Alanya'da 148 hektar alan kül oldu

Güncelleme Tarihi:

Alanyada 148 hektar alan kül oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2007 12:26

ANTALYA'nın Alanya İlçesi'ne bağlı Demirtaş Beldesi'nde, elektrik nakil hatlarının kopmasından kaynaklanan ve 3 köyü etkisi altına alan yangın, 148 hektarın üzerinde alanı kül etti. Yangın nedeniyle, İspatlı, İshaklı ve Seki köyleri boşaltıldı. Ağırlıkta tarım arazileri, muz bahçeleri ve seraların zarar gördüğü yangında 5 ev tamamen, 20'nin üzerinde ev ve bahçe de kısmen yandı. Alevlerin turistik tesislere sıçramaması için yoğun çaba sarfeden ekipler, saatteki hızı 90 kilometreye ulaşan rüzgar nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük çekti. Yangın, 12 saatte söndürüldü.

Haberin Devamı

CENNETTEN CEHENNEME ALANYA...

CENNETTEN CEHENNEME MİLAS...

Alanya'nın Demirtaş Beldesi'ne bağlı İspatlı Köyü yakınlarındaki ormanlık alanda, dün saat 21.40 sıralarında çıkan yangın, saatteki hızı 90 km'ye ulaşan rüzgar nedeniyle kısa sürede yayıldı. İshaklı ve Seki köylerini de etkisi altına alan yangın, çevrede büyük korku ve panik yarattı. Özellikle, tarım alanlarını, muz bahçelerini ve seraları kuşatan alevler yüzünden 3 köy boşaltıldı. 300'er haneli Seki ve İshaklı köyleri ile 100 haneli İspatlı Köyü'nde vatandaşlar, bir yandan alevlerle mücadele ederken bir yandan da hayvanlarını ve eşyalarını kurtarmaya çalıştı. Boşaltılan Seki Köyü'ndeki villalarda kalan çok sayıda yabancı, çevredeki otellere yerleştirildi.

ANTİK KENTİ TEHDİT ETTİ

Yangın söndürme çalışmalarına, Alanya ve belde belediyelerin itfaiye ekiplerinin yanı sıra Serik, Manavgat ve Gazipaşa'dan da takviye gönderildi. 6 helikopter, 4 uçak, 60 arazöz, 6 iş makinesi ve 300 personelle müdahale edilen yangın, sabahın ilk saatlerinde kısmen kontrol altına alındı. Yangının, çevredeki turistik tesislere ve villalara sıçramaması için yoğun çaba sarf eden ekipler, şiddetli rüzgar nedeniyle zaman zaman zor anlar yaşadı. Teke Köyü ve özellikle Siedra Kalesi ile antik kalıntılarını tehdit etmeye başlayan yangına jandarma önlem aldı.

Haberin Devamı

148 HEKTAR KÜL OLDU

Yangın 12 saatlik çalışmanın ardından saat 10.00 sıralarında tamamen söndürüldü ve soğutma çalışmalarına başlandı. 148 hektar alanın kül olduğu yangında, 5 ev tamamen 20'den fazla ev ve bahçe de kısmen zarar gördü. Can kaybı yaşanmamasının teselli kaynağı olduğu yangında, çok sayıda büyükbaş ve küçükbaş hayvan telef oldu, 16 arı kovanı da tamamen yandı. Kül olan alanların büyük çoğunluğunu tarım arazileri, muz bahçeleri ve seraların oluşturması köylüyü perişan etti.

HASAR TESPİTİ BAŞLADI

Yangının etkili olduğu bölgede inceleme yapan Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, durumu “Başımıza gelebilecek en büyük afet” diyerek özetlerken, boşaltılan köylerde yaşayan vatandaşların geceyi Demirtaş Beldesi'ndeki Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'nda geçirdiğini kaydetti.
Olay yerine giden Antalya AKP Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ise yaraların sarılacağını söyledi. Köylüler, milletvekilinden tarım kredi borçlarının ertelenmesini istedi. Çavuşoğlu, yangında evi, arazisi ve serası hasar görenlerin unutulmayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Sabah saatlerinde, yangın yerine gelen Antalya İl Tarım Müdürlüğü ve ilçe tarım müdürlüğünden ekipler ise tarım arazilerinde hasar tespit çalışmalarına başladı.

ÇIKIŞ NEDENİ TELLER

Alanya'ya gelen Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de önce yetkililerden yangınla ilgili bilgi aldı, ardından Kaymakamlık'ta Antalya Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu ile birlikte bir toplantı düzenledi. Vali Yüksel, yanan 148 hektarlık alanın, 26 hektarının verimli, 62 hektarının bozuk orman alanı, 60 hektarının da tarım alanı olduğunu bildirdi. Tarım alanlarından 7 hektarının sera, 2 hektarının da muz bahçesi olduğunu belirten Vali Yüksel, can kaybı yaşanmamasının tek teselli olduğunu söyledi. Yüksel, yangının, Ispatlı Köyü yakınlarındaki bir orman arazisinin üzerinden geçen elektrik nakil hatlarının şiddetli rüzgar nedeniyle kopmasından kaynaklandığını bildirdi. Ormanlık bölgelerde safari turu ve piknik yasaklarının devam ettiğini hatırlatan Vali Alaaddin Yüksel, vatandaşları orman yangınları konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!