Aday olmalıdır. Çünkü Gül seçim öncesinde anayasal hakkını kullanıp aday olmuştur. Ancak bazı kurumların yöntemleriyle haksızlığa uğratılmıştır. Bunun üzerine seçime gidilmiş ve seçimden çıkan oylarla büyük destek almıştır. Şimdi aday olmazsa miletin verdiği desteği görmezlikten gelmiş olacak. Bu da millet iradesine ve demokrasiye aykırıdır.

İkinci Görüş:
-Türkiye Cumhurbaşkanlığı sürecinde çok ciddi şekilde kamplaşmaya ve gerginliğe düşürülmüştür. Hem cumhurbaşkanının, Hem Meclis Başkanı'nın hem de Başbakan'ın eşinin başının türbanlı olması Türkiye'nin dünyaya verdiği görüntü açısından zararlı olacaktır. En azından şimdilik bu gerilim tırmandırmamak için Gül aday olmamalıdır. Bu konu uzlaşılarak daha sonraki bir tarihte aşılmalıdır.

Haberin Devamı

TUFAN TÜRENÇ
Göründüğü kadarıyla ters rüzgarlar esmeye başladı bu konuda. Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olmasıyla ilgili olumlu hava biraz olumsuza dönmeye başladı gibi görünüyor. Kendi sitesindeki anket de bu yüzden kaldırılmış olabilir. Göründüğü kadarıyla Cumhurbaşkanlığı seçimi ilginç bir noktaya ilerliyor. Yani burada tabi Tayyip Bey’in ne düşündüğünü tam bilemediğimiz için daha ileri bir yorum yapamıyoruz ama Abdullah Gül aday olmazsa kimse bunu sürpriz olarak görmesin.

YALÇIN DOĞAN
Abdullah Gül’ün yerinde olsam ben aday olmazdım. Çünkü Türkiye’yi erken seçime getiren siyasal bunalım Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla başladı. Geldiğimiz noktada her ne kadar AKP çoğunluk elde etmiş olsa bile bence önümüzdeki siyasi dönemi belirleyecek olan Başbakan Erdoğan’ın seçim gezisi ve partisinden yaptığı konuşmadır. Orada Erdoğan kendisine oy vermeyenlere rahat olun çağrısında bulunurken Cumhurbaşkanlığı konusunda da uzlaşma arayacağı mesajını verdi. Bu mesaj sadece muhalefet partilerine değil, Abdullah Gül’e bir mesajdı. Gül’ün adaylığı yeni bir siyasal bunalım yaratabilir. Bu toplumu rahatsız eden ve edecek olan bir adaylık olur. Gül aday olmazsa bunalım bütünüyle ortadan kalkar gibi geliyor bana.

Haberin Devamı

CÜNEYT ÜLSEVER
Parlamenter Demokrasinin kuralları uygulanacaksa Cumhurbaşkanlığı önce Tayyip Erdoğan’ın hakkıdır. Ama bu hakkı kendisi kullanmazsa hak Abdullah Gül’e geçer.
Bu safhadan sonra bu hakka engel olunacaksa 27 Nisan’dan daha vahim bir hata yapılmış olunur. Öte yandan AKP kendisi bu haklarından vazgeçerse, yani hanfendisinin başı açık ılımlı birinin adaylığını öne sürerse bu sefer de kendine emanet edilmiş olunan oylara ihanet etmiş olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!