7.5 milyon kitap çöpe

Güncelleme Tarihi:

7.5 milyon kitap çöpe
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Okulların açılmasından hemen önce, ilköğretimin ilk 5 sınıfında okutulan ‘‘Çevre, Sağlık, Trafik ve Okuma’’ dersi kaldırılınca, 7.5 milyon kitap hurdaya çıktı. 1 Mayıs 1997 tarihli Tebliğler Dergisi'nde okutulması zorunlu dersler arasında yer alan dersin kitaplarının basılıp dağıtımının yapıldığını belirten yayıncılar, olayın mantığını çözemediklerini bildirdiler.

Okulların açılmasına 3 gün kala yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı genelgesi ilköğretimin ilk 5 sınıfında okutulan ‘‘Çevre, Sağlık, Trafik ve Okuma’’ dersini kaldırdı, basılan 7.5 milyon kitap hurdaya çıktı.

1 Mayıs 1997 tarihli Tebliğler Dergisi'nde okutulması zorunlu dersler arasında yer alan ‘‘Çevre, Sağlık, Trafik ve Okuma’’ kitabından birinci sınıfta 16, ikinci sınıfta 18, üçüncü sınıfta 17, 4 ve beşinci sınıflarda 18'er çeşit bulunduğunu belirten Uzman Yayın Dağıtım A.Ş. sahibi ve ders kitabı yazarı Saadettin Öztürk, şunları söyledi:

‘‘12 Eylül'de yayınlanan genelgenin mantığını anlamak mümkün değil. 7.5 milyon 'Çevre, Sağlık, Trafik ve Okuma' kitabı, 'Milli Tarih' ve 'Milli Coğrafya' kitabının baskı bedeli yayınevleri tarafından sokağa atılmış oldu. Genelgeyle bu dersin yerine, 6 ve sekizinci sınıflarda 'Trafik ve İlk Yardım Eğitimi' dersi okutulacak. 'Çevre, Sağlık, Trafik ve Okuma Kitabı' ise yayıncıdan da dağıtımcıdan da çıktı, kitapçılar satışa sundu, yüz binlerce satıldı. Dağıtımcılar bu kitaplar için yayıncılara, kitapçılar dağıtımcılara, veliler de kitapçılara para ödedi. Bunun geri dönüşünü, yaratacağı sosyal, ekonomik, politik kargaşanın bedelini kim ödeyecek. Buna göre bu 5 sınıf için basılmış 7.5 milyon kitabın baskı bedeli yayınevleri tarafından sokağa atılmış oldu. Şimdi kitaplar aynı zincirle toplanıp Seka'ya hamur yapılmak üzere gönderilecek.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!