7 kişiyi öldürenler serbest

Güncelleme Tarihi:

7 kişiyi öldürenler serbest
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2012 13:19

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, “3. Yargı Paketi” olarak bilinen yasal düzenleme doğrultusunda, “Bahçelievler katliamı” davasının hükümlülerinden Bünyamin Adanalı ve Ünal Osmanağaoğlu hakkındaki cezanın infazının durdurulmasına karar verdi. Bu karardan hükümlülerden Osmanağaoğlu Balıkesir’in Bandırma İlçesi’ndeki M Tipi Cezaevi’nden, Adanalı (56), 3’ncü Yargı paketi kapsamında Çanakkale Cezaevi’nden tahliye edildi.

Haberin Devamı

Önceki aflardan yararlanamayan ve 14 yıldır cezaevinde bulunan ülkücü mahkumların tahliyesini sağlamak için üçüncü yargı paketine konulan düzenlemeden Bahçelievler katliamı hükümlüleri Bünyamin Adanalı  ve Ünal Osmanağaoğlu yararlandı.

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi,  5 Temmuz'da yürürlüğe giren 3. yargı paketini doğrultusunda, Adanalı ve  Osmanağaoğlu hakkındaki cezanın infazının durdurulmasına karar verdi.

7 KİŞİYİ ÖLDÜRENLER SERBEST / WEB TV

ÜNAL OSMANAĞAOĞLU BANDIRMA CEZAEVİ’NDEN TAHLİYE EDİLDİ

7 TİP’linin katillerinden olan Bünyamin Adanalı’nın avukatı kanalıyla yaptığı tahliye başvurusu Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Kararda, Adanalı’nın 7 kez idam cezasının ağırlaştırılmış müebbete çevrilip, 25 yıla indirildiği vurgulandı ve "Yasayla cezası TMY kapsamına alınmadı, sanığın durumunda bir değişiklik olmadı, lehe infaz yasası uygulandı" denilmişti. Bu karara Adanalı itiraz etmişti. Hükmü veren  Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazı değerlendirdiği duruşmada infaz durdurma kararı verdi.

Haberin Devamı


’Bahçelievler katliamı’ davasının hükümlülerinden Ünal Osmanağaoğlu ’hakkındaki cezanın infazının durdurulması’ kararının ardından Balıkesir’in Bandırma İlçesi’ndeki M Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi.

Nakil aracıyla cezaevi dışına çıkarılan Osmanağaoğlu, 3 kilometre sonra kent girişindeki 17 Eylül Mahallesi’ndeki bir market önünde indirildi. Osmanağaoğlu burada kendisini bekleyen MHP Balıkesir İl Başkanı Mehmet Duran, İl Başkan Yardımcısı Hüsnü Uçar ve Bandırma İlçe Başkanı Kerim Karahan Erkul ve arkadaşları tarafından karşılandı. Şapka takan Osmanağaoğlu daha sonra özel bir otomobile binerek ilçeden ayrıldı.

BÜNYAMİN ADANALI’DA ÇANAKKELE CEZAEVİNDEN TAHLİYE EDİLDİ

Çanakkale E Tipi Cezaevi’nde yatan ’Bahçelievler katliamı’ davası hükümlülerinden Bünyamin Adanalı, 3’ncü Yargı paketi kapsamında Çanakkale Cezaevi’nden tahliye edildi.

Ankara 3’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin ’3’ncü Yargı Paketi’ olarak bilinen yasal düzenleme kapsamında hakkındaki cezanın durdurulmasına karar verdiği Türkiye İşçi Partili 7 öğrencinin öldürülmesi olayının hükümlülerinden Bünyamin Adanalı ile Ünal Osmanağaoğlu’nun cezalarının infazının durdurulmasına karar vermişti. Kararın ardından Bünyamin Adanalı, saat 18.15’te cezaevinden tahliye edildi. Cezaevinden çıkışta Adanalı, sürprizle karşılaştı. Yakınlarıyla kucaklaşmayı bekleyen Adanalı, polis ekipleri tarafından alınarak Çanakkale Askerlik Şubesi’ne götürüldü. Adanalı’nın cezaevinden eşyalarını alan kardeşi Hasan Adanalı ve avukatı Hande Gürün de başka bir araçla askerlik şubesine gitti. Bünyamin Anadalı, burada askerlik yoklamasının yapılmasının ardından özgürlüğüne kavuştu.

Haberin Devamı

Hürriyet 


HÜRRİYET DÜNYASI YAZARI YALÇIN DOĞAN O KARARI YORUMLADI 

 

Ankara'daki mahkemenin kararına göre eğer adı geçen sanıklar tahliye ediliyor ise, bu durumda Ergenekon, Balyoz, İnternet Andıcı, OdaTv davalarından tutuklu zanlıların da tahliye edilemeleri gerekir. Ancak, burada bir çelişkiye işaret etmek istiyorum, bir mahkeme böyle karar veriyor, yeni yasaya dayanarak sanıkları tahiliye ediyor, bir başka mahkeme, aynı yasayı farklı yorumluyor, örneğin BDP milletvekilini tahliye etmiyor. Bu çelişki nasıl giderilecek? Mahkemeler yasayı farklı yorumlarlarsa, örnekteki gibi, birileri tahliye olacak, birileri yine hapiste kalacak. Adalet bunun neresinde.

