Atatürkçülük yeni hazırlanan Anayasa’da var

Güncelleme Tarihi:

Atatürkçülük yeni hazırlanan Anayasa’da var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2007 00:00

AKP Mersin Milletvekili Prof. Üskül’ün Anayasa’dan çıkarılmasını istediği Atatürkçülük vurgusu, yeni hazırlanan ve Başbakan tarafından "AB’ye uygun, çağdaş" olarak nitelenen yeni Anayasa’da da yer alıyor. Anayasa çalışmaları Cemil Çiçek başkanlığında bir heyet tarafından yürütülüyor.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın, "AB müktesebatı ile çelişmeyecek, sivil, modern, çağdaş bir Anayasa" diyerek çerçevesini çizdiği yeni Anayasa ile ilgili çalışmalar büyük bir gizlilik içinde yürütülürken, taslakta, AKP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül’ün Anayasa’dan çıkarılmasını istediği ’Atatürkçülük’ vurgusunun aynen yer aldığı öğrenildi.

1982 Anayasası gibi her konuda ayrıntıları içermeyip, daha kısa ve öz olması planlanan yeni Anayasa’ya çalışmalarının, Adalet eski Bakanı Cemil Çiçek koordinatörlüğünde partili ve akademisyen hukukçulardan oluşan bir heyet tarafından sürdüğü belirtildi.

ÜSKÜL KOMİSYONDA YOK Taslağı hazırlayan akademisyenler içinde, Bilkent Üniversitesi’nde görevli ünlü Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun’un da yer aldığı kaydedildi.

Hürriyet’e bilgi veren bir AKP yöneticisi, Üskül’ün gündeme getirdiği, "Atatürk milliyetçiliği ile Atatürk ilke ve inkılaplarının anayasanın başlangıç bölümünden çıkarılması" önerisi için şunları söyledi: "Bu kendisinin şahsi görüşüdür, partimizin böyle bir görüşü de gündemi de yoktur. Zaten Sayın Üskül, bizim yeni Anayasa taslağını hazırlayan komisyonlarımızda da hiçbir zaman yer almamıştır."

ÖZELLEŞTİRME RÖTUŞU Taslakta, özellikle özelleştirme uygulamalarının sık sık "Anayasa’ya aykırılık" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi engeline takılmasından rahatsızlık duyan hükümetin elini rahatlatacak önemli düzenlemeler de öngörülüyor. AKP’nin yeni Anayasa taslağının, yeni hükümetin kurulmasının hemen ardından Başbakan Erdoğan tarafından kamuoyunda tartışmaya açılması bekleniyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!