Sivil Anayasa’nın yol haritası hazır

Güncelleme Tarihi:

Sivil Anayasa’nın yol haritası hazır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2007 00:00

AKP, vaat ettiği sivil Anayasa için ekip çalışması yapıyor. Komisyonun önderliğini yapacak milletvekili adayı Prof. Zafer Üskül, hareket noktalarının 1982 Anayasası olmadığını söyledi. Üskül, "Gereksiz hiçbir konu yer almayacak. AB’ye ve Avrupa Anayasası anlayışına uygun olacak" dedi.

AKP’nin Anayasa uzmanları, partinin sivil Anayasa vaadinin yol haritasını hazırladı. Buna göre, yeni Anayasa için hareket noktası 1982 Anayasası olmayacak. Anayasada düzenlenmesi gerekli olmayan hiçbir konuya yer verilmeyecek, kısa ve böylece ’uzun ömürlü’ olacak. Avrupa Birliği’ne ve Avrupa Anayasası anlayışına uygun bir Anayasa ortaya konulacak.

A’DAN Z’YE BAKILACAK Anayasa konusunda çalışan bir ekip olduğunu söyleyen AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, "Gönlümüzden geçen A’sından Z’sine kadar tüm unsurları gözden geçirmek. Yazım diliyle ilgili şikayetler var. Yöntem de tartışmaya açılacak" dedi. AKP’nin sivil Anayasasını hazırlayacak komisyonun önderliğini yapacak olan milletvekili adayı, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Zafer Üskül ise şu bilgileri verdi:

KISA VE UZUN ÖMÜRLÜ Askeri rejimin hazırladığı 1982 Anayasası’nın yerine yeni bir Anayasa hazırlanması için seçimden sonra diğer siyasi partilerle birlikte çalışmak doğru olur. Mevcut Anayasadan şunlar çıkacak, bunlar kalacak diye yaklaşmak doğru olmaz. Hareket noktamız, 1982 Anayasası olmayacak. Anayasada düzenlenmesi gerekli olmayan hiçbir konuya yer verilmemeli. Çünkü ne kadar ayrıntı koyarsanız, o kadar eksik kalır. Uzun ve ayrıntılı anayasalar ne yazık ki çok uzun ömürlü olamıyor. İlkeler sağlam konulmalı.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ Parlamenter sistem korunacak, ancak bu sistemin işleyişinde çok aksaklık var, onlar düzeltilecek. Meclis, bir daha cumhurbaşkanını seçememe gibi bir durumla karşılaşmayacak. Cumhurbaşkanını Meclis de seçebilir. Ancak seçimi engelleyecek bir biçimde yoruma açık maddeler olmayacak. Kurumlar arası ilişkilerin doğru konulduğu bir devlet yapısı kuracağız. Cumhurbaşkanının yetkileri, klasik parlamenter sistemin devlet başkanının yetkilerine indirilecek.

AB ANAYASASI OLACAK Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerde Avrupa Anayasası anlayışı var. Türkiye’nin de AB üyesi olmak istediği için o anlayışa uygun bir anayasa yürürlüğe koyması lazım. Türkiye Cumhuriyeti üniter, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olarak kalacaktır. İnsan hakları, Avrupa standartlarında tanınacak ve güvence altına alınacak. İnsan onuru öne çıkarılacak. Sosyal devlet olmada sendikal haklar gibi eksiklikler var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!