68'lilere diploma

Güncelleme Tarihi:

68lilere diploma
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, ‘30 yıllık manevi borcunu’’ dün ödedi ve 1968-1981 dönemi öğrencilerinin ‘geciken’ diploma törenlerini dün yaptı. ‘Diplomasız mezunlar’ diye adlandırılan dönemin öğrencileri, mezuniyet cüppelerini giyip, rektörlük binasının önünde diplomalarını aldılar.

Onların 30 yıl önce mezun oldular. Dünyayı sarsan 1968'li yıllarda. Olayların tanığı, sanığı, öznesi oldular. O yılla anıldı adları:

68 kuşağı.

Adları kayıtlara girdi. Çoğu kez adli sicil kayıtlarına. Çoğu diplomalarını alamadı o yıllarda. ‘Diplomasız mezunlar’ diye çağrıldılar.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, ‘30 yıllık manevi borcunu’ dün ödedi. ODTÜ 1968-1981 dönemi öğrencilerinin ‘geciken’ diploma törenlerini dün yaptı.

REKTÖR İSTİFA...

Geldiler yine gruplar halinde. Toplandılar yine sloganlara, afişlere, protestolara, korsan gösterilere hedef olmuş Rektörlük binasının yanında. Ama bu kez çocukları, eşleriyle.

Giydiler ODTÜ'yü simgeleyen mezuniyet cübbelerini. Diplomalarını nostaljik bir saygıyla, örtülü bir heyecanla aldılar. Birçoğunu 30 yıl öncesine götüren zaman tüneliydi diplomalar.

Sıyrıldı yıllar, zamanın örtüsünden. Ellerinde diplomalar, üzerlerinde cübbelerle birbirlerine baktılar ve anlaşmış gibi döküldü hep bir ağızdan sloganlar:

‘‘Bağımsız Türkiye... Rektör istifa... Polis dışarı...’’

Ama bu kez çınlayan sloganlara öfkeli değil, gülen yüzler eşlik ediyordu. Geçmişi güleryüzle yadeden yüzler. O yılların sloganlarıyla, geçmişi usulca anan yüzler.

Ardından kalabalık Cumhuriyet Marşı ile bütünleşti.

Yağan şiddetli yağmura karşı töreni aksatmayan mezunlar, diplomalarını Rektör Süha Sevük'ten aldılar.

DANS ETTİLER

Böylesi bir töreni gecikmiş de olsa yapmanın heyecanı içinde olduklarını belirten ODTÜ Rektörü Sevük, törenin anlamını da şöyle aktardı:

‘‘Asıl amacımız okul ile mezun öğrenciler arasındaki ilişkileri güçlendirmek Eski öğrencilerimiz tören nedeniyle burs fonuna ciddi bir katkıda bulundu.’’

Bir karnaval havası içinde geçen diploma töreni sırasında Rektörlük bölgesi cıvıl cıvıl görüntülere de sahne oldu.

Orkestra eşliğinde dans eden, eğlenen eski mezunlar, açılan standlarda da karnını doyurdu.

Çoluk çocuk geldiler

1968 ile 1981 yılları arasında mezun olan, ancak diploma heyecanını yaşayamayan ODTÜ'lüler törene ailece geldiler. Yıllarca, ‘Diplomasız mezunlar’ diye adlandırılan eski meezunlar diploma töreni mutluluğunu eşleri ve çocukları ile paylaştı.

30 yıl sonra aldılar

1968-1981 dönemi mezunları eski günleri yadeden nostaljik bir diploma törenine imza attılar. 68'li yılların ‘‘Bağımsız Türkiye’’, ‘‘Rektör İstifa’’, ‘‘Polis Dışarı’’ sloganlarını atan ODTÜ mezunlarının yüzlerinde bu kez öfke değil, gülümseme vardı. Aynı gülümseme, diplomaları veren Rektör Süha Sevük'ün yüzünde de vardı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!