Kritik seçimin provokatörü

Güncelleme Tarihi:

Kritik seçimin provokatörü
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 21, 2007 00:00

Kapatılan DEP’in eski milletvekili Leyla Zana, seçim provokatörlüğünü dün de sürdürdü. Bağımsız milletvekili adaylarının ’mor mitingleri’nde teröristbaşına "Önderimiz İmralı’da" dediği için hakkında soruşturma açılan ve ırkçı politik söylemleriyle dikkati çeken Zana, Iğdır’daki mitingte de Türkiye’yi geren sözler sarfetmekten vaz geçmedi. Zana, "Artık Türkiye’nin eyaletlere bölünme zamanı gelmiştir. Ankara; Türkiye’yi eyaletlere böl ve Kürdistan eyaletini kur" dedi.

Haberin Devamı



Iğdır Zübeyde Hanım Bulvarı’nda bağımsız milletvekili adayı Pervin Buldan’a destek amacıyla düzenlenen mitinge katılan Zana, Anadolu Ajansı’nın haberine göre şu sözleri sarfetti: "Kürtler 1999 İmralı süreci ile bir stratejik değişiklik yaptı. Dediler ki sınırları çizmeye gerek yok, halklar birlikte el ele gönül gönüle yaşayabilir. Yeter ki yönetici kadro bunu görebilsin çatışmasız, kavgasız halkımız bu süreci destekledi. 8 yıl bunu uygulamaya çalıştık. Siz ne yaptınız, hiçbir şey. Bir iki adım attınız geri çekildiniz. TRT’ye 45 dakika Kürtçe program konuldu ve milli kıyafetler serbest bırakıldı. Bunları yapacaktınız da şimdiye kadar neden yasakladınız? Bu acıya ne gerek vardı. Demek ki doğru olanın önüne geçemezsiniz."

Haberin Devamı

Zana, Ankara’ya büyük tepki çeken şu çağrıyı yaptı: "Osmanlı’nın kuruluşundan bugüne kadar olması gereken Kürdistan eyalet sistemine geçilmeli. Diğer bölgelere de eyaletler kur. Bu ülkenin bölünmesi demek değil, aksine ülkenin bütünleşmesi, bir arada yaşaması demektir. Her Kürt yaşadığı toprağın adını bilir onu asla göz ardı etmez. Tarihin sayfalarına kaydırmaz. Bunun için Türkiye’nin eyaletlere bölünme zamanı gelmiştir. Ankara, Türkiye’yi eyaletlere böl ve Kürdistan eyaletini kur. Cumhuriyetin kuruluş sürecinde yapamadığını şimdi yap."

Zana, konuÅŸmasının bir bölümünü de yine Kürtçe yaptı.         Bu konuÅŸma, 1991’de milletvekilli olarak TBMM’de Kürtçe yemin ederek giriÅŸtiÄŸi provokasyonu da akıllara getirdi. Zana, "O yemini halkım için okudum. Benim söylediklerim sözde deÄŸil,         özdedir" dedi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!