7. Sağlık Halk Kongresi başladı

Güncelleme Tarihi:

7. Sağlık Halk Kongresi başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2009 12:49

İzmir Valisi Cahit Kıraç, bugün yetişkin nüfusun yarıya yakınının kalp-damar hastalıkları riski altında olduğunu, yılda yaklaşık 140 bin yeni kanser vakasıyla karşı karşıya kalındığını söyledi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı, İl Sağlık Müdürlüğü, Ege Obez Hasta, Ege Osteoporozlu Hasta, Ege Diyabetle Yaşamı Kolaylaştırma Derneği ve İzmir Tabip Odası tarafından düzenlenen 7. Sağlık Halk Kongresi Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, kongrenin açılışında, beslenme konusunda yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi, yanlış ve olumsuz beslenme uygulamalarının ortadan kaldırılması, besin kaynaklarının daha etkin ve ekonomik kullanımının gün geçtikçe daha da büyük önem kazandığını anlattı.              

Verilerin Türkiye'de yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı önemli sağlık sorunlarının bulunduğunu gösterdiğini belirten Vali Kıraç, şöyle konuştu:                   

“Bugün yetişkin nüfusun yarıya yakınının kalp-damar hastalıkları riski altında. Yılda yaklaşık 140 bin yeni kanser vakasıyla karşı karşıya kalınıyor.

Yaygın olarak görülen kalp-damar hastalıklarının diyabet, hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği, bazı kanser türleri, gut ve artrit, şişmanlık gibi pek çok hastalığın büyük oranda beslenmeden kaynaklandığını biliyoruz. Son yıllarda özellikle çocuklar ve gençler arasında yaygınlaşan ve fast-food diye tabir edilen ayak üstü beslenme, yoğun iş hayatı sonucu beslenmeye yeterince vakit ayıramama, cazip hazır yiyecekler gibi değişen yemek kültürü ve hareketsiz yaşam, bizi tüm dünyada yaygın olarak görülen obeziteyle karşı karşıya getirmiştir. Şişmanlığın oluşumunu önlemek için çocukluk çağından itibaren bireye hem aile içinde hem de okullarda beslenme eğitimi verilmesi gerek. Valilik olarak bu konuda İl Sağlık Müdürlüğü elemanları vasıtasıyla okullarda düzenli beslenme ve fiziksel aktivite konulu eğitimler düzenliyoruz.”

EÜ REKTÖRÜ PROF. DR. YILMAZ

EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ise “Kongreyle sağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak bilincini yerleştirmek ve bunu sürekli kılmayı amaçlıyoruz” dedi. Etkinlik sayesinde deneyimli sağlık ekiplerinin vatandaşlara çeşitli konularda bilgi vereceğini dile getiren Yılmaz, 3 gün boyunca konusunda uzman 40 kişinin vatandaşları bilgilendireceğini kaydetti.

Günümüzde orantısız tüketimin başladığını, şişmanlığın arttığını, tabak boyutlarının artarak, hareketliliğin azaldığını vurgulayan Yılmaz, günde 2 saat bilgisayar ve televizyon başında vakit geçirenlerin yüzde 50'sinin kilosunun artmaya başladığını, yüzde 30'unun ise obeziteyle karşı karşıya kaldığını söyledi. İzmir, Aydın ve Muğla'da 1284 kişi üzerinde yaptıkları bir araştırmada diyabetin yüzde 20 seviyesinde olduğunu tespit ettiklerini belirten Yılmaz, “Araştırmaya katılanların yüzde 72'si hiç egzersiz yapmıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 35'inin kan basıncı yüksek” dedi.

Bugün başlayan 7. Sağlık Halk Kongresi'nde 3 gün boyunca çeşitli konularda vatandaşlara uzmanlar bilgi verecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!