7 üniversite öğrencisi doğalgaz kurbanı

Güncelleme Tarihi:

7 üniversite öğrencisi doğalgaz kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2009 12:02

ANKARA'da üniversite öğrencisi 3'ü kız 7 genç dün gece yılbaşı kutlaması yaptıkları evde, ters rüzgar nedeniyle doğalgaz kombisinin bacasından geri tepen karbonmonoksit gazından zehirlenerek öldü. Olay sonrası öğrenilen bilgiler ise ihmali akla getirdi. Olay gecesi aynı apartmanda başka bir aile daha zehirlendi ve farkına vararak hemen hastaneye gittiler. Durum EGO ekiplerine haber verildi. Ekip kombide sorun olduğunu tespit etti ancak apartmanın diğer dairelerine bakmadan geri döndü. İlgili ekip gerekli kontrolleri yapmış olsaydı, belki de gençler bugün hayatta olacaklardı.

Haberin Devamı

GENÇLERİN AİLELERİ YIKILDI - FOTO GALERİ

Facia, Ankara'nın Çankaya İlçesi Birlik Mahallesi 409'uncu Sokak'taki 5 katlı ve her katta tek daire bulunan Yeşil Vadi Apartmanı'nın giriş katındaki dairede yeni yılın ilk günü meydana geldi. Bilkent üniversitesi Hukuk Fakültesi 1'inci sınıf öğrencisi 18 yaşındaki Özgür Turan Atila, bu dairede birlikte kaldığı annesini yılbaşı nedeniyle İzmir'de yerel bir gazetede çalışan babasının yanına gönderdikten sonra, gece arkadaşlarına vereceği yılbaşı partisi için hazırlık yaptı.

Özgür'ün evine dün akşam saatlerinden itibaren, üniversiteden kızlı erkekli bir grup arkadaşları geldi. Evdeki yılbaşı partisi gece geç saatlere kadar sürerken, yeni yıla birlikte giren gençlerden bazıları geç saatlerde evden ayrıldı. Evde kalan 3'ü kız 7 üniversiteli eğlenmeye devam etti.

ÜST KATTAKİLER HASTANEYE GİTTİ

Üniversiteli gençlerin giriş kattaki dairede eğlendiği apartmanda, kombilerin bağlı olduğu tek baca, ters esen rüzgarla geri tepti ve dairelere karbonmonoksit gazı sızdı.

En üst katı boş olan, girişin altında bulunan iki dairede oturanlar da yılbaşı nedeniyle yakınlarının yanına gittiği için, sızan karbonmonoksit gazi apartmanda bulunan üniversiteli gençler ile onların üstündeki dairede oturan aileyi etkiledi. Yılbaşı partisi yaptıkları salonda sabaha kadar eğlenen üniversiteliler zehirlendiklerinin farkına varmazken, üst dairede oturanlar aile sabaha karşı saat 05.00'te zehirlenme belirtisi hissedince İbni Sina Hastanesi'ne başvurdu. Hastanede tedaviye alınan aile fertlerinin karbonmonoksit gazından zehirlendikleri belirlendi ve durum EGO yetkililerine bildirildi.

EGO'DAN GELEN İLK EKİP BAKMADI

Yeşil Vadi Apartmanı'nda zehirlenme ihbarı alan EGO görevlileri saat 05.10'da apartmana geldi. Zehirlenen ailenin oturduğu dairede inceleme yapan EGO ekibi, ters esen rüzgarla kombi bacasından karbonmonoksit gazı sızdığını saptadı, ancak diğer dairelere bakmadan sabah bir başka ekibin gelmesi gerektiğini söyleyerek ayrıldı.

Sabah saat 09.00'da Yeşil Vadi Apartmanı'na gelen EGO ekibi ise zehirlenen ailenin dairesinde yaptığı incelemede, alt ve üst katındaki dairelerdeki kombilerin de aynı bacadan çıkışı olduğunu saptadı ve oraları da kontrol etmek istedi.

Apartmandaki en üst kattaki dairede kimsenin oturmadığı, en alttaki iki dairedekilerin de evde olmadığı belirlenirken, öğrencilerin bulunduğu giriş kattaki dairenin kapısı, ışıkların yanmasına rağmen ısrarla çalınmasına rağmen açılmadı.

7 GENCİN CESETLERİ BULUNDU

Giriş dairede oturan üniversiteli Özgür Turan Atila'nın teyzesi Gonca Arıkök'e ulaşılmaya çalışıldı ancak telefonları yanıt vermedi. Bunun üzerine durumdan şüphelinerek, polise haber verildi.

