Atina’ya ’rezil harita’ tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Atina’ya ’rezil harita’ tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2007 00:00

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Yunan Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği seminerde "Kürdistanlı" Türkiye haritası açılması nedeniyle büyük bir rezalet yaşandı.

"Kriz Yönetimi" başlıklı seminerde Yunan Genelkurmay Başkanlığı’nca desteklenen Savunma Analiz Enstitüsü’nün Türkiye Uzmanı Prof. Dr. Mazis, Türkiye konulu bir konuşma yaptı. 3 Temmuz’da başlayan semineri Türk Askeri Ataşesi Kurmay Albay Atille Şirin’in de dinleyici olarak izledi. Seminerde önceki gün konuşan Mazis, Türkiye’nin etnik yapısı ve yaşanan siyasi gelişmelerden dolayı bölünebileceği riski taşıdığını iddia etti. Mazis, konuşmasını, daha önce ABD ve Roma’daki NATO Savunma Koleji’nde de açılan Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini "Kürdistan" diye gösteren haritayla desteklemeye çalıştı.

ATEŞEDEN TEPKİ

Bunun üzerine Türk Askeri Ataşesi Şirin, Kürdistanlı haritanın açılması ve aleyhte yorumlara yerinden kalkarak müdahale etti. Şirin,yapılan yorumların ve haritanın gerçekleri yansıtmadığını, bu tür tutumların iki ülke arasındaki ilişkilere ve yakınlaşmaya büyük darbe vuracağını belirtti. Büyük üzüntü duyduğunu vurgulayan Şirin, toplantıyı terk etti. Şirin, seminerde yaşananlarla ilgili Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği ile Genelkurmay Karargahı’nı bilgilendirdi. Edinilen bilgiye göre Türkiye’nin bu olay nedeniyle Atina’ya sert bir diplomatik tepki gösterdi.

ROMA’DA NE OLMUŞTU

2006 yılının Eylül ayında Roma’daki NATO Savunma Koleji’nde Ortadoğu’daki son gelişmeler konusunda brifing veren ABD’li bir albay, Türkiye’yi bölen haritayı açzmış toplantıyı izleyen Türk subaylar sert tepki göstererek, topluca salonu terk etmişti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da ABD’li muhatabını telefonla arayarak olayı protesto etmişti. Roma Büyükelçimiz Uğur Ziyal’de NATO Koleji komutanını büyükelçiliğe çağırarak, Ankara’nın protestosunu iletmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!