Edip Başer'den ilginç öneri

Güncelleme Tarihi:

Edip Başerden ilginç öneri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2007 17:58

Aylarca terörle mücadele konusunda Amerikalılarla dirsek temasında olan Terörle Mücadele eski Koordinatörü emekli Orgeneral Edip Başer, edindiği izlenimleri anlattı.

Haberin Devamı

Amerikalılar'ın Kuzey Irak'taki Kürt liderlerini gücendirmek istemediğinin altını çizen Başer, bu konudaki görüşlerini şöyle dile getirdi:

"Amerikalılar'a şunu söyledik: dedik ki, siz 10 bin kilometre ileriden terör var diye gelip insanların üzerine bomba yağdırdınız. Benim 3-5 kilometre ötemde bir terör örgütü insanlarımı öldürüyor ve ben bir şey yapamıyorum. Bu ikilemi bize nasıl açıklarsınız? Bu sorumuza onlar da cevap veremediler. Oysa onlardan istediğimiz çok zor bir şey değildi. Irak Hükümeti üzerinde siyasi otorite gösterip PKK'yı bir terör örgütü olarak lanse etmelerini istedik. Onu da yapamadılar. Şahsi kanaatim Amerikalılar, bölgedeki Kürt liderleri gücendirmek istemiyorlar. Belki ileriye dönük düşünceleri vardır. Irak toprakları üzerinde bağımsız bir kürt devleti kurulması kendilerine büyük avantaj sağlıyor. Çünkü ileride İran'a karşı yapılabilecek bir müdahalede bölgedeki Kürt halkını kullanacaklar."

Haberin Devamı

Kuzey Irak'a askeri müdahalenin dışında da yaptırımların gündeme getirilebileceğini vurgulayan emekli Orgeneral Edip Başer, "Mesela Habur Sınır Kapısını bir kaç günlüğüne kapatmış olsak, bu Irak hükümeti için ciddi anlamda bir uyarı anlamına gelecektir. Elektrik enerjisini, petrolü kesmiş olsak olayın vahamiyetini kavrayacaklardır. Tabi ki bunlar Türkiye'ye de ekonomik anlamda zarar verecek. Ancak herkes bu zararı sineye çekmek durumundadır. Gerekirse devlet bu zararları karşılamalıdır."

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!