Mayını hallederiz

Güncelleme Tarihi:

Mayını hallederiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2007 00:00

Teröristler GSM baz istasyonlarını kullanıyor. Uydudan çalışanları da biz biliyoruz. Hangi frekanslarda bu işlerin yapıldığı belli. O bölgelerde bu frekansları bozacak frekans göndermek çok rahat. Nerelerde iletişim engellenir, bölge iyi tespit edilip bunlar çok rahat yapılabilir.

TÜRKSAT A.Ş Genel Müdürü Osman Dur, terör örgütü PKK’nın uzaktan kumandalı mayın patlatmalarının önüne bozucu frekanslarla geçilebileceğini açıkladı. Bu konuda, Genelkurmay Başkanlığı ile TÜRKSAT ortak projeler yürütüyor. Dur, dün gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı. Uzaktan kumandayla mayın patlatılması olaylarına karşı güvenlik güçlerinin TÜRKSAT’tan bir talebinin olup olmadığı sorusuna Dur, Genelkurmay Başkanlığı ile çalışmaları bulunduğunu yanıtını verdi. Ancak ayrıntılara girmedi.

Dur’un verdiği bilgiye göre GSM, uydu ya da karasal hatlarla da olsa uzaktan kumandalı mayın patlatmalarının önüne, bozucu frekanslarla geçilebiliyor. Dur, şu bilgiyi verdi: "Hangi frekanslarla hangi cep telefonlarını kullandıkları belli. GSM baz istasyonlarını kullanıyorlar. Uydudan çalışanları da biz biliyoruz. Hangi frekanslarda bu işlerin yapıldığı belli. O bölgelerde bu frekansları bozacak frekans göndermek çok rahat. Nerelerde iletişim engellenir, bölge iyi tespit edilip bunlar çok rahat yapılabilir."

7 CM’DEN GÖRÜNTÜ Bölgelerde frekansların ölçülerek, karıştırma yapılabileceğini ifade eden Dur’a göre, teröristlere karşı havacılık ve uzay teknolojilerinden de yararlanmak gerekiyor. Dur’un verdiği bilgiye göre, bu alanda insansız hava araçlarının yanı sıra 7 santimetre çözünürlüğe kadar görüntü toplayan uydular bulunuyor, bu sayede 7 santimetre büyüklüğündeki bir cisim çok rahat şekilde tespit edilebiliyor. TÜRKSAT’ın da geçen ay başlatılan yeni uygulamayla artık gözlem yapabildiğini belirten Dur, şunları söyledi: "Uluslararası bir uydu operatörüyle anlaştık ve şu anda çektiğimiz fotoğraf başına kritik projelerde askeri ve özel sektörle işbirliği yapıyoruz. Bize, şu bölgenin fotoğrafını çekin, gönderin dediklerinde biz anında çekip gönderiyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!