70. yılında Kubilay anıldı

Güncelleme Tarihi:

70. yılında Kubilay anıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2000 00:00

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit Menemen'de 70 yıl önce şehit edilen asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay için birer mesaj yayınladı. Sezer mesajında, Cumhuriyet'in savunulması ve sonsuza dek yaşatılmasının her koşul altında, gerektiğinde can verilerek yapılacağı düşüncesinin simgesi olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Sezer, Kubilay'ın şehit edilişinin 70. yıldönümü dolayısıyla yayınladığı yazılı mesajında özetle şunları kaydetti:

"23 Aralık 1930'da şeriat özlemi içindeki bir grubun Menemen'de başlattığı ve asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın acımasızca katledilmesiyle sonuçlanan eylemleri, Cumhuriyet yönetimini içlerine sindiremeyen ve yok etmeye çalışan kişilerin başarısız girişimlerinden biri olarak tarihteki yerini almıştır.

Demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti'ne başkaldırı niteliğindeki bu ve bunun gibi eylemler, Ulusumuzun Cumhuriyet'e olan inancı ve sağduyusu sayesinde başarılı olamamış, destek görmeden yok edilmiştir.

Menemen olayında şehit edilen genç asteğmen Kubilay, Cumhuriyet'in savunulması ve sonsuza dek yaşatılmasının her koşul altında, gerektiğinde can verilerek yapılacağı düşüncesinin simgesi olmuştur. ''

Ecevit: Kubilay semboldür

Başbakan Bülent Ecevit de Kubilay'ın şehit edilişinin 70. yılı dolayısıyla yayınladığı mesajında şunları kaydetti:

"Atatürk ilke ve inkılaplarını benimsemiş, vatanına gönülden bağlı Kubilay; milletimizin cumhuriyetimize sahip çıkma ve onu yüceltme inancının bir sembolü olarak tarihimizdeki yerini almıştır. Cumhuriyetimizin temeli olan laiklik uğruna can veren Kubilay'ı şehit edilişinin 70. yılında şükran duygularıyla ve rahmetle anarım.''

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!