12 saatte 4 tahliye

Güncelleme Tarihi:

12 saatte 4 tahliye
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 03, 2007 00:00

Gazeteci Hrant Dink cinayeti davasının 12 saat süren ilk duruşmasında 12 tutuklu sanıktan 4’ü tahliye edildi. Mahkeme, ’Büyük Abi’ Erhan Tuncel’in telefon kayıtlarını İstihbarat Dairesi’nden istedi. Dink’i valilikte tehdit eden kişinin belirlenmesi, duruşmanın 1 Ekim’e ertelenmesi de kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

GAZETECÄ° Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davanın Ä°stanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün yapılan ve 12 saat süren ilk duruÅŸmasında tutuklu 12 sanıktan 4’ü tahliye edildi. Mahkeme, Dink’i Ä°stanbul ValiliÄŸi’ne çağırarak tehdit eden kiÅŸinin belirlenmesini kararlaÅŸtırdı. DuruÅŸmanın sabahki bölümünde Dink ailesinin ve Agos Gazetesi ile Birgün Gazetesi’nin yaptığı müdahillik talepleri kabul edildi. Uluslararası PEN ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan gazeteci AyÅŸe Önal’ın müdahillik talebi ise suçtan doÄŸrudan zarar görmemesi nedeniyle reddedildi.Â

POLİSE SÖYLEDİM Müdahil avukatlarının aktardığına göre takım elbise giyen Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve O.S duruşma salonunda yan yana oturdu. ’Büyük Ağabey’ Erhan Tuncel yarım saatte okuduğu üç sayfalık ifadesinde yıllardır istihbarat elemanı olarak çalıştığını, emniyet tarafından hedef seçilenlerle tanışarak onların tüm bilgilerini amirlerine ilettiğini anlattı. Tuncel, "Yasin Hayal’le de bu vasıtayla tanıştım. Yaklaşık 1 yıldır bana Hrant Dink’i vuracağını söylüyordu. Bunu amirlerime ilettim. Onlar ya ciddiye almadılar ya da bürokratik ilişkilerden dolayı ihmalkar davrandılar. Burada benim üzerime düşen kusur yoktur. Müsterihim. Görevimi yaptım" dedi.

Haberin Devamı

DELİ DEĞİLİM Tuncel, Yasin Hayal ile Tuncay Uzundal’ın işsiz-güçsüz ve paranoyak olduklarını, ancak

/images/100/0x0/55eb081cf018fbb8f8a68db8
art niyetleri bulunmadığını söyledi. Bu sırada Yasin Hayal ayağa kalkarak "Ben deli değilim" diyerek itiraz etti. Hakimin, "Tamam evladım, anladık deli değilsin, otur yerine" ikazının ardından sözlerine devam eden Hayal, "Bu işlerin hepsini Erhan Tuncel planladı. Bizi o işledi. Hatta bombalama eylemindeki bombayı o imal etti" dedi. Devlet adına görev yaptığını ve maaş aldığını belirten Erhan Tuncel, suçunun olmadığını, en gerekli yerlere bilgi verdiğini anlattı. Erhan Tuncel, daha sonra ifadelerinin alınması için sekiz istihbaratçının isimlerini açıklayacağını söyledi.

Haberin Devamı

ERHAN REİSTİ Duruşmada tavırları rahat olan Yasin Hayal "Herşeyi kafamıza koyan Erhan’dı. Alperen Ocakları’nda tanıştık. Siyasi toplantıları Erhan’ın evinde yapardık. Bizi Erhan davet ederdi. Erhan, Alperen Ocakları’nın reisidir. Erhan Tuncel’in polis muhbiri olduğunu bilmiyorduk. Milliyetçi biri olarak tanırdık" dedi. Yasin Hayal ayrıca Erhan Tuncel’in hangi örgüt evlerinde kaldığını ve kimlerle ilişki kurduğunu da açıkladı. Bunun üzerine Erhan Tuncel söz alarak "Yasin Hayal örgüt evlerini bilmez. Ne dediğini bilmiyor" diyerek itiraz etti. Erhan Tuncel, Dink’in Ermeni olduğu için öldürülmediğini, işin arkasında başka şeyler olduğunu söyledi. Tuncel, duruşma sonrası cezaevi aracına bindirilirken de "Ön yargılarının farkına varamayan toplumlar medeniyetleşemez" diye bağırdı.

Haberin Devamı

4 TAHLİYE Yaklaşık 12 saat süren dünkü duruşma sonunda Salih Hacısalihoğlu, Veysel Toprak, Osman Aypay ve İrfan Özkan’ın tahliyesine karar verildi. 4 kez ara verilen duruşmada di. Dink ailesinin avukatlarının talebi üzerine Erhan Tuncel’in Ankara’dan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi’nde bulunan telefon kayıtlarının istenmesi kararlaştırıldı. Mahkeme ayrıca Hrant Dink’i valiliğe çağırarak tehdit eden kişinin de  belirlenmesini kararlaştırırken duruşma 1 Ekim’e erteledi.

Akli dengesi belirlenecek

/images/100/0x0/55eb081cf018fbb8f8a68dba

Hrant Dink cinayetinin tetikçisi 17 yaşındaki O.S.’nin akli dengesinin yerinde olup olmadığı belirlenecek. Avukatının talebi üzerine, uzman bir hekimden görüş alınacak. Doktor gerek duyarsa O.S. üç hafta Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde gözlem altına alınacak. O.S. dünkü duruşmaya getirilirken jandarma çevresinde etten duvar ördü. Kilo alan ve saçları uzayan O.S. susma hakkını kullanarak ifade vermedi.    

’Yüksekova’nın vekili

Fuat Turgut, İzmir Barosu avukatlarından. Diyarbakır, Hakkári ve Van’da 6 yıl süren "Yüksekova Çetesi" davalarında yargılanan sanıkların vekilliğini yaptı. Bu davalardaki savunmaları sırasında yaptığı açıklamalarından dolayı biri 5, diğeri 7 ay olmak üzere iki kez hapis cezası aldı. Bu cezaları ertelendi. PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın yargılandığı İmralı Davası’na da şehit aileleri ve Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği adına müdahil olarak katıldı. 1979’dan bu yana, çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!