Haberin Devamı

"FİRAR EDECEKLER"

Bahçelievler Katliamı Davası müşteki avukatlarından Erşen Sansal Hürriyet’e, Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hükümlüler Bünyamin Adanalı ve Ünal Osmanağaoğlu ile ilgili salıverme kararını Yargıtay’da temyize götüreceklerini açıkladı. Sansal, “Bir kere kafes açıldı, kuş uçtu. Yargıtay, ‘hayır yanlış yaptınız’ diye kararı bozarsa firar edecekler” diye uyardı. Davanın 34 yıl sürmesinin nedeninin ise sanıkların 19 yıl firarda kalmaları olduğunu kaydeden Sansal, Hürriyet’e şu değerlendirmeleri yaptı:

"19 YIL ADALETTEN KAÇTILAR"

“Bahçelievler katliamının tarihi 1978. Bu katillerin ikisi yıllarca firarda kaldılar gerek Adanalı gerekse Osmanağaoğlu. Yakalandıkları tarih 1997. Tam 19 yıl firarda kaldılar.

Haberin Devamı

"TEMYİZE GİDECEĞİZ"

Temyiz yolu açık. Elbette temyiz hakkını kullanacağız. Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesi Bünyamin Adanalı’nın tahliye talebini reddetmişti. Yargı çelişkili kararlara imza attı.

"KİMSE ONLARI BULAMAZ"

Temyiz ne der bilemiyoruz. Ama Yargıtay ‘hayır yanlış yaptınız’ diye salıverme kararını bozarsa, yine izlerini belli etmeyecekler. Bir kere kafes açıldı, kuş uçtu. Firar edecekler. Kimse onları bulamayacak.

"MAHKEMENİN UYGULAMASI YANLIŞ"

Mahkemenin üçüncü yargı paketi olarak bilinen paketle ilgili uygulaması ve verdiği karar bize göre hatalı. Gerekçeli karar açıklanmadı ama anlaşılan şu. Sanıkların yedi kez idamları tek müebbete yani 36 yıla indirildi. 1992’deki çıkarılan düzenleme ile bir idam alan on yıl yatınca tahliye edilmişti. Sanık avukatları da ‘Biz on yılı fazlasıyla yattık’ dediler. Mahkeme de taleplerini kabul etti. Bu hesaba göre alacaklı oluyorlar.”

Haberin Devamı

ÖZENTÜRK: KARAR VİCDAN YARALADI

Kapatılan Türkiye İşçi Partisi'ne üye 7 öğrenci, Ankara'nın Bahçelievler semtinde 9 Ekim 1978'de öldürülmüştü.

Kararı değerlendiren Devrimci 78'liler Ankara Şube Başkanı ve Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Özentürk, kararın kendilerine 12 Eylül ile hesaplaşacağını hedefleyenlerin nasıl hesaplaştığını gösterdiğini söyledi.

Özentürk şöyle konuştu:

"Bu üçüncü yargı paketini biz 'faşist affı' olarak değerlendirdik çünkü bir çok katliam davasında, gazetecilerin, sendikacıların, aydınların, demokratların davaları zaman aşımı ile düşürüldü. Bu karar bize 12 Eylül ile hesaplaşacağını hedefleyenlerin nasıl hesaplaşacağını gösterdi. Biz federasyon olarak, 12 Eylül'ün tüm sonuçlarını ortadan kaldıracak bir madde istedik ancak onlar yargı paketi adı altıda katliam sanıklarının salıverilmesini sağladı.

Bu vicdan yaralayan bir karar olmuştur. Biliyorsunuz, federasyona bağlı üyelerimiz Deniz Gezmiş'i, Mahir Çayan'ı andığı için haklarında davalar açılıyor. Bizleri tekrar içeri atmaya çalışırken, bu insanları serbest bırakmaları manidar."

36 YIL HAPİS VERİLMİŞTİ

7 KEZ İDAM CEZASINA ÇARPTIRILMIŞTI

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce, aynı dava kapsamında, sanıklar Bünyamin Adanalı ve Ünal Osman Ağaoğlu'nu, 7'şer kez idam cezasına çarptırmıştı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bu kararı, ''sanıkların asli fail gibi cezalandırılmalarının, yasa ve usule aykırı olduğu'' gerekçesiyle oy birliğiyle bozmuştu.

OYA ARMUTÇU 7 TEMMUZ'DA YAZMIŞTI, İŞTE O HABER

"BAHÇELİEVLER KATLİAMI" OLAYI 

9 Ekim 1978 tarihinde meydana gelen olayda 7 Türkiye İşçi Parti’li öğrenci Ankara’nın Bahçelievler semtindeki evleri basılarak öldürüldü.

Bahçelievler Katliamı davasından yargılanan, Haluk Kırcı, Ünal Osmanağaoğlu, Bünyamin Adanalı, 7’şer kez ölüm cezasına mahkûm edilmişler, ölüm cezalarının kaldırılması üzerine bu cezaları ağırlaştırılmış ömür boyu hapse çevrilmişti.

Sanıklardan Ercüment Gedikli ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış, diğer sanıklar Mahmut Korkmaz, Duran Demirkıran ve Ömer Yavuz Hacıömeroğlu ise çeşitli cezalara mahkûm edilmişlerdi. Sanık İbrahim Çiftçi ise, Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz’ün öldürülmesi olayından, Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi’nde 4 kez ölüm cezasına çarptırıldıktan sonra beraat etmiş, bu beraat kararına paralel olarak ‘Bahçelievler Katliamı’ davasında da beraat etmişti.

Hürriyet

HÜRRİYET GAZETESİ 10 EKİM 1978'DE BAHÇELİEVLER KATLİAMI'NI BÖYLE MANŞET YAPMIŞTI.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!