Bozkurtlar diriliyor

Güncelleme Tarihi:

Bozkurtlar diriliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2007 00:00

MHP, AKP’ye kaptırdığı kalesinin kapısını aralamış görünüyor. Kendilerinin de MHP’ye oy vereceğini söyleyen Anavatan MKYK üyesi Vahit Bingöl, "Bu iktidar zamanında Türk askerinin başına çuval geçirildi. Erzurumlu bunu unutmaz" diyor. Genel kanı AKP’nin kredisini tükettiği ve büyük kan kaybettiği yönünde.

’GARDAŞ, bu AKP’nin ilk iki sırası tarigat gontenjanindan. Recep Akdağ, Tayyip Beg’in eski partisinden olan babasından torpilli. Yine liste başi. Adıyaman’la tarigat bağlantısi ise en böyük avantaji. 2. sıradaki aday Nurcilerin Gırhıncı Hoca grubundan. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi eski Dekanı Muzaffer Gülyurt. 3. sıradaki hanım (Fazilet Dağcı Çığlık) nüfus gaydindan Erzürimli. Erzürim oni, o Erzürim’i tanımır. Ey şimdi, oldi? Tayyip Beg listeye iki de matematik hocasi yerleştirmiş. Sanki bizde hesap, kitap yoh. 5’te Selahattin Aydın, 7’de Ahmet Er. Bu zati muhterem üstelıh Tayyip Beg’in esger arhadaşi.

Ambu AKP’ye elimizi verdıh, golimizi kurtaramirih. Niye diyecahsan, anladim: Partıdan geçende bir mesaj geldi. Emeil değil, cepten. Adam diyir ki; ’Propaganda çalışmasina gel. Bu çalişmalar genel merkeze rapor edilecah. Siyasi geleceğin için referans olacah...’ Buyur buradan yah! Yav ben istemediğim adamlar için niye propaganda yapim gardaş? Gurban olim hele bir bah dadaş, bende gözi gapali ambunların reklamini yapacah göz var mi?’

Bunları söyleyen AKP’nin milletvekili adayları arasına seçilemeyen aday adaylarından bir eczacı. Sorduk soruşturduk, bu sözler seçilemediğinden dolayı mı diye, gördük ki yaygın eleştiri.

ERZURUMLU O ’ÇUVAL’I UNUTMAZ

Doğan Haber Ajansı’nın Erzurum Büro Şefi, duruşundan "sağlam", insanları tanımasından dolayı da "derin" Dadaş olan Kadir Sabuncuoğlu, MHP’deki yükselişe işaret ediyor ve 3 milletvekilini bozkurtlara veriyor. AKP’de ise büyük kan kaybı olduğunu belirtiyor ve vekil sayısını 7’den 3’e indiriyor. 1 vekili de, uzun yılların ardından yeniden yönelim gördüğü CHP’nin hanesine yazıyor.

Doğu Ekspres Gazetesi’nin sahibi Öztürk Akkök, AKP’nin müflis bir tüccar gibi hareket ettiğini ve kredisini kaybettiğini söyleyerek ekliyor: "Ama kırsal kesimdeki ’din elden gidiyor’ propagandası hálá etkili oluyor. 22 Temmuz’da ’Bizden olanlar, olmayanlar’ diye ayrım yapanlardan hesap sorulacak. MHP eski gücüne dönüyor. 2 de olur 3 de. CHP, Baykal rüzgárını şehirde estirirse, uzun yıllar sonra bir sosyal demokrat Dadaş’ı Meclis’te görebiliriz.

Anavatan MKYK üyesi, deneyimli siyasetçi Vahit Bingöl, "Bu iktidar zamanında Türk askerinin başına çuval geçirdiler. Erzurumlu bunu unutmaz, bunlara oy da vermez. Bakmayın siz anketlere. Şu cumhurbaşkanlığı seçimindeki durum ortaya çıkmasaydı bu AKP barajı bile aşamazdı. Bizim tabanımızın oyu da MHP’ye yönelecek" diyor.

1980 öncesi sağ ve solun birbirine yan bakmasından dolayı cinayetlerin işlendiği dönemlerde bile o muhabbet ocağı Hemşin Pastanesi’nde insanları bir araya getirip bin fikir yarıştıran, UNESCO’dan ödüllü büyük barış adamı Nail Orhon: "Geçen seçim AKP 7-0 alır dedim. Öyle de oldu ama o günler geçti. Esnaf kan ağlıyor. ’Elim kırılaydı’ diyenler var. AKP birinci olmasın diye CHP’li de MHP’ye oy verecek. AKP 3, MHP 2, DP 1, bağımsız 1 olur."

