Türkiye’nin 9. kadın rektörü terör uzmanı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin 9. kadın rektörü terör uzmanı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 22, 2007 00:00

Eski MİT’çi Mahir Kaynak’ın kızı, Türkiye Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Lutfi Arıboğan’ın eşi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü oldu. Prof. Arıboğan, DP’den aday olmuş, daha sonra adaylıktan çekilmişti.

PROF. Dr. Deniz Ãœlke ArıboÄŸan (42), Türkiye’nin dokuzuncu kadın rektörü oldu. Kısa bir süre Bilgi Ãœniversitesi’nde çalıştıktan sonra geçen yıl BahçeÅŸehir Ãœniversitesi’ne transfer olarak rektör yardımcılığı yapan Prof. ArıboÄŸan, 38 yaşında rektör olan Prof. Dr. Kemal Gürüz’den sonra Türkiye’nin en genç rektörlerinden biri. Dört yıldır BahçeÅŸehir Ãœniversitesinin rektörü olan Prof. Dr. Süheyl Batum da üniversitede öğretim üyesi olarak çalışmaya devam edecek. ArıboÄŸan, kadın rektör olmasının önemli bir mesaj taşıdığına inandığını belirterek "Bir kadın olarak misyonumun olduÄŸunu düşünüyorum. Kadın rektörlerin sayısının artmasını diliyorum" dedi. Â

BİLGİ, ÜLKENİN GÜCÜ

Prof. Arıboğan, üniversitelerin misyonu hakkında da şunları söyledi: "Artık üniversitelerin yerel kalma şansı yok. Bir ülkenin gücü askeriyle, ekonomisiyle ölçülür. Ancak, bilgi çağında artık bilgi üretme ve bilgi sistemlerini kontrol etme, esas güç haline geldi. Üniversiteler de artık yeni silahlı kuvvetlerdir. Güçlü üniversite Türkiye’nin gücü olacak. 1998’de kurulmuş olan Bahçeşehir Üniversitesi şimdiden ön sıralarda. Hedefimiz 2023’te dünyanın en başarılı ilk 500 üniversitesi arasına girmek. Aldığım bayrağı ileriye taşıyacağım."

BOND’UN KIZI

Deniz Ülke Arıboğan, TED Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamladı, 1995’te St. Andrews Üniversitesi’nde Uluslararası Güvenlik Okulu’nu bitirdi. 1998’de doçent, 2003 yılında profesör oldu. 12 yaşında bir kızı, 19 yaşında bir oğlu var.

Deniz Ülke Arıboğan, kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim. Babasının Mahir Kaynak olması, kendisinin de uluslararası terör ve güvenlik konusunda uzmanlaşması, onu 2000’lerde ön plana taşıdı. Kendisiyle 2001’de Hürriyet Pazar’da yapılan bir röportajda "Küçükken babamın matematik öğretmeni olduğunu sanırdım. İstihbaratçı olduğunu öğrendiğimde kendimi James Bond’un kızı gibi hissettim" demişti.

KADIN REKTÖRLER

Prof.Dr. Ayşe Soysal-Boğaziçi Üniversitesi

Prof.Dr. Canan Efendigil Karatay-Ä°stanbul Bilim Ãœniversitesi

Prof.Dr. Necla Pur-Marmara Ãœniversitesi

Prof.Dr. Semra Öncü-Celal Bayar Üniversitesi

Prof.Dr. Zehra Seyfikli-GaziosmanpaÅŸa Ãœniversitesi

Prof.Dr. Sezer Åžener KomsuoÄŸlu-Kocaeli Ãœniversitesi

Prof.Dr. Ä°nci Varinli-Bozok Ãœniversitesi

Prof.Dr. Funda Şerifoğlu Sivrikaya-Düzce Üniversitesi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!