PKK'nın kasası Kandil'de yargılanıyor

Güncelleme Tarihi:

PKKnın kasası Kandilde yargılanıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2007 10:43

PKK'nın kuruluş yıllarında "ölüm timi şefliği" yapan Rıza Altun, şimdi örgütün kasası. Altun örgüt parasını zimmetine geçirdiği gerekçesiyle Kandil'de tutuklandı.

Haberin Devamı

PKK'nın bir dönem Avrupa Sorumluluğu ve Finans Koordinatörlüğü görevini yürüten Rıza Altun, örgüt parasını zimmetine geçirdiği gerekçesiyle Kandil'deki sorgudan sonra tutuklandı.

Fransa'da yakalandığı dönemde Türkiye'ye iade edilmeyen, örgütün talimatıyla Kuzey Irak'a dönen Rıza Altun'un, büyük miktarda parayı kendi hesaplarına geçirdiği gerekçesiyle sorgulandığı belirlendi. Kandil'de meydana gelen patlamadan Altun'un etkilenmediği de Ankara'ya ulaşan haberler arasında yer aldı.

İŞTE O TERÖRİST
PKK'nın kuruluşunda "ölüm timi şefi" olarak görev alan ve tam anlamıyla bir suç makinesı olan Rıza Altun'un, yurtdışında da örgütün finans işlerini, Nedim Seven'le birlikte yürüttüğü anlaşıldı. Örgütün kuruluşundaki çekirdek kadroda yer alan Rıza Altun'un, yakalanmasına ilişkin İnterpol Genel Sekreterliği'ne gönderilen suç dosyasında şu bilgiler yer aldı:
- 1978 yılında Ankara-Tuzluçayır semtinde cami imamının evine dinamit attı ve Bucak aşireti mensubu olduğu gerekçesiyle Necati Kadir Ağa'nın öldürülmesi eylemine katıldı.
- 1979 yılında PKK'nın "vurucu tim" şefi oldu.
- Örgütten ayrıldığı gerekçesiyle Ali Yaylacık'ı 20 Mart 1979 tarihinde öldürdü.
- 26 Nisan 1979'da Gaziantep'te Ali Mengüç'ün öldürülmesi eylemine katıldı.
- 15 Mayıs 1979 tarihinde Gaziantep'te Mustafa Eryiğit'in öldürülmesine katıldı.
- 26 Haziran 1979'da Gaziantep'te öğretmen Mehmet Güder'i öldürdü.
- 13 Ağustos 1979'da Ankara'da Mehmet Uzun ve Sait Kelehan'ın öldürülmesine katıldı
- 1979 yılının kasım ayında PKK'nın sözde "Askeri Konsey Üyeliği"ne getirildi.
- 1983 yılının Temmuz ayında PKK'nın Lübnan sorumlusu oldu.
- 5-20 Mart 1994 tarihleri arasında Suriye'nin başkenti Şam'da PKK'nın 3. konferansına katıldı.
- 1994 yılının Eylül ayında PKK'nın İran sorumlusu oldu.
- 1995 yılının 8-27  Ocak tarihlerinde Kuzey Irak-Haftanin'de gerçekleştirilen PKK'nın 5. kongresinde Merkez Komite Üyeliği'ne seçildi.
- 1998 yılı itibariyle PKK'nın Irak sorumluluğu'na getirildi.
- Ocak-Şubat 1999 tarihlerinde Kuzey Irak-Kandil Dağı'nda yapılan PKK 6. kongresinde "Başkanlık Konseyi Üyesi" oldu, örgütün Irak-Mahmur Kampı sorumlusu olarak faaliyet yürüttü.
- 2000 yılının Ocak-Şubat aylarında gerçekleştirilen PKK 7. Olağanüstü Kongresinde tekrar "Başkanlık Konseyi Üyesi" oldu.
- 2000 yılının Nisan ayında örgütün Ortadoğu Siyasi İlişkilerden Sorumlu Başkanlık Konseyi üyesi olarak Kuzey Irak-Mahmur Kampı ve çevresinde faamliyet gösterdi.
- 2000 yılının Mayıs ayında İran-Urumiye'de bulundu.
- 7 Haziran 2000 tarihi itibariyle Ermenistan üzerinden Fransa'ya gitti ve PKK'nın Avrupa Sorumlusu Murat Karayılan'ın yerine görevlendirildi.
- 8 Kasım 2000 tarihi itibariyle Fransa- Montpelier'de bulundu. Fransa makamlarına yaptığı iltica talebinin terör eylemlerine katıldığı için OFPRA (Office Français de Protection des Refugies et Apatrides) tarafından 18 Temmuz 2000 tarihinde reddedildi. Ancak Rıza Altun'a "geçici ikamet belgesi" verildi.
- Altun, örgütün talimatıyla Kuzey Irak'a döndü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!