O DADAŞLAR GETTİ ÇÜRÜK ÇARIHLAR GELDİ

Gözleri uzaklara dalan ve "Atatürk bu şehrin ilk milletvekiliydi" diyen ak sakallı bir koca Dadaş da tarikatçılardan, dini siyasete alet edenlerden ve bölücü terör örgütüne övgüler yağdırıp teröristbaşına "Sayın" diyen adaylardan dertli. Artık adı bende saklı, sözleri yüreğime saplı o koca Dadaş diyor ki:

"Galite farhi gardaş galite... Ordusi, esgeri gurtulsun diye kendini şehit eden (93 Harbi’nde Aziziye Tabyası’nı basarak Mehmetçiği katleden Rusları püskürtüp, Nene Hatun’u yaratan Dadaş destanını kastediyor) Mustafa Kemal Paşa’yi bağrina basip, Gurtuluş Savaşi’ni ataşlayan o ruh, o iman, o Erzürim yoh. Nerde Atatürk’ün Erzürim’i, nerde ambunlar. O dadaşlar getmiş gardaş, yerine çürük çarıhlar gelmiş. ’Vola Müsliman ikindide hangi camıdaydın? Göremadıh da...’ diye sorguya tutir herif. Sanırsan cennet cehenneme bilet kesir. Anamiz, bacimiz ehram (ihram, Erzurum yerel kadın giysisi) giyerdi. Kimse de kimin ne geydiğına bahmazdi. Bu gara böcükler nereden çıhdi bilmirem. Esgiden herkes Müslümandi. Şimdi onlara galsa biz cehennem kütigi. Ambele bahirem bahirem... Sıfatim tökilir, utanıram. O dadaşlar getti gardaş getti. Bunlar nereden geldi bilmirem."

....................

Seçimi kim kazanır bilmiyorum ama o Dadaş orada durdukça birileri hiç kaybetmeyecek.

Yeraltında beş misli boyu var

İmam hatip mezunu, merkez Köşk Köyü Muhtarı Durali Gökkaya, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı "Gerçek lider" görüyor. AKP’ye oy verecek yine ama Bülent Arınç’a çok kızgın. 1 Mart tezkeresinden sonraki gülüşünü unutamıyormuş. "Yeraltında, yerüstündekinin beş misli boyu var adamın" diyor ve ekliyor: "Atatürk’e laf söyleyenlerin dili lal olur."

Şair Kotan artık ne desin daha

Bu aşkın tadı kaçtı, umutlar düştü suya

Çizdirdiz karizmayı, cila tutmaz ki daha

Anayasa bilmece, okundu hece hece

Koridor dar gelince, Meclis dolmaz ki daha

Çok kürsüler inlettiz, masal mani dinlettiz

Yalan yalniş söylettiz, kimse duymaz ki daha

Oku olanlar attı, geminiz çoktan battı

Sizi kimler mi sattı, gafil bilmez ki daha

Hakkı olan gelecek, vakti dolan gidecek

Tarih sizi bilecek, sıraz gelmez ki daha

Aşkınız bir oyundu, pehlivanlar soyundu

Sandık ortaya kondu, sıraz gelmez ki daha

Kalenin bekçileri

Hemşerilerimle Erzurum Kalesi’nde sözleştik. Fonda, ay yıldızlı bayrağın gölgesindeki Çifte Minareler. Ankara Üniversitesi Müzik Öğretmenliği öğrencisi Aysun Bayram, hálá oy verecek adam ya da parti bulamamış. Kadayıf dolmasının büyük ustası Muammer Tanhaş’ın oyu AKP’ye ama derine girmek istemiyor: "Ben kadayıf dolmamı yapar, millete enerji veririm. İsteyen siyasette, isteyen başka yerde harcasın..." Şiirleri Dadaş’ın dilinden düşmeyen şair Hüseyin Kotan ise sözlerini aşağıdaki dörtlüklerde söylüyor.

DP oldi çürük lor

Dadaş kıyafetlerini bir gün bile üzerinden çıkarmayan, belki birine lazım olur diye gül kokulu çift mendil gezen, gazel okuduğu zaman Hasankale’de ışıkları söndürten, Erzurum kültürünün büyük beyefendisi "Dadaş Necati" nam, Necati Tutaş’ın gönlü Demokrat Parti’den yana ama buruk mu buruk. Ağar ve Mumcu’ya kızıyor: "DP oldi artıh çürük lor. Ne yiyilir, ne içilir..."

BENCE

AKP 2002’de 7-0 teslim aldığı Dadaşlar diyarında büyük güç kaybetmiş. Yine birinci parti gözüküyor, 3 olur. MHP eski gücüne ulaşıyor, 3 olur. CHP uzun yılların ölü toprağının atmış, 1 olur. Geçen seçimde alınan 33 binlik oydan dolayı, "Sayın Öcalan" sözünden yargılanan DTP’li bağımsız aday Bedri Fırat’ın Çat, Tekman, Hınıs ve Karayazı’daki Kürtlerin tercihiyle seçilebileceği iddia ediliyor. Ama bunları söyleyenlerin unuttuğu teknik bir ayrıntı var. O da, o vatandaşların oy pusulasında o adayı ayırt edip de nasıl oy vereceği? Bana göre zor.

Doğaner GÖNEN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!