Saat 09.30'da gelen polisler eşliğinde çilingire kapı açtırılarak girilen evin salonunda hepsi de Bilkent Üniversitesi'nde okuyan ve yaşları 18- 19 olan Büşra Bek, Elif Koyuncuoğlu, Ceren Okkalı, Özgür Turan Atila, Oğuzhan Tozburun, Can Dokumacı ve Tarık Şükrü Yılmaz'ın cesedi bulundu.

Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit  Şube Müdürlüğü ekipleri ile EGO ekipleri evde inceleme başlattı. Apartmana saat 05.10'da gelen EGO ekibinin diğer daireleri de kontrol etmemesi ihmal olarak değerlendiren üniversiteli gençlerin arkadaşları, “Eger o saatte dairenin kapısı çalınsa ve içeri girilseydi 7 arkadaşımız ölmeyebilirdi” diye konuştu.

EGO GENEL MÜDÜRÜ NE DİYOR?

EGO Genel Müdürü Veysel Karani Demir, olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Demir, çıkışta yaptığı açıklamada, binalarda bütün daire kombilerinin aynı bacaya bağlı olduğunu belirterek, “Zehirlenme olayı 2 dairede olmuş. Bu da rüzgarın ters esmesi nedeniyle olabileceğini akla getiriyor. Şu an kesin birşey söylemek zor. Teknik çalışma yapıldıktan sonra daha net konuşabilirim. Şu an görünen rüzgarın ters esmesi nedeniyle bacadan yanmış gazın çıkmaması olarak görülüyor. Öğrencilerin dairesindeki kombi hermetik olmasına rağmen bacaya bağlanmış” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş de olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı. Ateş, “Bacadan kaynaklanan bir sorun olduğu söylendi. Görevliler geldiklerinde alt kattaki üniversite öğrencilerinin bulunduğu daireyi de kontrol etseydi belki bu öğrencilerimiz kurtulabilirdi” dedi.

Yılmaz Ateş, gazetecilerin EGO Genel Müdürü Demir'in zehirlenmenin büyük ihtimalle rüzgarın ters esmesi sonucu meydana geldiğini açıklamasına yönelik sorusu üzerine ise “O zaman Ankaralılar yandı. Böyle bir açıklama olur mu? Her rüzgar ters estiğinde böyle acı olaylar mı olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

ARKADAŞLARI PERİŞAN

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet Savcısı Savaş Keskin'in, dairedeki incelemesi 3 saat sürdü. Kimlik tespiti ve olay yeri keşfinin ardından 7 üniversitelinin cenazeleri, Büyükşehir Belediyesi'ne ait cenaze araçlarına konularak, otopsi yapılmak üzere Ankara Adli Tıp Kurumu Morgu'na götürüldü. Bu sırada gençlerin arkadaşları gözyaşlarına boğuldu, fenalık geçirenler oldu.

BORULARDA YIRTIK OLABİLİR İDDİASI

Bu arada Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, Makine Mühendisleri Odası'nın savcılık talimatıyla ‘bilirkişi’ olarak atandığını belirterek, kombiyi bacaya bağlayan fleksible boruda delik ve yırtılmalar olduğunu iddia etti. Kurutuz, “Kanaatimize göre, boru atık gazı emerek içeri sızdırmış. Üst dairedeki yırtık az olduğu için onlar fazla etkilenmemiş. İtfaiye ekiplerimizin bacalarda yaptığı inceleme sonucu herhangi bir tıkanıklık ya da aksaklık şu ana kadar tespit edilemedi. Zehirlenme olayı, borunun dışarı atamadığı çiğ doğalgaz veya atık karbonmonoksit gazından kaynaklanmış olabilir. Tüm detaylar yapılacak incelemelerden sonra ortaya çıkacaktır” dedi. Kurutuz, hava sirkülasyonunun da içeriye gaz sızıntısına neden olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Sekreteri Şenol Karaca da kombilerin evlerde gaz sızıntısı olması durumunda gazı kesmesi gerektiğini belirterek, ancak kombiyi bacaya bağlayan fleksible borudaki yırtık ve delinmelerin buna engel olabileceğini söyledi. Ters rüzgarın da öğrencilerin zehirlenmesine etkili olabileceğine işaret eden Karaca, herkesi bacalarını temizletmesi konusunda uyardı. Fleksible boruların, mühendisler tarafından incelenmek üzere alındığı öğrenildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!