68 kuşağı yetim kaldı

Güncelleme Tarihi:

68 kuşağı yetim kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Onlar otoriteye başkaldırma cesaretini bulabilen ilk gençlik kuşağıydı, çünkü anne ve babaları tarafından Dr. Benjamin Spock'un özgürlükçü yöntemiyle yetiştirilmişlerdi. Hatta 1967 yılında, nükleer teknoloji ve Vietnam Savaşı'nı protesto etmek amacıyla Amerikan Savunma Bakanlığı'na düzenlenen yürüyüşte Dr. Spock da vardı.

Dr. Benjamin Spock, artık yok. Tam yarım yüzyıldır ABD'de ve dünyada milyonlarca insanın çocuk büyütme anlayışını kökünden değiştiren, pedagojide devrim yaratan Dr. Benjamin Spock, 94 yaşında geçtiğimiz günlerde öldü. Önceki gün yapılan cenaze töreni ise, dev bir caz şölenine dönüştü. Dr. Spock'un öğrencileri, hayranları, öğretisine inananlar, kendisini şarkılarla, danslarla uğurladılar. Daha önce kalp krizi ve felç geçiren Dr.Spock'un ölüm nedeni solunum yetmezliğiydi.

Dr. Spock, ilk kitabı ‘‘Bebek ve Çocuk Bakımı’’nı 1946'da yayınladı. Tam İkinci Dünya Savaşı'nın bittiği ve ‘‘bebek patlaması’’nın yaşanacağı dönemdi. On binlerce yeni hayatın tohumu atılıyordu ve anne babaların önünde artık yeni bir rehber vardı. Dr.Benjamin Spock, ‘‘Kendinize güvenin. Saygı gösterin ve çocuğunuzu dinleyin’’ diye haykırıyordu. Spock'un çocuk eğitme anlayışında, örneğin, mama saatini katı kurallara bağlamak tarihe karışıyor, çocuk acıktıkça beslenmesi salık veriliyordu. Dr. Spock'un kitabına göre her çocuk bir bireydi ve anne babasının kaprislerine boyun eğmesi gerekmiyordu.

BAŞKALDIRI KUŞAĞI

Yirminci yüzyıla damgasını vuran 68 kuşağı, işte bu bilinçle yetiştirildi. Bu kuşağın şekillenmesinde Dr. Spock'un emeği öylesine büyüktü ki, bazı hekimler, ABD'deki hippi kuşağının Spock'un aşırı serbest fikirleri yüzünden ortaya çıktığını ileri sürerek onlara ‘‘Spock damgalı kuşak’’ diye isim taktılar.

Ünlü pedagog, 1967 yılındaki ünlü Pentagon yürüyüşüne katıldığı için dönemin Başkan Yardımcısı Spiro Agnew'un yoğun eleştirisiyle karşılaştı. Başkan Yardımcısı Agnew, Dr. Sqock'u Amerikan gençliğini yoldan çıkarmakla suçluyordu. Dr. Spock ise mütevaziydi; ‘‘Gençlik üzerinde fazla etkim olmadı’’ diyordu.

Dr.Spock çocukların arsız ve terbiyesiz yetiştirilmesi gibi bir niyeti olmadığını çok sıkça tekrarlamak zorunda kaldı. Temel felsefesini şöyle açıklıyordu: ‘‘Çocuklara saygı gösterin. Çünkü onlar birer insandır ve saygı görmeyi hak ederler. Eğer saygı görerek büyürlerse, daha iyi birer insan olurlar...’’

Dr.Spock gençliği doğrudan olmasa da, dolaylı yoldan; yani anne ve babaları aracılığıyla etkiledi. Çünkü onun kitabı ABD'de İncil'den sonra en çok satan kitap oldu. Tam 39 dile çevrildi ve dünyada 50 milyon adet sattı.

1972 yılında seçimlere katılıp 75 bin oy alan Dr. Spock, Yale Üniversitesi'nde öğrenim gördükten sonra ihtisasını Columbia Üniversitesi'nde yapmıştı. New York'ta kendi muayenehanesini de açan Dr. Spock, Cornell Üniversitesi'nde pediyatri dersleri verdi ve uzun yıllar boyunca ABD'nin dört bir yanını dolaşarak çocuk bakımı konusunda konferanslar verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!